Ekonomija

Marković: Priliv stranih investicija u protekle tri godine iznad 2,2 milijarde eura

U protekle tri godine priliv stranih investicija je iznad 2,2 milijardi eura, saopštio je premijer Crne Gore Duško Marković na proslavi deset godina Investiciono-razvojnog fonda.

“Ovaj rezultat nije došao sam od sebe, već je to plod osmišljenje ekonomske politike koju vodimo. Ovakvi bilansi obilježje su zemalja pune stabilnosti, poslovne sigurnosti, i podsticajnog biznis ambijenta”, dodao je on.

Pored toga, kako je naglasio, danas je Crna Gora jedna od najbrže rastućih ekonomija Evrope, sa prosječnom stopom od 4,9 odsto  u prethodne dvije godine.

“Paralelno, otvoreno je gotovo 30.000 novih radnih mjesta. Sve to je zajednički rezultat svih vas koji ste ovdje i Investiciono-razvojnog fonda, čijem cjelokupnom timu na čelu sa predsjednikom odbora direktora, čestitam na izuzetnom uspjehu“, rekao je predsjednik Vlade.

Podsjetio da je Vlada Crne Gore u protekle tri godine predložila donošenje i izmjene više od 200 zakonskih rješenja koja su imala za cilj unapređenje poslovnog ambijenta u različitim segmentima ekonomskog života te da je samo donošenjem Zakona o administrativnim taksama i Zakona o lokalnim komunalnim taksama ukinuto 49 taksi i smanjenje 72 takse.

„Od stupanja na snagu Zakona o reprogramu poreskog potraživanja, poreski dug preduzećima iz realnog sektora reprogramiran je u ukupnom iznosu od 137 miliona eura. Plasirana milijarda eura za 10 godina je snažna finansijska podrška i za mnogo veće i razvijenije ekonomije od crnogorske. Od tog novca, u prethodne tri godine, plasirano je 600 miliona eura. U turizam i ugostiteljstvo – preko 140 miliona eura, a u projekte namijenjene poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane oko 90 miliona. Sa 120 miliona eura za podršku likvidnosti, i preko 210 miliona eura po osnovu faktoring aranžmana, pomogli smo očuvanju proizvodnje gotovo 400 malih proizvođača. Izdvajam još jedan segment poslovanja IRF-a, a to je kreiranje novih radnih mjesta i očuvanje postojećih kroz koji je podržano preko 12.000 radnih mjesta. Riječju – gotovo sve naše politike imale su odraz kroz aktivnosti Investiciono-razvojnog fonda“ , naveo je on.

Predsjednik Vlade je poručio da je Vlada više od 190 miliona eura opredijelila za projekte u opštinama na sjeveru i opštinama sa stepenom razvijenosti ispod državnog prosjeka.

„Želim da budem jasan, snažan razvoj sjevera jeste obaveza ove Vlade, ali mora biti i svake buduće. Zbog toga i IRF treba da kreira što više linija i kreditnih modela kako bi nesporne resurse sjevera stavili u funkciju sveukupnog razvoja cijele zemlje“, zaključio je on.

Kako je kazao, danas svjedočimo o sinergiji koju smo kreirali kako bismo pokrenuli razvojni ciklus u zemlji, pokrenuli ekonomiju, otvorili nova radna mjesta i naravno stvorili pretpostavke za bolji životni standard.

“Svjedočimo odličnim rezultatima ekonomske politike Vlade koju su podržali privrednici i poslodavci, a ti rezultati i bilansi predstavljaju obilježje država stabilnosti, poslovne sigurnosti, i podsticajnog biznis ambijenta. Rekao sam tačno prije tri godine da sa privrednicima i poslodavcima ruku pod ruku želim da radim na realizaciji ciljeva ekonomske politike. Ta ponuda Vlade je prihvaćena i danas svjedočimo o rezultatima. Takvo opredjeljenje snažno je podržao i Investiciono razvojni fond koji danas obilježava prvu desetogodišnjicu rada, i prvu milijardu eura plasiranih sredstava“, dodao je Marković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bole
Gost
Bole

CG je privatna drzava, svi radimo za sacicu ljudi. Ogromna ulaganja i ogroman ekonomski napredak mozda postoje, ali to sve ide u dzepove malog broja ljudi. Ostali skapavaju… a kako nece kad glas prodaju za dzak brasna.

pravda
Gost
pravda

markovicu vrati svim majkama naknade koje si im ukinuo..sramota…

Bnjj
Gost
Bnjj

Vidimo taj razvoj, zato je iseljavanje sa Sjevera a i iz CG ogromno, čak i fabrika laži Monstat to beleži. Zato imamo najniže plate i penzije zar ne jer da je ulaganje u Cg stvarno tako veliko onda bi i plate i penzije bile dobre, posebno u privatnom sektoru

marko
Gost
marko

zasto ovi na dobrim pozicijama ne kukaju za plate,zato jer svake godine dobijaju povisice pa i 13 platu

Bokelj
Gost
Bokelj

Zašto plate ne rastu ni 5 eura zadnjih 10 godina ?

Send this to a friend