Ekonomija

Marković: Prosječna penzija u Crnoj Gori za oko 65 eura veća nego u Srbiji

Predsjednik Vlade Duško Marković u toku Premijerskog sata danas je kazao da prosječna penzija u Crnoj Gori trenutno iznosi 289 eura, te da je za oko 50 eura veća nego u Sjevernoj Makedoniji, a za oko 65 nego u Srbiji. Penzija u crnoj Gori je između 80 i 100 eura veća nego u Bosni i Hercegovini. U poređenju sa prosječnom penzijom u okruženju, samo Slovenija i Hrvatska imaju bolje pokazatelje.

“Kada govorimo o visini iznosa penzija, jasno je da želimo više i sa jasnim ciljem: permanentno unapređenje statusa naših najstarijih, a bogami i zaslužnih članova našeg društva”, istakao je Marković.

Premijer je istakao da su penzije u Crnoj Gori redovne, a u poređenju sa prosječnom zaradom, prosječna penzija čini gotovo 57 odsto tog iznosa.

“To je 20 procentnih poena više nego, primjera radi u Hrvatskoj, gdje prosječna penzija čini 37 odsto prosječne zarade“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore, odgovarajući na pitanje poslanika Aleksandra Damjanovića iz Posebnog kluba poslanika.

Dodao je da je rast moguć jedino u slučaju nastavka rasta naše ekonomije.

Penzije treba povećati

Premijer Marović je rekao da se lako saglasiti da penzije treba povećavati ali da je važno da se to čini na održiv način.

“Broj korisnika prava koje isplaćuje Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore na kraju prvog kvartala ove godine iznosio je 130 hiljada. Od toga su 124 hiljade korisnici penzija, a nešto manje od 6 hiljada korisnika ostalih prava iz ove oblasti. Starosne penzije čine 57 odsto ukupnog broja penzija, invalidske oko 18 procenata, dok porodične učestvuju sa 25 odsto. Sa druge strane, ukupan broj osiguranika na obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje za navedeni mjesec bio je oko 202 hiljade, što znači da je odnos broja osiguranika prema broju korisnika svih prava koje isplaćuje Fond PIO 1,55 : 1. Deficit Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja koji je prisutan, finansiramo bez zastoja, planirano i stabilno, i ne dovodimo u pitanje redovnost njegovih davanja”, rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je rekao da ohrabruje činjenica da ovaj deficit ima tendenciju pada.

“Poređenja radi, deficit je u 2011. godini iznosio 40,25 odsto, u 2012. godini 42,81 procenat, nakon čega je u permanentnom padu. Naime, za finansiranje penzijskog sistema u prošloj godini Fondu PIO Crne Gore obezbijeđeno je oko 420 miliona eura. Izvorni prihodi Fonda, kroz doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje bili su 318 miliona eura ili 75,62 procenta. Dakle, deficit za 2018. godinu bio je 24,38 odsto, i smanjen je za skoro 44 odsto od 2012. godine”, navodi premijer.

Marković napominje da je ovakvo značajno umanjenje deficita prvenstveno rezultat razvoja ekonomije, odnosno ekonomskog rasta koji smo ostvarili.

“I upravo na ovoj temi treba tražiti odgovor na često pitanje – „kada će građani Crne Gore početi da osjećaju konkretne benefite? Jedino daljim rastom sličnim ovome koji smo dostigli možemo doći do više radnih mjesta i boljih plata, a samo bolje zarade garantuju adekvatnu osnovu za više penzije”,  rekao je predsjednik Vlade na Premijerskom satu.

Širom Crne Gore grade stanove za penzionere

Premijer je dodao da Vlada permanentno unapređuje zakonodavni i institucionalni okvir kojim se tretiraju naši penzioneri da svake godine obezbjeđuje dodatna sredstva za pomoć penzionerima s najnižim primanjima za šta je prošle godine obezbijeđeno 300.000 eura te za subvencionisanje odmora i oporavka za šta je opredijeljeno 456 hiljada eura. Premijer je dodao da je za nabavku zimnice pod povoljnijim uslovima obezbijeđeno je 318 hiljada eura, a za klubove penzionera 50.000 eura.

“Radili smo i na rješavanju stambenih potreba – do sada su u Podgorici izgrađene i useljene tri zgrade za penzionersku populaciju: dvije zgrade od po 100 stambenih jedinica i jedna od ukupno 88 stanova. U Bijelom Polju izgrađene su i useljene dvije zgrade za penzionere, prva sa 10 a druga sa 8 stanova. U Nikšiću su izgrađene i useljene tri zgrade za penzinere, prva od 12 stanova, druga od 75 stanova i treća takođe od 75 stanova”, istakao je Marković.

On je dodao da se na Cetinju gradi zgrada sa 39 stanova za penzionere, Pljevljima 20 stanova, a na Žabljaku 5 .

“Takođe, u Baru će se graditi zgrada sa 75 stanova, a u Danilovgradu zgrada sa 9 stanova. Nastavićemo sa ovim aktivnostima, i pozivam i ostale lokalne samouprave da kroz oslobađanje od plaćanja komunalija podrže Vladine inicijative, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja će, kao i dosad, biti i poudan i izdašan partner”,  rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je zaključio da je kada govorimo o visini iznosa penzija, jasno da želimo više.

“Ovo za nas nije pitanje kampanje, posebno ne pitanje kojim ćemo se baviti na prečac, već državni prioritet sa jasnim ciljem – permanento unapređenja statusa naših najstarijih, a bogami i zaslužnih članova našeg društva”, zaključio je premijer Duško Marković.

M.D. 

67

avatar
1000
51
16
0
 
59
LjutafreeMNERauliodakaAzra-RO
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
freeMNE
Gost
freeMNE

invalidska 127€

Raulio
Gost
Raulio

Kako je neobično da se isti dan objave dva naslova, jedan kako penzije u CG rasturaju ove u regionu, znači od 5,6 najnerazvijenijih država u Evropi mi imamo najveću prosječnu penziju (ne najveće penzije!?), i drugi naslov kako je u zadnjih nešto više od deset godina iz CG pobjeglo 60 hiljada mladih i/ili obrazovanih ljudi. Neće da ostanu ovđe iako… Više »

daka
Gost
daka

niko ne pominje ove siromahe sa penzija od 100 ili 120 eura,svi se uhvatili prosjeka,tako i plate kayu prosjecna oko 500, apola crne gore prima 300eura ko je ovde lud pitam se plate su vec deset godina iste od 250-300 pustite prosjecne kad uporedis vericu maras sa 7000 hiljada i moju od 300 dobija se natprosjecna plata ludi narode opiceni

Azra-RO
Gost
Azra-RO

Penzija mi je 191 eura i zadovoljna sam. Eto , kada bi se povećala do 200 eura bilo bi odlično.Međutim , moj komšija koji je u BS i pametan je, kaže da ne može sve tako brzo, da moramo biti strpljivi jer bi se ugrozila neka makro politika.Ja sam žena sa sela , nijesam išla u školu ali moramo vjerovati… Više »

Raulio
Gost
Raulio

Važno je da imaš tu koricu hleba da grickaš i da te Srbija ne pokori (a i da te pokori potčinila bi se ako Vladar kaže). Čovjek sa sela najveće zlo, kočnica ikakvog razvoja, bilo kakve promjene, jer ga se ništa ne dotiče, radi njega može inkvizicija vladat, njima bi svejedno bilo.

Miloš-HN
Gost
Miloš-HN

Meni je penzija 1240 eura. Nažalost ne radi se o našoj već o Njemačkoj penziji.Moja supruga ima penziju 234 eura.

Coffe
Gost
Coffe

Penzija 127€(invalidska)

Ksenija
Gost
Ksenija

O cemu vi pricate .Prije nekoliko godina vas slogan je bio da zivimo bolje ko mi ili vi .toga boljitka nide na vidiku evo 30 g

Ksenija
Gost
Ksenija

O cemu vi pricate

Gradjanin CG
Gost
Gradjanin CG

Problem je MINIMALNA PENZIJA – najniža je u regionu i Evropi…

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Sram vas bilo propalice sede,videcete vi cija mati crnu vunu prede.

Lopta je bačena
Gost
Lopta je bačena

Čim se penzioneri ne bune, dobro im je, a dobro je i većini ovdje dok beneficije na vrijeme kaplju

Toni
Gost
Toni

Tekst nije za one sa IQ-om višim od 86.

KLM
Gost
KLM

Ma da je prosjek i 100 eura samo da je veci od onih u Srbiji
I bog te veselijo

mojsilović
Gost
mojsilović

E nema tih filipinaca da zamjene naše penzionere. Naši su penzioneri svi do jednog Narodni Heroji. Oni su srž DPS-a.

mojsilović
Gost
mojsilović

Još bi nam to falilo, odliv penzionera..

Diaspora
Gost
Diaspora

Hahaha, tek bi onda pukli 😉

Send this to a friend