Ekonomija

Marković: Prosječna penzija u Crnoj Gori za oko 65 eura veća nego u Srbiji

Predsjednik Vlade Duško Marković u toku Premijerskog sata danas je kazao da prosječna penzija u Crnoj Gori trenutno iznosi 289 eura, te da je za oko 50 eura veća nego u Sjevernoj Makedoniji, a za oko 65 nego u Srbiji. Penzija u crnoj Gori je između 80 i 100 eura veća nego u Bosni i Hercegovini. U poređenju sa prosječnom penzijom u okruženju, samo Slovenija i Hrvatska imaju bolje pokazatelje.

“Kada govorimo o visini iznosa penzija, jasno je da želimo više i sa jasnim ciljem: permanentno unapređenje statusa naših najstarijih, a bogami i zaslužnih članova našeg društva”, istakao je Marković.

Premijer je istakao da su penzije u Crnoj Gori redovne, a u poređenju sa prosječnom zaradom, prosječna penzija čini gotovo 57 odsto tog iznosa.

“To je 20 procentnih poena više nego, primjera radi u Hrvatskoj, gdje prosječna penzija čini 37 odsto prosječne zarade“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore, odgovarajući na pitanje poslanika Aleksandra Damjanovića iz Posebnog kluba poslanika.

Dodao je da je rast moguć jedino u slučaju nastavka rasta naše ekonomije.

Penzije treba povećati

Premijer Marović je rekao da se lako saglasiti da penzije treba povećavati ali da je važno da se to čini na održiv način.

“Broj korisnika prava koje isplaćuje Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore na kraju prvog kvartala ove godine iznosio je 130 hiljada. Od toga su 124 hiljade korisnici penzija, a nešto manje od 6 hiljada korisnika ostalih prava iz ove oblasti. Starosne penzije čine 57 odsto ukupnog broja penzija, invalidske oko 18 procenata, dok porodične učestvuju sa 25 odsto. Sa druge strane, ukupan broj osiguranika na obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje za navedeni mjesec bio je oko 202 hiljade, što znači da je odnos broja osiguranika prema broju korisnika svih prava koje isplaćuje Fond PIO 1,55 : 1. Deficit Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja koji je prisutan, finansiramo bez zastoja, planirano i stabilno, i ne dovodimo u pitanje redovnost njegovih davanja”, rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je rekao da ohrabruje činjenica da ovaj deficit ima tendenciju pada.

“Poređenja radi, deficit je u 2011. godini iznosio 40,25 odsto, u 2012. godini 42,81 procenat, nakon čega je u permanentnom padu. Naime, za finansiranje penzijskog sistema u prošloj godini Fondu PIO Crne Gore obezbijeđeno je oko 420 miliona eura. Izvorni prihodi Fonda, kroz doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje bili su 318 miliona eura ili 75,62 procenta. Dakle, deficit za 2018. godinu bio je 24,38 odsto, i smanjen je za skoro 44 odsto od 2012. godine”, navodi premijer.

Marković napominje da je ovakvo značajno umanjenje deficita prvenstveno rezultat razvoja ekonomije, odnosno ekonomskog rasta koji smo ostvarili.

“I upravo na ovoj temi treba tražiti odgovor na često pitanje – „kada će građani Crne Gore početi da osjećaju konkretne benefite? Jedino daljim rastom sličnim ovome koji smo dostigli možemo doći do više radnih mjesta i boljih plata, a samo bolje zarade garantuju adekvatnu osnovu za više penzije”,  rekao je predsjednik Vlade na Premijerskom satu.

Širom Crne Gore grade stanove za penzionere

Premijer je dodao da Vlada permanentno unapređuje zakonodavni i institucionalni okvir kojim se tretiraju naši penzioneri da svake godine obezbjeđuje dodatna sredstva za pomoć penzionerima s najnižim primanjima za šta je prošle godine obezbijeđeno 300.000 eura te za subvencionisanje odmora i oporavka za šta je opredijeljeno 456 hiljada eura. Premijer je dodao da je za nabavku zimnice pod povoljnijim uslovima obezbijeđeno je 318 hiljada eura, a za klubove penzionera 50.000 eura.

“Radili smo i na rješavanju stambenih potreba – do sada su u Podgorici izgrađene i useljene tri zgrade za penzionersku populaciju: dvije zgrade od po 100 stambenih jedinica i jedna od ukupno 88 stanova. U Bijelom Polju izgrađene su i useljene dvije zgrade za penzionere, prva sa 10 a druga sa 8 stanova. U Nikšiću su izgrađene i useljene tri zgrade za penzinere, prva od 12 stanova, druga od 75 stanova i treća takođe od 75 stanova”, istakao je Marković.

On je dodao da se na Cetinju gradi zgrada sa 39 stanova za penzionere, Pljevljima 20 stanova, a na Žabljaku 5 .

“Takođe, u Baru će se graditi zgrada sa 75 stanova, a u Danilovgradu zgrada sa 9 stanova. Nastavićemo sa ovim aktivnostima, i pozivam i ostale lokalne samouprave da kroz oslobađanje od plaćanja komunalija podrže Vladine inicijative, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja će, kao i dosad, biti i poudan i izdašan partner”,  rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je zaključio da je kada govorimo o visini iznosa penzija, jasno da želimo više.

“Ovo za nas nije pitanje kampanje, posebno ne pitanje kojim ćemo se baviti na prečac, već državni prioritet sa jasnim ciljem – permanento unapređenja statusa naših najstarijih, a bogami i zaslužnih članova našeg društva”, zaključio je premijer Duško Marković.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
freeMNE
Gost
freeMNE

invalidska 127€

Raulio
Gost
Raulio

Kako je neobično da se isti dan objave dva naslova, jedan kako penzije u CG rasturaju ove u regionu, znači od 5,6 najnerazvijenijih država u Evropi mi imamo najveću prosječnu penziju (ne najveće penzije!?), i drugi naslov kako je u zadnjih nešto više od deset godina iz CG pobjeglo 60 hiljada mladih i/ili obrazovanih ljudi. Neće da ostanu ovđe iako… Više »

daka
Gost
daka

niko ne pominje ove siromahe sa penzija od 100 ili 120 eura,svi se uhvatili prosjeka,tako i plate kayu prosjecna oko 500, apola crne gore prima 300eura ko je ovde lud pitam se plate su vec deset godina iste od 250-300 pustite prosjecne kad uporedis vericu maras sa 7000 hiljada i moju od 300 dobija se natprosjecna plata ludi narode opiceni

Azra-RO
Gost
Azra-RO

Penzija mi je 191 eura i zadovoljna sam. Eto , kada bi se povećala do 200 eura bilo bi odlično.Međutim , moj komšija koji je u BS i pametan je, kaže da ne može sve tako brzo, da moramo biti strpljivi jer bi se ugrozila neka makro politika.Ja sam žena sa sela , nijesam išla u školu ali moramo vjerovati… Više »

Raulio
Gost
Raulio

Važno je da imaš tu koricu hleba da grickaš i da te Srbija ne pokori (a i da te pokori potčinila bi se ako Vladar kaže). Čovjek sa sela najveće zlo, kočnica ikakvog razvoja, bilo kakve promjene, jer ga se ništa ne dotiče, radi njega može inkvizicija vladat, njima bi svejedno bilo.

Miloš-HN
Gost
Miloš-HN

Meni je penzija 1240 eura. Nažalost ne radi se o našoj već o Njemačkoj penziji.Moja supruga ima penziju 234 eura.

Coffe
Gost
Coffe

Penzija 127€(invalidska)

Ksenija
Gost
Ksenija

O cemu vi pricate .Prije nekoliko godina vas slogan je bio da zivimo bolje ko mi ili vi .toga boljitka nide na vidiku evo 30 g

Ksenija
Gost
Ksenija

O cemu vi pricate

Gradjanin CG
Gost
Gradjanin CG

Problem je MINIMALNA PENZIJA – najniža je u regionu i Evropi…

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Sram vas bilo propalice sede,videcete vi cija mati crnu vunu prede.

Lopta je bačena
Gost
Lopta je bačena

Čim se penzioneri ne bune, dobro im je, a dobro je i većini ovdje dok beneficije na vrijeme kaplju

Toni
Gost
Toni

Tekst nije za one sa IQ-om višim od 86.

KLM
Gost
KLM

Ma da je prosjek i 100 eura samo da je veci od onih u Srbiji
I bog te veselijo

mojsilović
Gost
mojsilović

E nema tih filipinaca da zamjene naše penzionere. Naši su penzioneri svi do jednog Narodni Heroji. Oni su srž DPS-a.

mojsilović
Gost
mojsilović

Još bi nam to falilo, odliv penzionera..

Diaspora
Gost
Diaspora

Hahaha, tek bi onda pukli 😉

Bnjj
Gost
Bnjj

Ogroman broj poslodavca osigurava na minimalac

Abc
Gost
Abc

A znate li zasto? Zato sto ne zele da pare bacaju u bunar…

Pedja
Gost
Pedja

Da se penzije isplacuju u din. i obavezno da su nize nego u Srbiji.
Lakse ce tako da se prezivi .♥️

Meho
Gost
Meho

U Srbiji minimalac veci (u jesen ga opet povecavaju) i prosjecna plata nas preskace do kraja godine, u Srbiji kamata na kredite gotovo duplo manja, hrana gotovo duplo jeftinija. Kod nas 10 ljudi imaju platu mjesecnu preko 50 000 eura i eto totalno drugacije statistke, fingira se a ne moze to do vijeka! Dule pokazi ti trend, pa da vidis… Više »

Prolom
Gost
Prolom

Ziva istina…Stalno sam na relaciji Beograd – CG i najocigledija razlika je u cijenama. Samo je Beograd jeftiniji za 10-15% od CG, a Beograd je daleko skuplji od ostalih gradova u Srbiji. Minimalci su veci, plate mozda slicne ovako laicki…struja je takodje jeftinija u Srbiji. Tako da generalno, Srbija je ispred CG po svim segmentima. Bolje je to prihvatiti i… Više »

Enver-Tuzi
Gost
Enver-Tuzi

Meho, da li je moguće da ovo govoriš! Ne radi protiv države , ne truj nas rezultatima onih od kojih smo pobjegli. Ako ti se ne sviđa idi Meho u Srbiju. Meni je dobro …penzija nije velika oko 200 eura ali ne gladujem, pomažu mi đeca, imam za hljeb i srećan sam. Meho i da UMIREM OD GLADI I DA… Više »

Meho
Gost
Meho

JE ali objasni da su Srbi smanjivali penzije i palte da bi izbjegli bankrot i resktrutuirali javni sektor. MIto tek moramo da uradimo! Objasni da im je penzija skocila za 20% a nama ne mrda. Da im plate do kraja godine preskacu nas, a mi 10x manje stanovnika … Mani me Srbije bolan!

Prolom
Gost
Prolom

A mi ti vjerujemo, sve, jer smo glupi.

DAKA
Gost
DAKA

Ponudite penzionerima da otkupe stanove po 10 000 e kao sudijama pa ce te vidjet koliko ce te ih prodati !!? Statistika Vam je Sramota za CG. Moja majka ima 230 E penziju a Vi uzimate za pravo da baratate prosjecnom penzijom.U m oju zgradu su sve penzioneri 24 stana , nisam siguran da iko ima 300 e .. SRAMOTA… Više »

Drale
Gost
Drale

Jes Bajo ali Srbija nema ni mora ni ovako malo stanovnika…i zasto nas poredi covjek sa Srbijom..poredi nas sa Slovenijom..samo nas je 650 000..kao grad neki manji po Evropi..sve imamo a zivimo ko prosjaci..inace ovaj naslov ke trebao da ide u crnu hroniku

Bnjj
Gost
Bnjj

Realno nema nas ni 600000

Ljuta
Gost
Ljuta

Ako odbijete Srbe i manjine nama vas ni 150hiljada ….jebeno je sto reketirate pa sa kovertama vas ima blizu 200hiljad🦗🦗🦗🦗🦗🦗🦗

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Koga briga koliko su u okolini? Možeš či nam reći koliko će tvoja biti? Povećaće prosjek cijeloj Cg ja vjerujem.

Cirilo
Gost
Cirilo

Pitam se kako bi vi zivijeli sa ovim nazovi penzijama.

ND
Gost
ND

Premijeru CG,nemoj o penzijama,jer su zastiđe! I nemoj da se porediš sa Srbijom,nego bar sa Slovenijom,ako već nećeš sa nordijskim zemljama,Francuskom itd.

Mark
Gost
Mark

Neznam zasto se uporno uzima samo visina penzije a ne i kupovna moc za.prosjecnu penziju.

Prc CG
Gost
Prc CG

U Svajcarskoj,Njemačkoj,Austriji Itd,prosječna penzija je veća za 1000(hiljadu) eura nego u Crnoj Gori!!!!!
Sto se ne potrudite da dostignute europske standarde nego se upoređujete sa istima ili Gotima od sebe?????

ibro
Gost
ibro

A zašto ih upoređuješ sa penzijama u Srbiji? Premijer si CG pa se potrudi da i nama običnim smrtnicima obezbijediš život dostojan čovjeka!

tamara t
Gost
tamara t

Poslusajte glas naroda.Narod cini drzavu i on je zasluzio da zivi dostojanstveno.NAROD je PRIORITET.

Prc CG
Gost
Prc CG

I ko sada koga prvi spominje i kakve veze ima gdje je penzija veća gdje manja?????Zar nije bitno napraviti uslova za bolji život u našoj zemlji ali
po svemu sudeći kod nas neće biti bolje nikada,jer vlas se vodi onom starom svoj hleb jedu tuđu brigu brinu.

KRIZA
Gost
KRIZA

Bože ,pomozi im .Ne znaju šta čine.Dal je moguće da nas smatraju za tolike budale .Mi Crna Gora smo lideri ali u nečem sasvim drugom.

turista
Gost
turista

strasna utjeha

TALOG
Gost
TALOG

Kakva obmana.Stara prica,Laz i samo laz.
65% ima penzihu ispod 250_eura.Cak 9% ima 120 eura.
samo NIH oko 7% imapreko 1.000 eura,koji cine lazni prosjek.

Fika
Gost
Fika

I to KAP i Zeljezara dje su isli sa 1000e samo da podju da bi se to privatizovalo. Kakve ce tek biti kasnije kad vecina privatnika osigurava na minimalac,a covjek mora da radi i da prihvati jer nema izbora.

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Ne pročitah, možda preskočih nenamjerno, koliko je puta njemu plata veća i od prosječne a kamo li od najniže penzije u Crnoj Gori. Ljudi iz vlasti se ponašaju i pričaju o penzijama kao da su je oni zaradili nekome, ili kao da ih poklanjaju kome, a ne je svakome penzioneru godinama oduzimano od plate taman neđe kolika im je sad… Više »

DAKA
Gost
DAKA

Gospodine, molim Vas da ne izlazite sa netacnim statistickim podacima koji su izfriizirani samo za Vas. To Vam dodje isto kao sto Elektroprivreda izadje sa podatkom da je prosjecni racun za struju 31 E. Ako uzmete da imamo 430000 brojila ,ne mozete davati netacne informacije pravog stanja ako ne izuzmete garaze i vikendace kojih ima 150000. Tako i sa prosjecnom… Više »

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Ne pročitah, možda preskočih nenamjerno, koliko je puta njemu plata veća i od prosječne a kamo li od najniže penzije u Crnoj Gori. Ljudi iz vlasti se ponašaju i pričaju o penzijama kao da su je oni zaradili nekome, ili kao da ih poklanjaju kome, a ne je svakome penzioneru godinama oduzimano od plate taman neđe kolika im je sad… Više »

Dejan
Gost
Dejan

A zasto se mi moramo porediti sa Srbijom? Kolika je u Luksemburgu i zasto nam nisu oni reper ili makar Slovenija!!!

Prc CG
Gost
Prc CG

Zbog toga sto je Srbija daleko ispred našal,ali oni to ne spominju zbog toganego da bi rekli kako smo mi lideri u regionu,a u čemu kukala nam majka pola CG je gladno!!!!!Sram vas bilo sto ne kažete istinu da je kompletna država pred bankrotom.

Stari
Gost
Stari

Zato sto mrziteljima svega u Srbiji lakse pane sopstveni prazni takulin
Po onoj da komsiji crkne krava

Nikola
Gost
Nikola

Pa u odnosu na etiopiju mi smo top

ND
Gost
ND

Dobro sirekao! A šta smo za Avganistan?

Strani plaćenik
Gost
Strani plaćenik

E blago vama sa kime se poredite, i čime se hvalite. Pa nisu nam valjda zemlje iz okruženja uzori na koje se ugledamo (Slovenija ajde i doekle), što ne upoređujete penzije sa zemljama zapadne Evrope i Amerike, kad toliko već stremimo zapadu

Milosh
Gost
Milosh

U srbiji 65 eura, ovdje 130 🙂

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Пустите се просјечне. Просјечну на малу ЦГ је лако нагурат разним националним пензијама и пензијама функционера. Исто је и са платом. Доведите минималну плату и пензију на позицију да буде виша од србијанске па се онда бусајте.

Ato
Gost
Ato

I nije ga sramota da ovo priča. A cijene u Srbiji duplo niže nego u CG.

Slavko
Gost
Slavko

Upravo tako Markovicu, ali u Srbiji su cijene duplo nize, tako da penzioner u Srbiji zivi skoro duplo bolje od naseg jadnika. U bankrot ste poslali Crnu Goru a vi milione imate.

Garfild
Gost
Garfild

Pustite se igranja sa statistikom nego recite moze li se normalno prezivjeti od njih sa ovakvim cijenama struje i hrane??

Milosh
Gost
Milosh

Cijena hrane pokopa narod… A to im je najjaca industrija. Tesko cemo sta tu izvojevati.

Nenad
Gost
Nenad

Ok..sad fino recite koliko je gorivo, internet, hrana i sve ostalo u srb bih i mak. A koliko kod nas

budala
Gost
budala

Pustite se prosjeka! 75% primanja cine minimalci!!! I penzija I plata!

XYZ
Gost
XYZ

Markoviću nećeš da kažeš koliko je hrana skuplja kod nas nego u Srbiji, a mi dosta toga uvozimo iz Srbije jer oni proizvode poljoprivredne proizvode (povrće, voće, žitarice, meso, konditorske proizvode, mlijeko i mliječne proizvode, sokove itd.) Struja im je jeftinija 30-40%, i ono što je najveći izdatak za penzionere ljekovi su jeftiniji nego kod nas. Tako da pusti se… Više »

Nebojsa
Gost
Nebojsa

To ti je istina živa.bio sam skoro na odmor u Vrnjačkoj banji i sve je mnogo jeftinije nego kod nas.hrana,piće u odnosu na nas mnogo jeftinije,a ljekovi su skoro duplo jeftiniji,masaže su po 10 eura,ulaz u spa centar 5 eura,itd.

Zecijasapica
Gost
Zecijasapica

Ада надуваНа као и просјечни плата.. просто се питам ови господари да ли су свјесни уопште сиромаштва у ЦГ и како народ саставља крај са крајем.. у којој ЦГ они живе? Нека иду на фб страну “банка хране” да виде како се живи ..

Lipovo
Gost
Lipovo

Bila bi ona I mnogo vecca da su posstovani Zakoni I uskladjivanje penzije sa vazzeccim kriterijumima. G-dine Premijeru, ostani na visini zadatka I povjerenja koje si zasluzzio.

Kutinjo
Gost
Kutinjo

Ti si sendvič zaslužio 🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔

Lipovo
Gost
Lipovo

Chitaj kako pisse, zloccko, a meni sendvich nikada nije ,,zapeo,,

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Znači duplo veća.

Sa srećom
Gost
Sa srećom

Uzaludno što su penzije nešto veće kod nas kad nam je hrana,struja i gorivo najskuplje u regionu i onda su i manje penzije u regionu zapravo veće nego penzije našim penzionerima.

petar
Gost
petar

Kad je tako dobra pa ti se odrekni plate pa zivi od te penzije i ti i don pokazite patriotizam

Send this to a friend