Ekonomija

Marković: Radovi na autoputu intezivni, impresioniran sam

Markovic on the construction site

Premijer Duško Marković obišao je danas gradilište tunela Klopot na prioritetnoj dionici Autoputa, istakavši radovi na tom zahtjevnom gradilištu veoma intenzivni, da se sprovode po najvišim standardima, te da se na više od polovine dionica intenzivno radi preko 24 kilometara trase.

„Ne da sam zadovoljan, nego sam impresioniran. Naša reviziona komisija intenzivno radi i ubrzo će biti u prilici da odgovori na druge zahtjeve izvođača i vjerujem da se sve odvija po planu i vjerujem da će investicija u ovaj projekat koji je najznačajniji i najveći u istoriji Crne Gore, biti realizovan u skladu  sa našim očekivanjima i obavezama iz Ugovora. To će biti kapitalno važno za Crnu Goru, za njen razvoj, za poboljšanje kvaliteta njenih građana“, dodao je on. 

Govoreći o broju angažovanih crnogorskih radnika i preduzeća, Marković je ocijenio da se svi elementi ugovora izvršavaju na valjan način. 

“Ministarstvo saobraćaja je izdalo 61 saglasnost za uvođenje 73 domaće kompanije na gradilište, kao i da je u januaru bilo angažovano od 226 do 230 crnogorskih građana, što se kretalo u skladu sa ugovornom obavezom od 30 odsto”, podsjetio je on. 

Takođe, očekuje da ću ovoj godini biti povučena sva sredstva koja su predviđena kapitalnim budžetom za izgradnju prioritetne dionice Autoputa.

“Ja želim da u ovoj godini svih 194, 3 miliona eura, koje smo kapitalnim budžetom odvojili za autoput, budu potrošena. To je naš cilj…Izvođač i mi kao investitori imamo namjeru da u ovoj godini angažujemo više od  200- 300  miliona eura, što garantuje da će se radovi odvijati u najboljoj mogućoj dinamici“, istakao je Marković.

On je konstatovao da saradnja, kako između odgovarajućih institucija  i državnih organa koji su uključeni u projekat, tako i sa izvođačima, funkcioniše veoma dobro, da stručni timovi zajednički sarađuju, te da se daju brzi odgovori na sve izazove koje gradilište postavlja pred izvođače, a potvrda za to je i slika koja se može vidjeti na gradilištu.

Premijer je podsjetio da je do sada je izdato devet dozvola, od ukupno 19 podsekcija svi zahtjevi su u završnoj obradi izrazivši uvjerujenje da će do kraja marta najveći dio toga posla biti završen.

Komentarišući kreditni aranžman u dolarima, predsjednik Marković kazao da nema potrebe da strahujemo prije vremena : „Može se desiti da jednog trenutka to bude u našu korist, a ne na štetu Vlade. U svakom slučaju Ministarstvo finansija veoma pažljivo prati taj segment i mi ćemo, ako bude bilo potrebno, u tom smislu, imati valjan odgovor“, podvukao je Marković.

Kada je riječ o eksproprijacije zemljišta, pojasnio je da se na tako velikom gradilištu mogu pojaviti problemi koji se tiču potrebe naknade eksproprijacije.

Ona se radi u skladu sa zakonom i nijedan građanin neće ostati da ne bude obeštećen i da neće dobiti pravičnu naknadu za zemljište koje bude izdao, naglasio je on. 

“Naš će interes biti čim završimo prioritetnu dionicu da pređemo na dionicu Andrijevica- Boljare i istovremeno razgovaramo sa Vladom Srbije da oni  sa njihove krenu prema našoj granici“, zaključio je predsjednik Vlade.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
baki
Gost
baki

A vidim koliko inteligencije!Pa do sad je zaposleno nekoliko stotina nasih ljudi a koliko ce trek biti zaposljeno kad se put zavrsi -naplatne rampe odrzavanje puta benzinske pumpe itd bice posla ali ne za neradnike!!!

ana
Gost
ana

stvarno inpresioniran kao da si makanjica a ne stručnjak za sve rabote

Pele
Gost
Pele

I JA SAM IMPRESIONIRAN PREMIJERU. ALI KOLIČINOM GLUPOSTI I NEDOMAĆINSKOG VLADANJA DPSa

Dragan
Gost
Dragan

U nedostatku većih investicija kod kojih se mogu praviti razne malverzacije (blaži izraz za krađu), odlučili su da se započne novi projekat koji će im biti neiscrpna zaliha za dopunjavanje milionskih računa po inostranstvu… Imam novi slogan za vas: Godina počinje januarom, a Crna Gora tone godinama.

Libero
Gost
Libero

Zahvaljujući Vladi vozićemo auto-putem. Barem oni koji budu imali za gorivo. U državi u kojoj je preko 50.000 nezaposlenih UMJESTO OTVARANJA RADNIH MJESTA ULOŽITI U OVO 800 MILIONA – NE DA JE GLUPO NEGO NEMA IZRAZA ZA TAKAV POTEZ!!! IMA LI KRAJA OVOME JADU!!!

Send this to a friend