Ekonomija

Marković u BP: Vlada ulaže dodatne napore u razvoj Sjevera CG

Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je danas u Bijelo Polju da Vlada ulaže dodatne napore u razvoj sjevera Crne Gore.

On je danas u ovom gradu otvorio fabriku za proizvodnju i preradu mesa kompanije Franca u kojoj će biti tokom prve faze biti zapošljeno 70 radnika.

Govoreći o razvoju Sjevernog regiona predsjednik Vlade je rekao da ovakvi projekti na Sjeveru imaju posebnu vrijednost.

“Upravo zbog toga ćemo učiniti dodatne napore da ovaj region sve više bude šansa za život, a sve manje izazov.  Zbog toga je Vlada povećala ulaganja u Sjever, a to se posebno odnosi na saobraćajnu infrastrukturu, sa kapitalnim projektom izgradnje autoputa Bar-Boljare, kao i kroz izgradnju regionalnih i lokalnih saobraćajnica. Na taj način se preko 70 odsto kapitalnog budžeta države opredjeljuje za Sjever. Značajne su investicije i u oblasti obrazovanja – kroz bolju dostupnost i kvalitet obrazovnih institucija; unapređenje zdravstvene zaštite, razvoj kulture i sporta, što podrazumijeva i izgradnju važnih infrastrukturnih objekata u ovim oblastima”, rekao je Marković.

Premijer je istakao da je ova investicija značajana za ravnomjerniji regionalni razvoj.

“Ovo naročito kroz doprinos razvoju u prioritetnim oblastima: turizmu, poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kao ključnim za diverzifikaciju i proširenje proizvodne baze naše ekonomije, naročito na sjeveru. Investicija kompanije Franca uticaće na povećanje proizvodnje na individualnim gazdinstvima, a samim tim na proširenje proizvodnog asortimana ovog preduzeća”, kazao je on i dodao da će fabrika pored uticaja na lokalnu poljoprivredu dati i nove razvojne mogućnosti u turizmu i trgovini, kao povezanim granama, što će se odraziti na ekonomski rast.

Marković je dodao da Vlada u kontinuitetu radi na  unapređenju ambijenta za razvoj biznisa i ekonomije, da bi oobezbijedili dalji ekonomski rast i time poboljšali kvalitet života naših građana.

“Vlada u kontinuitetu radi na unapređenju ambijenta za razvoj biznisa i ekonomije, koja će svima pružiti šanse za poslovni uspjeh. U tom smislu, posebno smo fokusirani na crnogorske kompanije i preduzetnike”, rekao je premijer dodajući da će Vlada nastaviti da podržava kompanije i ovu kompaniju i sve crnogorske privrednike u pogledu jačanja njihovih proizvodnih, prerađivačkih i izvoznih kapaciteta, ali i svih poslovnih inicijativa.

Marković je kazao da je Crna Gora u prvih šest mjeseci bilježi snažan rast ekonomije, koji je u drugom kvartalu 2017. godine dostigao 5,1 odsto, a za pola godine 4,2 odsto.

“To je jedna od najviših stopa rasta u Evropi”, kazao je on.

Inače, kapacitet nove fabrike je 1.300 tona gotovog proizvoda. U fabriku je u prvoj fazu uloženo oko sedam miliona eura.

Novi proizvodni pogon je površine 4 000 m². Plan je da proizvodi budu plasirani na crnogorsko i inostrano tržište i to u države Evropske unije.

Otvaranju fabrike prisustvovali su potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, ministar finansija Darko Radunović i predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić.

A.G.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kotor
Gost
Kotor

Svaka cast gospodinu Hilmu Franci imaju daleko najkvalitetnije meso na domacem trzistu toliko ljudi je zaposlio podrska i samo naprijed.

Nikola
Gost
Nikola

Gospodin Hilmo za Gradonačelnika!!!!
Pošten čoek, preduzetnik i veliki humanista!!!!

Sjever
Gost
Sjever

Za ministra privrede i razvoja. Ocigledno covjek zna kako se nesto radi. Svaka cast.

Gradjanin
Gost
Gradjanin

A to su nadcovjecanski napori i razvoj nevidjeni…u Africi.

Send this to a friend