Ekonomija

Marković u Gusinju: Vlada fokusirana na poboljšanje kvaliteta života građana

Vlada je svakodnevno fokusirana na poboljšanje kvaliteta života građana posebno na sjeveru zemlje. Zbog toga je za Gusinje opredijeljeno 30 odsto više novca iz budžeta nego prošle godine,  saopšteno je danas u Gusinju na sastanku premijera Duška Markovića i lokalnog rukovodstva na čelu sa predsjednicom Opstine Anelom Čekić.

Izdvajanja iz Kapitalnog budžeta od 1,34 miliona eura predviđena su za više projekata u opštini Gusinje, od kojih su kao najznačajniji istaknuti projekat uređenja prostora Alipašinih izvora kao i rekonstrukcija i opremanje administrativnih objekata”,  rečeno je na sastanku.

Premijer Marković, koji boravi u radnoj posjeti Gusinju, ukazao je i na činjenjcu da je za rekonstrukciju lokalnih puteva u opštini Gusinje opredijeljeno 200.000 eura, što je tri puta više nego što je izdvajano ranije.

On je dodao i da je ključno pitanje razvoja države pitanje razvoja sjevera. Podsjetio je da je iz Kapitalnog budžeta najviše opredijeljeno za sjever te da nema razvoja bez unapređenja infrastrukture.

Marković je naveo da će najmanje razvijenim opštinama, među njima i Gusinju, biti opredijeljeno više novca iz budžeta i u tom kontekstu istakao novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave.

“Na sastanku je ocijenjeno da je važno da opština i Ministarstvo održivog razvoja i turizma u brzom roku riješe problem planske dokumentacije u Gusinju jer je to uslov daljeg razvoja opštine, novih projekata među kojima je i školsko-sportska sala vrijedna skoro tri miliona eura”, saopšteno je iz Vlade.

Otvoren opštinski administrativni centar

Nakon sastanka, predsjednik Vlade i predsjednica opštine svečano je otvorio opštinski administrativni centar od preko 1.000 kvadrata koji je koštao više od 1,2 miliona eura.

Najveci dio novca, 1,1 milion eura, obezbijedila je Vlada Crne Gore, a ostatak Fondacija „Gusinje“ i crnogorski iseljenici iz SAD, i opština Gusinje.

“Ovo je zaista jedan lijep i funkcionalan objekat za smještaj i rad lokalne administracije, ali i za kvalitetnije usluge građanima opštine Gusinje. Istovremeno smo danas razgovarali i o svemu onome što smo uraedili u 2018. godini, kako iz budžeta lokalme samouprave tako i iz kapitalnog budžeta i složili smo se da je da je dosta toga urađeno ali i da su se stvorile pretpostavke da se i dalje radi na unapređenju komunalne, društvene i druge infrastrukture u opštini Gusinje”,  rekao je premijer.

Dodao je da je Vlada u ovoj godini povećala kapitalni budžet za opštinu Gusinje na iznos od 1,3 miliona eura, da su povećani značajno i prihodi opštini Gusinje po više osnova i da je sada na redu implementacija razvojnih planova.

“Vlada je podržavajući projekte u Gusinju pokrenula rekonstrukciju kapitalnog infrastrukturnog projekta, rekonstrukciju puta od Podgorice preko Dinoše do Cijevne Zatrijebačke vrijedne 11 milona eura”,  rekao je premijer dodajući da vjeruje da će odmah po završetku tendera, krajem ovog mjeseca biti određen i izvođač radova i potpisan odgovarajući ugovor čime će se Gusinje približiti Podgorici na sedamdesetak kilometara.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Sve je lijepo Gusinje posta velegrad, samo da jos kupe grtalicu za snijeg, da ovaj velegrad ne ciste konjskom zapregom

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Dosao da uzme licencu za onaj cistac snijega od prije neki dan!

Morpheus
Gost
Morpheus

Ima grad bas da procvjeta od 2 mala puta i administrativne zgrade! Ili otvorite radna mjesta ili se ne folirajte da nesto znacajno radite

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Pozitivno je sto premijer radi,dobro je da se radi,ali treba otvarat fabrike,stvarat novu vrednost,ovako samo drzava investira,sto prije podici minimalnu platu na 300e,nacionalna sramota je da zemlje Latinske Amerike imaju visi minimalac,mi smo u Evropi.

Boris
Gost
Boris

A da ocete jednu, ali samo jednu fabriku otvorit u CG!!! Sve pokradoste. Pi smucilo mi se vise da citam novine

BokeljKO
Gost
BokeljKO

Kako ce otvoriti kad ne znaju nista.

KoqeBolje
Gost
KoqeBolje

kome da otvore kad nece niko da radi, da ste voljni rada ne bi disapora morala da vas hrani

Voler
Gost
Voler

Ne mozes ima pomoci Dule bogami.Narod se iselio.Ostalo je jos nekoliko uhljeba, poltrona i ulizica medju kojima prednjace SD uhljebi, poltroni i ulizice.Da smrkne covjeku.Pih.

Faka
Gost
Faka

Potpuno ispravan fokus na gradjane i njihov zivot Ali gradjana je sve manje,nema ih, ojdose….

Radosav72
Gost
Radosav72

Jes fokusirana na kvalitet nasih zivota, ali na pogorsanje. Fokusirana je na pravljenje robova od nas.

Mitar PG
Gost
Mitar PG

Ne pomenuse kompleksaša Refka Radoncica i njegove poltrone iz NY haha, eee neće više bit džabe šetnje po NY i obilaska skupocenih restorana

Senchoo
Gost
Senchoo

Ii kad ce Ibrahim Omeragic u penziju, s obzirom da je svoj 67. rodjendan proslavio prije pola godine kod svog jarana Husna Sabovica.

Jovanka
Gost
Jovanka

Za svaki uspijeh je potreban fokus i koncetracija, ali iznad svega 24 casovna prisutnost i posvecenost cilju. Ko se preseli sa familijom u Gusinje i pocne da ga razvija vjerovacu da ima duha i nade u pozitivan ishod, sve drugo je demagogija i licemjerstvo.

P.S. Nema nista od tog razvoja u svakom slucaju.

Sasa
Gost
Sasa

Hoceteli bar snjegocistac da kupite tome napacenome narodu ili ce i dalje na konje i volove da ciste snijeg ?!

Send this to a friend