Ekonomija

Marković: Vlada obezbijedila milion eura više za Plav

Vlada Crne Gore obezbijedila je milion eura više iz državnog budžeta za opštinu Plav za 2019. godinu, kazao je premijer Duško Marković na sastanku sa lokalnim rukovodstvom.

“Došao sam u Plav da bismo mijenjali stvari na bolje i da bi Plavljani osjetili benefite Vladine politike regionalnog razvoja”, kazao je Marković.

Premijer je ukazao na važnost stabilizacije lokalnih javnih finansija, ali i ukazao na izdašnu podrsku Vlade kako kroz direktnu budžetsku podršku tako i kroz investicije iz Kapitalnog budžeta, koji je najveći od obnove nezavisnosti Crne Gore.

Takođe, premijer je saopštio da sjever može očekivati značajne benefite i od programa ekonomskog državljanstva od kojeg će sredstva biti korišćena za izgradnju infrastrukture u opštinama na sjeveru.

Na sastanku je saopšteno da su u toku brojni infrastrukturni projekti vrijedni preko 1,5 miliona eura, a posebno su važni milion eura vrijednih projekti dječijeg igrališta i sportskih terena kao i rekonstrukcija škole u Vojnom selu.

Istaknut je značaj puteva Plav – Dečani, Plav – Bogićevica kao i putnog pravca od Podgorice preko Dinoše do Cijevne Zatrijebačke koji će približiti Plav centralnom i južnom dijelu države, a koji je vrijedan 11 miliona eura.

Nakon posjete Marković je saopštio da su vodili veoma dobar i konstruktivan razgovor. Kazao je da je sa rukovodstvom plavske Opštine razgovarali o svim pitanjima koja su važna za Plav i za građane Plava, za razvoj opštine, za kvalitet života građana opštine Plav.

“Naravno razgovarali smo i o svim pitanjima koja su opterećujuća i koja ovu administraciju na čelu sa predsjednikom dovodi pred ozbiljna iskušenja, a nekada i pred nemoguće situacije. I zbog toga sam danas tu da na te nemoguće situacije i na ta iskušenja, koja se prije svega tiču lokalnih finansija i naslijeđenih problema u tom segmentu, nađemo zajednički dogovor i da lokalna samouprava i opština Plav prodiše, da idemo putem razvoja i da građani Plava osjete benefite dinamičnog razvoja Crne Gore u posljednje dvije godine”, rekao je Marković.

Dodao je da će se raditi na kapitalnim infrastrukturnim projektima, kao i na projektima komunalne i društvene infrastrukture.

“Radiće se i na ulicama i centru Plava, radiće se na izgradnji sportskog terena za mlađe kategorije, pokrenućemo izgradnju doma starih, stambene zgrade za zaposlene u prosvjeti. Istovremeno smo danas definisali dogovor i pristup kako i na koji način da počnemo rekonstrukciju i gradnju novog puta od Plava prema Bogićevici, koji će Plav otvoriti prema Kosovu, odnosno prema dvomilionskom tržištu o čemu je na sastanku govorio i predsjednik opštine”, najavio je premijer.

Prema njegovim riječima u ovoj godini ćemo imati projekat, a sljedeće godine će početi radove na tom kapitalnom infrastrukturnom projektu.

“Istovremeno, nastavljamo odmah, čim se stvore vremenski uslovi rekonstrukciju puta Plav – Vojno selo – Gusinje. To će biti moderna saobraćajnica i vjerujem nova vrijednost za čitav kraj, a posebno za sve one koji žive na tom prostoru. Upoznao sam ih da brzo krećemo sa rekonstrukcijom puta Podgorica – Dinoša – Zatrijebačka. To je put od 11 miliona eura vrijednosti koji će takođe skratiti put od Plava do Podgorice za oko 120 km”., naglasio je Marković.

Govorili su i o nekim praksama i politikama koje treba da se uspostave, koje će značiti dinamičnu, sadržajnu i kvalitetnu komunikaciju centralne vlasti i lokalne vlasti u Plavu.

“Da iskoristimo na sjeveru zemlje ovaj zamajac razvoja koji imamo, da istovremeno neke programe koje smo započeli i koji su u fazi realizacije, kao što je program ekonomskog državljanstva i formiranja fonda za manje razvijena područja za Sjever iskoristimo da ovdje pokrenemo i neke zaboravljene ali u infrastrukturnom, razvojnom ali i svakom drugom smislu važne projekte kao što je rješavanje pitanja Plavskog jezera. To je velika investicija i veliki projekat. Studija je završena. Ove godine krećemo u izradu idejnog rješenja odnosno projekta za njegovu sanaciju, a u sljedećoj godini biće konkretan novac za početak realizacije toga projekta”, naveo je premijer.

Marković je napomenuo da je Vlada već kroz izmjene zakonodavnog okvira ovogodišnji budžet opštine Plav popravila sa preko milion eura.

“To je veliki podsticaj. Kada riješimo ova otvorena pitanja iz prethodnog perioda opština Plav će imati jednako dobre prilike kao što ih imaju Podgorica, Tivat ili svaka druga opština. Odlazim iz opštine Plav ohrabren motivom i željom rukovodstva na čijem je čelu gospodin Mirsad Barjaktarević da se ovim pitanjima pozabavimo na odgovoran i sadržajan način ne potcjenjujući ni jedan problem, ali vjerujući u mogućnosti koje stoje pred nama”, zaključio je Marković.

Zajednički je konstatovan značaj revitalizacije i zaštite Plavskog jezera bez kojeg se Plav ne može razvijati i iskoristiti svoje potencijale.

Predsjednik opstine Plav Mirsad Barjaktarević je izrazio zadovoljstvo posjetom, i pozitivno ocijenio ukupni doprinos predsjednika Vlade razvoju sjevera.

“Vi ste prijatelj svih nas u lokalnim samoupravama i borac za razvoj Sjevera”, kazao je predsjednik Skupštine opstine Plav Šefket Jevrić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Plavljanin
Gost
Plavljanin

Sve je ovo fino, samo da se prati kome ce te pare da idu u dzep. I do sad je vlada davala dosta za Plav, samo sto je taj novac zloupotrijebljen, BS koja je zadnja vodila Plav apsolutno nista nijesu uradili, kupili sebi dobra kola, bivsi predsjednik kupio sebi stan Turskoj, od cega? U Plav ni centa ulozeno, treba pratiti… Više »

Golubovic
Gost
Golubovic

Ovako odgovoran političar i pravi premijer misli o svom narodu! Uz tebe smo Markoviću! Samo naprijed!

Milovan Glisic
Gost
Milovan Glisic

Djete zna da je Dusko Markovic drzava…….sva podrska za njega…

Roro
Gost
Roro

Botovi,dajte malo kreativnosti?,Nemojte sve iste fraze.

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

U bar ništa.

Rafaello
Gost
Rafaello

Plavu je ovo prijeko potrebno! Rad Vlade je na izvrsnom nivou, a Markovic je covjek koji je uvijek radi u interesu naroda!

Roro
Gost
Roro

A Milo?

Iskra95
Gost
Iskra95

Drago mi je sto funkcioneri vide koliko je potrebno ulagati u sjever, ono sto je uradio u Kl i sad za Plav, je stvarno za svaku pohvalu! Veliko hvala gospodinu Markovicu!

Kinez
Gost
Kinez

Svaka cast gospodinu Markovicu, koji je uvijek radio u nasem interesu i interesu drzave!

Enesa
Gost
Enesa

Dps je uvijek ostvarila svoja obecanja, a planovi su realizovani na najbolji moguci nacin u roku, cime se samoziva opozicija ne moze pohvaliti. Nadam se da ce Milo jos dugo biti na vlasti, jer bi opozicija nasu drzavu samo unazadila.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Markovic je inicijator brojnih planova koji su u interesu gradjana, i svi su realizovani na vrijeme uz pohvale i obostrano zadovoljstvo.

Marelica
Gost
Marelica

Ovo je covjek koji zasluzuje nase postovanje, jer se uvijek zalagao za nas i trudio se da se svi planovi realizuju na vrijeme! Sve pohvale!

Bnjj
Gost
Bnjj

Samo se putevi prave nigdje neka unvesticija fabrika

🌴NIKŠIĆKO 🍺
Gost
🌴NIKŠIĆKO 🍺

‘eli ovo dizel iza njih….i koliko trosi…..😉

Lipovo
Gost
Lipovo

Ima li se namjera isto uraditi sa KL i ZB, oni se necce ,,izolovati,,

Sjeverac
Gost
Sjeverac

Sve cestitke za rad premijera Markovica,
posebno kada je u pitanju Sjever CG.

igrach
Gost
igrach

Zahvaljujuci DPS odlican rad vlade i odlicni rezultati

Gigo
Gost
Gigo

Samo naprijed na sledecim izborima 60%

PS4
Gost
PS4

Strucna vlada na celu sa sjajnim Duskom okrece se sjeveru
Sve pohvale

foras
Gost
foras

Ova vlada je donijela toliko dobrog

Liverpool
Gost
Liverpool

Vlada radi svoj posao a kriticari nemaju sta da kazu na ovakve rezultate

TandaraMandara
Gost
TandaraMandara

Sjajna prica sjever svakim danom sve moderniji

Pljav je zeljen
Gost
Pljav je zeljen

Je lji tandara mandara ilji sjajna priča?

Huawei88
Gost
Huawei88

Odgovorna i pametna politika razvija se sjever odlicno

BlackKnight
Gost
BlackKnight

Sve sto je obećala ova Vlada ispunjava

Beranac22
Gost
Beranac22

Bravo za Vladu i Duska i njegov tim

StefaNegro
Gost
StefaNegro

Vlada jasno pokazuje svoju politiku pomoci sjeveru

Stefo12
Gost
Stefo12

Pa normalno ,vlada ulaze i u sjever ,zasto se cude pojedini ? Niste valjda slijepo vjerovali medojevicu i onoj prsloj prici o podgorizaciji crne gore ?

Asad
Gost
Asad

Okrenes zastavu CG naopačke pa dobiješ milion eura

Felicita
Gost
Felicita

Ima li kakav vodovod da se otvori

Dk
Gost
Dk

POHAPSITI OVU PRVU VLAST KOJA JE BILA DUŠKO STISNI AKO SMIJEŠ…

Duzd
Gost
Duzd

Dodji u subotu u setnju, bice masa ljudi :)) Radijator ponesi isto 🙂

energy
Gost
energy

Plav su unistili sahmanovici kako bivsi gradonacelnik tako onaj iz doma zdravlja narod cuti i dalje.

DMZ
Gost
DMZ

Sta ti znas o Dmz kad covjek vise uradio i sredio nego od otvaranja… Al sto vama ne odg to je vasa licna stvar.

Sinapsa
Gost
Sinapsa

Bolje Duško razumije probleme sjevernih opstina nego Husovic koji je zaboravio zavicaj interesuje ga samo Ulcinj i karabusko .

miljan
Gost
miljan

I da pravi zgrade po starom aerodromu na tuda imena

Nenad
Gost
Nenad

Zato je odluco dje ce kad je bs odlucivala o vlasti..nudjeno im je premijersko mjesto ,ali ga je dps vec inao u saci sa gradnjom dozvolama nadogrdnjom itd…

REALISTA
Gost
REALISTA

Ne budite bezobrazni i uz to zlonamjerni. Potpresjednik Vlade CG gospodin Husović je već nekoliko mjeseci odsutan zbog bolesti, a ne mislite valjda da je ove investicije obezbijedio sam predsjednik Vlade D. Marković bez učešća drugih ministara , potpresjednika Husovića i političkih stranaka. Sve investicije koje se planiraju izvoditi a koje pominje gosp. Marković nijesu predložene samo od strane nove… Više »

Partija
Gost
Partija

Plav su sredili Sabovici trebace decenija da stane na noge. Veliki rusilac finansija i covjek koji je potrosio za narednih 10 svakaako bivsi gradonacelnik uglavnom niko nista u tazvoj ne ulaze vec u plate glasaca , gori su od sojica i bele ladje

Vero
Gost
Vero

Sabovici ga unistili, pa jos doveli zeta za predsjednika opstine.Kukala vam majka plavljani.

Petar
Gost
Petar

Otvoreno su Sabovici radili za SD da bi im zet dosao na mjesto predsjednika.Cesite se sad plavljani.Bi sta bi.Sad svi za Ameriku.

Jovanka
Gost
Jovanka

Masu je to, ne treba toliko…

Send this to a friend