Ekonomija

MBA: Ne treba odugovlačiti uvođenje ekonomskog državljanstva

Uvođenje programa ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori ne bi trebalo suviše odlagati, jer za to nema bitnijeg razloga, smatraju u Montenegro biznis alijansi (MBA).

„Bojazan od pogrešnog odabira investitora kojem se dodjeljuje ekonomski pasoš nikako ne bi smjela da utiče na odlaganje uvođenja tog programa. Prosto se podrazumijeva neophodnost detaljne provjere kredibilnosti investitora koji imaju namjeru da ulažu u Crnu Goru, što nije naročit problem u uslovima jednostavnijeg i efikasnijeg dobijanja informacija“, naveli su predstavnici MBA.

Oni smatraju da ni dileme oko cijene crnogorskog ekonomskog pasoša nijesu posebno bitne, zato što je mnogo važnije koliko budući vlasnik tog pasoša planira da investira u Crnu Goru, po različitim osnovama.

„Stvari po ovom pitanju treba dugoročno posmatrati i to imati na umu prilikom određivanja visine iznosa koji obezbijeđuje dobijanje crnogorskog ekonomskog pasoša“, naveli su iz MBA.

Ono su dodali da se Crnoj Gori, kao članici NATO-a, a za koju godinu i EU, otvaraju brojne mogućnosti za ekonomski i svaki drugi napredak.

„Treba iskoristiti sve mogućnosti koje za posljedicu imaju podsticaj razvoju naše ekonomije. Jedna od njih je, bez sumnje, i dobijanje ekonomskog državljanstva za investitore sa provjerenim poslovnim i svakim drugim referencama“, kazali su predstavnici MBA.

Oni su poručili da činjenica da treba dobro “otvoriti oči” prilikom dodjele ekonomskog državljanstva ne smije biti razlog odugovlačenja uvođenja tog programa.

„To posebno jer sve više raste interesovanje za različita ulaganja u Crnu Goru, kao destinaciju posebno interesantnu za investitore iz svih krajeva svijeta“, rekli su predstavnici MBA.

Oni su podsjetili da je ta asocijacija još prije desetak godina pokrenula pitanje uvođenja programa ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori, kao i da sve veća umreženost i povezanost na globalnom nivou dodatno aktuelizuje to pitanje.

Send this to a friend