Ekonomija

Medenica: Od akciza na duvan naplaćeno 22 miliona eura više nego 2021. godine

Miloš Medenica (printskirn TVCG)

Zabranom skladišenja duvanskih proizvoda u carinskim zonama značajno je povećana legalna prodaja duvana, a samim tim i povećanje prihoda od akzica, kazao je državni sekretar Ministarstva finansija Miloš Medenica.

On je, u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG, saopštio da je za 11 mjeseci ove godina uvećana naplata prihoda po osnovu akciza na duvanske proizvode za 53 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

“To znači da smo više od 22 miliona eura naplatili nego 2021. godine, što znači i da su legalni distributeri duvanskih proizvoda za 11 mjeseci ostvarili veću prodaju za 120 tona duvana”, rekao je Medenica.

Istakao da je sivo tržište značajno smanjeno.

“Ta borba ne smije stati, jer se radi o vrlo profitabilnoj kriminalnoj aktivnosti”, poručio je Medenica.

Govoreći o Izmjenama i dopunama Zakona o duvanu, Medenica je kazao da će one unaprijediti regulisanje novih duvanskih proizvoda.

“Ministarstvo finansija je već uputilo Ministarstvu zdravlja inicijativu koja se tiče regulisanja novih duvanskih proizvoda, tako u cilju njihovog ograničenja upotrebe i dostupnosti maloljetnim licima”, naveo je Medenica.

On je kazao da naša regulativa treba bila stroža od one u zapadnoj Evropi, zbog, kako je pojasnio, mentaliteta i jer nismo spremni za strogo poštovanje pravila.

Građani će moći samo fizički da kupe duvan u maloprodajnim mjestima koji su dobili adekvatnu dozvolu, jer je predviđena zabrana prodaje i reklamiranja duvanskih proizvoda preko interneta ali i zabrana prodaje tih proizvoda na pijacama.

Send this to a friend