Ekonomija STUPILA NA SNAGU NOVA UREDBA VLADE CRNE GORE

Medijatoru spora nagrada 85, a evaluatoru čak 545 eura

Vlada Crne Gore donijela je uredbu kojom je odredila nagrade za medijaciju i evaluaciju u raznim građansko-pravnim i imovinskim sporovima koji se mogu riješiti i bez sudova. Prema tom propisu, koji je upravo stupio na snagu, medijatoru spora pripada nagrada do 85 eura, a evaluatoru čak 545 eura.

Medijacija i evaluacija su uvedeni shodno Zakonu o alternativnom rješavanju sporova. Zakon je usvojen u julu mjesecu, a zbog predizbornih aktivnosti nije dobio zaslužen odjek u javnosti. Naime, ovaj propis čije usvajanje su tražli Evropska unija ali i investitori ima i ekonomski značaj jer će potpuno rasteretiti sudove mahom građanskih imovinskih sporova.

Podsjećanja radi, broj građanskih predmeta dostigao je bio cifru od 120.000, od kojih su većinom imovinski sporovi, i prijetio je da potpuno parališe rad sudova.

U uredbi su taksativno navedeno visine nagrada za pojedine vrste medijacije, pa je tako u porodičnim sporovima kada je postupak medijacije okončan zaključenjem poravnanjem, medijatoru pripada 11 odsto prosječne bruto zarade u Crnoj Gori, a ako taj postupak nije okončan zaključenjem poravnanja osam odsto prosječne bruto zarade.

Bruto prosječna zarada u Crnoj Gori iznosi 778 eura, a 11 odsto od toga 85 eura koliko pripada nagrade medijatoru.

Nadalje, u krivičnim stvarima u kojima je postupak medijacije okončan sporazumom stranaka osam odsto prosječne bruto zarade, a ako taj postupak nije okončan sporazumom stranaka pet odsto prosječne bruto zarade.

“U sporovima u kojima je jedna stranka Crna Gora, Glavni grad, Prijestonica, odnosno opština u kojima je postupak medijacije okončan zaključenjem poravnanja osam odsto prosječne bruto zarade, a ako taj postupak nije okončan zaključenjem poravnanja pet odsto prosječne bruto zarade. U građansko-pravnim sporovima u kojima je postupak medijacije okončan zaključenjem poravnanja osam odsto prosječne bruto zarade, a ako taj postupak nije okončan zaključenjem poravnanja pet odsto prosječne bruto zarade”, navodi se u Uredbi.

Takođe, u privrednim sporovima u kojima je postupak medijacije okončan zaključenjem poravnanja 11 odsto prosječne bruto zarade, a ako taj postupak nije okončan zaključenjem poravnanja osam odsto prosječne bruto zarade.

Ako su jedna ili obje stranke oslobođene od plaćanja troškova postupka medijacije, visina nagrade za rad medijatora iznosi 50 odsto iznosa određene medijacije.

Evaluatori, koji vrše ranu neutralnu ocjenu spora, njima pripada nagrada od 70 odsto bruto prosječne zarade ili 545 eura.

“Visina nagrade za rad evaluatora spora iznosi 70 odsto prosječne bruto zarade u Crnoj Gori koja je utvrđena za prvi mjesec kalendarske godine u kojoj se vodi postupak rane neutralne ocjene spora”, piše u Uredbi.

Pored toga, medijator, odnosno evaluator spora koji je imao troškove prevoza radi vođenja postupka medijacije ima pravo na naknadu tih troškova u visini putne karte sredstvom javnog prevoza. Ako sredstvo javnog prevoza ne postoji, ne saobraća u pogodno vrijeme ili iz drugih razloga nije moguće koristiti javni prevoz, medijator, odnosno evaluator spora ima pravo na naknadu troškova prevoza sopstvenim ili drugim vozilom, koja se određuje prema broju pređenih kilometara najkraćim putem u visini 10 odsto cijene litra benzina po pređenom ili započetom kilometru.

Podsjetimo, alternativno rješavanje sporova podrazumijeva rješavanje tih sporova uz učečće neutralnog trećeg lica, prije ili nakon pokretanja sudskog ill drugog postupka.

Prema zakonu, stručne poslove u vezi medijacije, rane neutralne ocjene spora i drugih načina alternativnog rješavanja sporova, kao i podsticanje i unapređenje dostupnosti alternativnog rješavanja sporova vrši Centar za alternativno rješavanje sporova. Medijatori i evaluatori moraju posjedovati licencu za obavljanje ove djelatnosti.

Send this to a friend