Ekonomija

Mediteranski koridor od ključnog značaja za povezanost sa Hrvatskom

Mediteranski koridor, odnosno Jadransko-jonska saobraćajnica duž crnogorskog primorja, od ključnog je značaja za povezanost Crne Gore sa Hrvatskom, ocijenio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković na Evropskoj konferenciji o putevima u Dubrovniku.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Nurković je ovom prilikom istakao napredak koji je Crna Gora postigla po pitanju sveobuhvatnih reformi i privrednog rasta sa ciljem boljeg povezivanja regiona ključnim koridorima.

On je naglasio da Mediteranski koridor direktno povezuje Hrvatsku, Albaniju i jednim dijelom Bosnu i Hercegovinu sa Crnom Gorom, a naša zemlja je za potrebe ovog projekta dobila grant za pripremu tehničke i studijske dokumentacije u iznosu oko sedam miliona eura, dok je za ko-finansiranje izgradnje dijela obilaznice Budve, na ovom koridoru, ove godine na Samitu predsjednika Vlada Zapadno-balkanske šestorke odobren grant u iznosu oko 40 miliona eura.

“Crna Gora je posvećena političkoj i ekonomskoj saradnji u svim oblastima”, rekao je ministar.

Nurković se prije konferencije i bilateralno sastao sa ministrom mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske, Olegom Butkovićem.

U Ministarstvu su istakli da su Nurković i Butković izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom resornih Ministarstava i razmijenili iskustva u oblastima infrastrukture, pomorstva, željeznice i vazdušnog saobraćaja.

Na inicijativu Nurkovića, dvije strane su dogovorile formiranje Komisije na nivou resornih Ministarstava koja bi radila na usklađivanju kontaktne tačke brze saobraćajnice između dvije države.

“Zajedno su odlučili da razmotre mogućnosti pospješivanja saradnje na polju sigurnosti plovidbe i zaštite mora i uspostavljanja saradnje u sprječavanju prekograničnog zagađenja mora”, dodaje se u saopštenju.

Osim Nurkovića, u delegaciji Crne Gore su i državna sekretarka Angelina Živković, kao i samostalna savjetnica Bilsana Bibić.

Evropsku konferenciju o putevima organizuju Međunarodna federacija puteva i Hrvatske ceste.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Giht
Gost
Giht

Isto je tako moga konstatovat da su rakete ključne za uspostavljanje veze sa Marsom. Ili da su aerodromi ključni za uspostavljanje beze sa Amerikom, ili da su taxisti ključni za prevoz putnika po gradu, ili da je magare ključno za nošenje drva po brdovitom terenu. Ili je moga da kaže ” došlo je vrijeme olje imat no nemat!”

Send this to a friend