Ekonomija

Medojević: Bankrot se može izbjeći hrabrim i ambicioznim razvojnim projektima

Nebojša Medojević

Odluka Vlade da javno traži od EU da preuzme kredit od EXIM banke međunarodna investiciona iavnost je shvatila kao objavu bankrota i nemogućnost plaćanja obaveza, što se direktno odražava na pad ionako lošeg kreditnog rejtinga Crne Gore, saopštio je predsjednik PzP Nebojša Medojević.

“Ova ideja se pokazala veoma pogrešnom i proizvela je samo negativne posledice. Pokvarili smo odnose sa Kinom, koja je najveći pojedinačni povjerilac Crnoj Gori, nijesmo dobili podršku EU i pokvarili smo kreditni rejting i povećali kamatu po kojom ćemo se zaduživati u budućnosti”, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, jedini put za izbjegavanje bankrota i pronalaženje održivih mehanizama za refinansiranje ogromnog duga su investicije u zelenu energiju i otvaranje fabrika koje će proizvoditi za izvoz.

“Umjesto švercera, mafijaša, korupmiranih političara i tajkuna, Crna Gora treba da privlači ozbiljne investitore. Umjesto javnih kuća, kockarnica, narko magacina, moramo otvarati fabrike”, zaključio je predsjednik PzP.

Send this to a friend