Ekonomija

Medojević: Mickej uvlači državu u transnacionalni organizovani kriminal i finansiranje terorizma

Nebojša Medojević

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić (Mickej) uvlači državu u transnacionalni organizovani kriminal, pranje novca i finansiranje terorizma, saopštio je predsjednik PzP-a Nebojša Medojević.

“Ministar Mickej od milošte zvani Pinokio planira da u okviru svog mega-giga Ministarstva oformi čak 21 direktorat. Da ne govorim kolika je glupost spajati finansije i rad i socijalnu politiku i da to ne postoji nigdje u svijetu”, poručio je Medojević.

Prema njegovim riječima očigledno da je Spajić (Pinokio) dobio podršku od premijera Zdravka Krivokapića (Krivog) da preuzme ličnu kontrolu nad svim pozicijama na kojima se odlučuje o novcu poreskih obveznika.

“Vidjeli smo da Pinokio ima posebnu sklonost ka tajnim transakcijama sa novcem građana, i ličnim korupcionaškim ugrađivanjem u tim transakcijama, što je rezultiralo naglim hogačenjem i luksuznim životom. Od sirotog mladog neshvaćenog i neuspjelog gastarbajtera kojeg je ministar divlje gradnje u Vladi primio da živi kod njega u kući jer nije imao prebijene pare, ni kučeta, ni mačeta, ni garsonjeru, ni golfa 2, do Mercedesa od 100.000 eura za 6 mjeseci”, naveo je Medojević.

Kako dodaje, skolonost ka kriminalnim poslovima i špekulativnim korupcionaškim finansijskim transakcijama, nastavio je kroz organizaciju šverca 940 tona cigareta preko Luke Bar u maju mjesecu, gdje su ključki ljudi u Vladi uzeli 9,4 miliona eura ili 100 eura po paketu.

“Kockanje sa državnim novcem i privatne i tajne aranžmane sa investicionim bankama sa kupovinom valutnih fjučersa gdje smo platili kineskoj banci EXIM skoro 4 miliona USD više nego što je ugovorna obaveza. Ipak, najnovijom odlukom da u okviru svoga Ministarstva osnuje Direktorat za kriptovalute prevazilazi sve do sada viđeno”, istakao je Medojević.

Predsjednik PzP-a sumnja da će Spajić da uvuče državu u operacije pranja novca preko kriptovaluta koje se, kako dodaje, sad sve više koriste za plaćanja između transnacionalnih narkokartela zbog anonimnosti aktera transakcija.

“Sve značajne međunarodne organizacije za borbu protiv transnacionalnih kriminala ukazuju na nove izazove koji dolaze iz sfere transakcija sa kriptovalutama. Interpol je izdao posebna uputstva policijskim članicama u vezi snaženja kapaciteta u otkrivanju i sprečavanju finansiranja organizovanog kriminala i terorizma preko kriptovaluta”, poručio je Medojević.

Napominje da je Crna Gora pod upravom prethodnog režima već decenijama na lošem glasu kao zemlja raj za slobodno i nekaznjivo pranje novca transnacionalnih narkokartela, “pa su Prva banka i Hypo Alpe Adria Banka bile godinama predmet pažnje međunarodnih istražitelja”.

“Crna Gora nije članica EGMONT grupe zemalja za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Đukanović je ukinuo nezavisnu Agenciju za sprečavanje pranja novca i tako je isključio Crnu Goru iz EGMONT grupe. Tako da je Crna Gora crna rupa za pranje i plasiranje prljavog novca mafije iz čitavog svijeta”, saopštio je predsjednik PzP-a.

Prema njegovim riječima preko banaka i fiktivnih firmi se opralo milijarde eura prljavog novca, kako domaćih narkokartela i duvanske mafije, tako i međunarodnih kriminalnih partnera.

“Imajući u vidu da se intervencijom međunarodnog faktora, a prije svih UK i SAD, zaustavio šverc cigareta preko Luke Bar, mafija je odlučila da se Crna Gora pretvori u platformu za finansiranje transnacionalnih kriminala i terorizma preko kriptovaluta. Oblast emitovanja i projeta kriptovaluta je sada bezbjednosno pitanje, a ne ekonomsko, finanijsko ili razvojno pitanje. Mnoge države svijeta zabranjuju plaćanja kriptovalutama. Crna Gora pod Đukanovićem ima višetrulo razvijenije institucije i mehanizme za pranje novca, nego za borbu protiv pranja novca”, naveo je Medojević.

Kako dodaje, nemamo ni obučene kadrove, ni specijalozovane institucije, ni iskustvo, ni međunarodnu saradnju finansijskih obavještajnih službi.

“I sad je Pinokio odlučio da postane mafijaš i da zvanično uvuče državu i Vladu u međunarodni tamni vilajet prometa virtuelne imovine anonimnih vlasnika. Transakcije na tzv. ‘dark net’ sa kriptovalutama su trenutno pod pažnjom svih najvećih bezbjednosnih agencija svijeta”, naglasio je Medojević.

On je iskazao nadu da će Ambasadori SAD, UK i Njemačke uočiti opasni kriminalni potencijal od pranja novca preko Ministarstva finansija i uvlačenja države Crne Gore u finansiranje transnacionalnog organizovanog kriminala i terorizma.

“Ova Vlada ne samo da je otvorena opasnost po interese ove države i naroda, već postaje i izvor globalnog ugrožavanja bezbjednosti. Ako se preko Pinokia i njegove finansijske mafije budu prale prljave pare mafije i finansirao terorizam, Crna Gora nastavlja i taj najmračniji dio vladavine braće Đukanović. Ako je Pinokio mislio na prljavi novac kineskih Trijada ili japanskih Jakuza, kada je govorio o milijardu Eur investicija iz Azije onda imamo ogroman problem”, poručio je Medojević.

Ističe da birači koji su smjenili bivši režim, nijesu za ovo glasali.

“Moramo odbraniti Crnu Goru od ove opasne kriminalizacije i iščupati je iz kandži globalnog kriminala. Kolege iz Demokratske Crne Gore koje tako strašno podržavaju Krivog i Pinokija, kao i kolege iz URE snosiće najveću odgovornost za podršku mafiji i pranju novca. Uostalom, ovu Vladu treba srušiti”, zaključio je Medojević.

22

avatar
1000
21
1
0
 
22
JockofreeMNEProsvetarGoldSaša
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jocko
Gost
Jocko

Sve je ziva istina!

freeMNE
Gost
freeMNE

Tako je😁

Prosvetar
Gost
Prosvetar

Vrlo nizak nivo komunikacije.Šta očekvati od čovjeka koji samo gugla i prodaje maglu.Ministra Spajića si glasao.Pametnome dosta.

Gold
Gost
Gold

Od tebe sve zavisi

Saša
Gost
Saša

Zasto bilo sta pricas kada samo podizes ruku. Gubi se vise, ne smaraj

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ubi te čovječe ljubomora a sam nemaš hrabrosti da uđeš u vladu?

SRK
Gost
SRK

Sve što budu tražili od tebe, dići ćeš ruku, pa koga ti zamajavaš!?

Da je vjecna
Gost
Da je vjecna

Treba je srusiti medo nije trebalo ni daj postavis a ti je mos srusit no neces

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Medo izigrava pajaca svaki dan i onda ocekuje da mu neko da funkciju…imas pedeset godina čovječe, uozbilji se malo, ne mozes da zasluzis postovanje i kredibilitet takvim ponasanjem…

Saša
Gost
Saša

Ima vise od pedest

Milance
Gost
Milance

Vjerujem da bi g.Medojevic 100% osvojio holivud, pisuci scenarije za filmove:Spijunske,Mafijaske,teorije zavjera itd.!

BOSS
Gost
BOSS

Bravo

Pjer
Gost
Pjer

Medo odmori
Ko boga te molim
Aj kupaj se malo
Ili nedje na cist vazduh
Bjelasica
Recimo

Bata Gašić
Gost
Bata Gašić

Medo tvituje iz čekaonice ispred Beko e kancelarije. Biće para Medoooo

Dejton
Gost
Dejton

Medo , da te pitam nesto: zasto vi ne smijenite ovu vladu

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Zdravo,želim i tebi.

Godo
Gost
Godo

Za ovakve optužbe jedan od vas mora u Spuž

Nikola
Gost
Nikola

I opet ga podrzavas? A on te ne tuzi ?! Isti ste.

Sveznador
Gost
Sveznador

Stigle instrukcije iz Bg…

Tek tako
Gost
Tek tako

Ovo se svj bave kriminalom samo je DF posten, predobar . Medo kakvi ste vi kriminalci kad vam je tuđe milije.

Assssmir
Gost
Assssmir

Zajedno ste vi u tome, ali srecom kraj vam se blizi !!

Tokyo
Gost
Tokyo

Aoooooooo koliko prica ovaj coek ovo je pakao… dje se gasis druze???

Send this to a friend