Ekonomija

Medojević: Nepohodna pravna, tehnička i finansijska revizija izgradnje dionice auto puta

Foto: Facebook

Sve sto je Đukanovićev rezim radio oko ugovaranja i izgradnje 42 kilometra auto puta sa kineskom kompanijom CRBC je bilo zasnovano na korupciji koja je, kao i uvijek, prebačena na račun države i građana Crne Gore, poručio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević u izjavi Politici.

“Ugovorena cijena sa kamatama za dionicu Smokovac Mateševo biće 1.1 milijardu eura, to jest, cijena je porasla u odnosu na onu iz 2007. iz studije Luis Berger za 500 miliona ili preko 70 odsto. Postoji osnovana sumnja da je ovo “uvećanje cijene” u stvari trošak ugradnje ljudi iz vrha režima. Sve studije su pokazale da je ova dionica auto-puta po ovim cijena ekonomski nerentabilna.tj da ima negativnu neto sadašnju vrijednost Osim ekonomske neopravdanosti, tokovi gotovine pokazuju da će godišnje od naplate putarine moći da se naplati oko osam miliona eura, a troškovi su četiri miliona. Godišnji profit će biti četiri miliona eura, što znači da će se troškovi izgradnje vratiti za 250 godina”, objašnjava Medojević.

Prema njegovim riječima, Vlada je, po njegovom mišljenju, dovela budžet i državu u veoma tešku poziciju, jer je prihvatila kobnu „pari passu” klauzulu, pa je plaćanje rate Eksim banci postao prioritet u isplatama iz budžeta.

“I ta obaveza države je pravno izjednačena sa penzijama ili zaradama ili socijalnim davanjima. Ova klauzula onemogućava Vladu da odloži plaćanja rate i traži restrukturiranje duga u situacijama kada je ugrožen javni interes (zarade, penzije, socijala, neke vanredne potrebe zbog vanrednih situacija i sl.) Vlada se odrekla mogućnosti da ne prihvatanjem ove klauzule, u određenim situacijama obustavi privremeno isplatu zbog nekog javnog interesa”, tvrdi predsjednik PzP-a.

Kako napominje, niko nije objasnio ni kako će nas Vlada zaštititi od valutnog rizika koji je, u uslovima sve oštrijeg globalnog rata kursevima valuta, cijenama nafte i zlata, ogroman.

“Ako ne platimo na vrijeme ratu Eksim banci, plaćamo zatezne kamate, a ako kineski izvođač kasni sa izvođenjem radova. Radovi na autoputu već kasne godinu dana, a CRBC traži poptisivanje novog Aneksa i novo odlaganje završetka radova. Već jednom je protužen rok za završetak radova do 30.septembra Cijena izgradnje auto puta već je uvećana za izgradnji pristupne petlje „Smokovac“ i za izgradnju eletromreže koju je Vlada „zaboravila“ da obuhvati osnovnim Ugovorom. Dodatni troškovi za „zaboravljene“ radove mogli bi biti i do 100 miliona eura”, naveo je Medojević.

On ističe, iako  niko iz Vlade ne može da potrdi, konačna cijena za 41 km auto puta mogla bi biti i do 1,3 milijarda eura, a sa kamatama za vracanje kredita EXIM banci za period od 24 godine i preko 1,5 mlijarda eura. Tako bi, smatra Medojević, Crna Gora mogla da dobija najskupljih 41 km autio puta ikad , od preko 36,5 miliona eura po kilometru.

“Od početka ovog korupcionaškog skandala vijeka, tvrdio sam da je čitav projekat osmišljen od starne vrha režima da se omogući korupcija od najmanje 500 miliona eura i da se preko angažovanje režimske tajkunske firme „Bemax“ koje se povezuje sa ANB i pranjem novca od šverca cigareta i droge. Ova firma je već dobila značajne poslove od glavnog izvođača, a za Vladu će posebnim Ugovorom graditi „zaboravljenu“ pristupnu petlju „Smokovac“ Nova Vlada bi morala ovaj Ugovor i sve anekse da tretira kao izrazito korupcionaški i da napravi kompletnu reviziju, kako bi se spriječile ogromne štetne posledica po interese države, budžet i ekonomsku stabilnost zemlje”, kazao je on.

Kako navodi, pored toga postoji i otvorena mogućnost da kineska strana preuzme vlasništvo nad auto putem i drugom imovine države Crne Gore, jer je, dodaje Medojević, Vlada Đukanovića kroz odricanje od suverenosti države u poslovima, praktično dovela državu u kolonijalni položaj prema kineskom izvođaču i državnoj banci EKSINM.

“Cijenim da bi ozbiljna pravna, tehnička i finaisjka revizija siurno došla do dokaza za osnovanu sumnju da se radi o korupcionaškom poslu, pa samim tim bi njegove pravne i finasijske posledice bile sporne, tj nevažeće. Nakon utrđivanja ugovora korupcionaškim i štetnim za Crnu Goru. Sa kineskim parterima treba pristupiti ponovnim pregovorima i dogovaranju fer i tržišnih elemenata za sklapanje poštenog posla”, rekao je Medojević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

evo ga.
to je taj ekspert.
obavezno neki međunarodni panel organizovati za građevinske firme da im medo objasni kako to sve ide.

KoN StantiN
Gost
KoN StantiN

Treba ga zaposlit u Bemax – Genex da oznoji svoje dupe masno. Lose ce mu biti od Pg do Kolasina za 18 minuta propisanom voznjom. A tek nece pljuvat po autoputu dok bude putovao svojoj majci Srbiji. E drugar, taman i ostani tamo ,neka te Vucko hrani,idiote.

Trebaljevo
Gost
Trebaljevo

34 miliona po kilometru, to nema ni u izgradnji podvodnih auto puteva i tunela.

Ali sta je tu—- tu je

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

znaš li uopšte kroz kakav reljef je ova dionoca prošla?

Trebaljevo
Gost
Trebaljevo

Znam i bolje od tebe,
Nego ti ne znaš koliko je 35.000.000eura podijeljeno sa 1000metara auto puta.
Nadji najskuplje puteve na svijetu na najzahtjevnijim dionicama pa pročitaj.

Baraka
Gost
Baraka

Budala ostaje budala. Lepetalo

Ljubiša Baćević
Gost
Ljubiša Baćević

Medo, ne prdi. Malo si para zaradio ” expertu za sve”.
Pa kod Miloševića si šklapinjao. Da li stvarno misliš da smo kratkoga pamćenja?

Musa
Gost
Musa

Treba samo Mila pitat što je šutnuo Meda iz Agencie za privatizaciju. A Medo se tako svojski trudio da veliča Djukanovica a opet dobio pedalu.

Petlja
Gost
Petlja

Daj mičite ovu avetinju više, mlati kao Maksim po diviziji. Pa se posle čudi što ga 75% poslanika smatra neozbiljnim i diletantom uključujući URU, pa kako ga drugačije posmatrat. Jedino što zna da mešetari sa opskurnim informacijama i da na psnovu toga spinuje neuku masu.

Ništavilo
Gost
Ništavilo

Ovo je tipičan prevrtljivac i lažov još od LSCG kad je Liberale nazvao “klozetom na Tuškom putu” samo zato što su pokišali sa Narodnom Slogom, sram ga bilo.

Bnjj
Gost
Bnjj

Cg treba ili auto put ili brza cesta ka Sjeveru i Srbiji a dalje Preko Srb ka Evropi. Nije normalno da se rastojanje od 50,60km putuje 3,4h.Ne treba čisto ekonomski gledati to, već kao projekt za budućnost, socijalni, demografski, bezbednosni idr

Hurem
Gost
Hurem

Ovo se vec probudio ucesnik farme,zadruge kako li vec.

C G
Gost
C G

“Revizija bi došla do dokaza…” Što će reći da ovaj “stručnjak” lupeta bez dokaza!

Marko Vujicic
Gost
Marko Vujicic

Evo Toma Jokica – TBOK

vesko nk
Gost
vesko nk

Put se gradi đe ljudska noga kročila nije.Prošetaj tom dionicom i vidi kako izgleda čudo neviđeno u 42km. Civilizacijski iskorak od nekoliko milenijuma.Ko nije vidio no samo na tv pojma nema kako to grandiozno izgleda.Kad se završi pa tim pute će milioni auta godišnje prolazit.Samo Beograd zimi vikendom kad krene da iz smoga se izbavi za 3 sata na obalu… Više »

Dejan
Gost
Dejan

Imali ko normalan da skine vise ovu budalu sa dnevne stampe nemogu da ga gledam vise…😀😀😀

Mikelli
Gost
Mikelli

Zasto lazes ?Ukoliko je prihod od tunela Sozina bio u prethodnoj godini (ne racunajuci ovu naravno) oko 7-8 mil. € vjerovatno ce od auto-puta biti mnogostruko veci.Idi sadi luk.Da je vjecna!!!!

Bnjj
Gost
Bnjj

Oće biti viši ali samo ako se kompletno izgradi do Srb i poveže na njihov put

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Tebi nevalja ni na koji način sunce grije u crnoj gori?

Pečičanin
Gost
Pečičanin

Sveznalice, ti si bolestan čovjek patološki opsjednut likom i djelom gospodina Đukanovića. Ti i tebi slični treba da ustanete kada pomenete Đukanovića.

Pedja*
Gost
Pedja*

Dajtemu da asvaltira nebili se smirio malo .
Hocemo li ikad pocinuti ?

Send this to a friend