Ekonomija

Medojević tvrdi da Aerodromi Crne Gore pljačkaju budžet

Nebojša Medojević

Predsjednik Pokreta za promjene i poslanik u Skupstini Crne Gore Nebojša Medojević, danas je predao Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću dokumentaciju vezanu za aktivnosti izgradnje privremenih objekata na aerodromima u Podgorici i Tivtu.

“U pitanju je veoma čudna transakcija gdje će Aerodromi CG uplatiti 5 miliona eura  UNDP, da UNDP organizuje tender za nabavku opreme i izgradnju privremenih objekata na aerodromima u Podgorici i Tivtu. Ova transakcija se vrši bez odluke borda direktora  kao donacija UNDP, a ugovori koje su sklopili Aerodromi Crne Gore ne obezbjeđuju ni minimalnu zaštitu interesa ni države Crne Gore ni Aerodroma Crne Gore”, kazao je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Ovdje se, dodaje on, otvara niz pitanja, a najvažnije je: Zašto Aerodromi Crne Gore nisu sami organizovali tender o izgradnji privremenih objekata, već su to prepustili UNDP-u?

“UNDP je razvojna agencija UN  i nikada nije vodila ovakve projekte, a pri tome će da uzme i proviziju od 3% do 6 % za organizaciju tendera?Ova vrsta projekta koja se sada radi je napravljena na bazi nestrčcnih i improvizovanih skica, supertno Zakonu o izgradnji i suprotno standardima u Crnoj Gori. Ovdje se izbjegava organizovanje tendera u Crnoj Gori koji bi bio pod kontrolom drzavnih institucija, i prebacuje se van zemlje.  Takođe u ugovorima sa UNDP postoji klauzula da se vrijednoast može mijenjati pa UNDP može naknadno da fakturiše troškove i da cijena gradnje raste potpuno nekontrolisano”, smatra lider PzP-a.

VDT-u Ivici Stankoviću je proslijeđena obimna dokumentacija koju je dobio Predsjednik Pzp Nebošja Medojević od ljudi iz Aerodroma Crne Gore koji su zabrinuti za pojedine odluke Vlade Crne Gore i izvršnog direktora Aerodroma CG u vezi izgradnje privremenih objekata, odnosno dodatnih putnickih terminala.

“Zahtijevamo od VDT da odmah obustavi ovaj posao jer postoje svi elementi koji ukazuju na krupnu korupciju”, zaključio je on.

 

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara skola
Gost
Stara skola

Značajno bi bolja kontrola bila kada bi inspektori za javne nabavke bili aktivniji, a ne da Zakon dobija svoju trreću ili petu verziju. Svaka verzija je davala dovoljno okvira za dobar postupak, ali kada se ne kontorliše ….
Jedino mi nije jasno zasto UNDP sebi dozvoljava ovakve izlete

Stara skola
Gost
Stara skola

Otkrio je gospodin Medojević Ameriku! Ovaj aranžman se odavno sklapa u pojedinim opštinama i razlog je izbjegavanje Zakona o javnim nabavkama. Ne da bi se neko ugradio (mada vjerovatno ima i takvih slučajeva), već da bi se investicija završila u adekvatnom roku. Zakon o javnim nabavkama je postao biznis barijera

Send this to a friend