Ekonomija

Megakruzeri će pristajati u Lipcima, stop višespratnicama u Kotoru

Kruzer u Kotoru

Luka Kotor i dalje će ostati primarna luka, ali će u njoj uplovljavati samo kruzeri manjih dimenzija, dok je predispozicija nove “home” luke data Lipcima gdje će se moći vezivati veći brodovi, predviđeno je Nacrtom Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Kotora, piše Dan.

Podsjećanja radi, poslovni plan kompanije “Luka Kotor“ za period od 12 godina, predviđa ulaganja na produženju luke u Kotoru za oko 80 metara u cilju mogućnosti vezivanja mega kruzera dužine veće od 300 metara.

Poslovni plan dio je ugovora o prvenstvenoj koncesiji za privredno korišćenje luke Kotor koji su ovo opštinsko preduzeće i Vlada zaključili u martu ove godine.

“Predispozicija nove luke, koja je provučena kroz i Plan obalnog područja, je u Lipcima gdje bi se predvidjela nova „home” kruzer luka. To znači da tamo možemo da vežemo velike brodove na bove, ispred ili na rivu”, saopštio je Mladen Krekić, vođa tima za izradu nacrta PUP-a Kotora predstavljajući taj dokument na jučerašnjoj, vrlo posjećenoj, javnoj raspravi održanoj u Kinu „Boka”.

Nacrtom je predviđena i druga novina, a odnosi se na gradnju na području Dobrote gdje više neće biti kolektivne odnosno izgradnje stambenih zgrada, već će biti moguće graditi samo individualne i to jednospratne objekte sa prizemljem i potkrovljem, pri čemu neće biti moguća ni gradnja suterena.

Takođe plan predviđa izgradnju saobraćajne zaobilaznice oko Kotora koja će, kako je precizirao Krekić, kretati od Škaljara, prolaziti iza Starog grada tunelom do Dobrote, a novina je i predviđena obnova brodskog javnog saobraćaja, ne samo za turiste, nego za stanovnike zaliva i mještane.

Po riječima ministra turizma i održivog razvoja Pavla Radulovića, nacrt ovog plana je 5. aprila upućen UNESKO-u na ocjenu.

“Koncept plana predviđa da ukupan razvoj opštine Kotor treba da dovede do uravnotežene raspodjele stanovništva u prostoru i smanjenja pritiska na Bokokotorski zaliv. Izuzetna pažnja usmjerena je na razvoj kulturnog turizma kroz valorizaciju kulturne baštine i kulturnog dobra. Druga važna strategija je aktiviranje ruralnog zaleđa kroz intezivniji razvoj poljoprivrede i ruralnog turizma. Ideja je da se centralne funkcije grada prebace iz Starog grada u dio prostora stare inustrijske zone u Škaljarima, a nacrtom plana kreirana je nova parkovska zona koja penetrira skroz do mora, gdje je po DSL Sektor 16 predviđena koncentracija određenih objekata”, kazao je on.

Krekić je naveo da Ministarstvo zdravlja razmišlja o novoj regionalnoj bolnici van Kotora, te da za to postoje pozicije koje su blizu Privredne zone.

Govoreći o saobraćaju, Krekić je kazao da kroz opštinu Kotor prolazi brza saobraćajnica koja ima koridor od 500 metara, pri ćemu će u tim zonama biti mogućnost gradnje kada Ministarstvo saobraćaja izradi glavni projekat iz kojeg će se limitirati ta trasa.

Građani su ukazali na potrebu da koridor brze saobraćajnice bude izmješten sa prostora Grblja, naglašavajući da bi ona prešla preko maslinjaka, vjerskih objekata i poljoprivrednog zemljišta.

“Dobili smo „Ternu”, koji nam je silom uvalila centralna vlast i koja nam je presjekla razvoj, vi ćete sada brzu magistralu i ona će nam ponovo presjeći Grbalj. Neka ona ide podno Lovćena, jeste da je to skuplja varijanta, ali će biti za budućnost razvoja Boke”, kazao je predsjednik M3 Gornji Grbalj Željko Ćetković, dok je Labud Mihović apostrofirao da se koridor poklapa sa širinom gornjogrbaljskih sela.

Objasnivši je da je širina koridora 500 metara, a obilaznice 21, ministar Radulović je poručio da je niko neće „provlačiti” preko maslinjaka i poljoprivrednog zemljišta.

“Put se preko maslinjaka graditi neće, to je prvo mimo zakona, a onda i logike. Što se tiče bulevara i puta, apsolutni razlog ovih razgovora je da dobijemo informacije sa terena. Prije nego se zatvori javna rasprava doći ćemo u Grbalj”, najavio je ministar Radulović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ja sam
Gost
Ja sam

Otprilike još 100 autobusa in/out, i to u slučaju da brodarske kompanije ne odustanu od dolaska u zaliv. Oni prodaju aranžmane zbog dolaska pod Kotorske zidine.

Bokelj Ko
Gost
Bokelj Ko

Izvor clanka je Dan,a to je izvor bivse vlasti Kotora,a to je je ka da je izbacila poplava ili radio mileva…..hahahahahaha…sprdnje!

Globovanje
Gost
Globovanje

Sjecam se do ‘ juce ‘ ( prije 10+ godina ) , masovno su kukali kako su njihovi djelovi grada ili naselja pogodni za vrhunske projekte i kako je vlast kriva jer se ne sprovode , nego stoji neiskoristeno ! Vlast im je tada govorila da imaju plan za razvoj turizma i da ce se krenuti u razvoj infrastrukture i… Više »

Cake
Gost
Cake

Mega kruzeri da se sidre pred Herceg Novi,time zaštiti najljepši zaliv u Evropi?Iz Novoga brodicama,autobusima,taxi službama,neka obilaze cijelu Crnu Goru,manje će gužve biti u Kotoru,i po putevima.Što prije se izmjeste kruzeri iz zaliva,riješit će se puno problema?Turistima će se radovat još po neko,zašto bi Kotor imao samo koristi?

Sigurica
Gost
Sigurica

Tunel, Da…. A, ko je kupio Lipce,…

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Sramno nema gradnje u Dobrotu pa oce ovaj grad da uniste, bolnicu da premijeste u Grbalj sto ce ostati od ovoga grada ? Svi ce da se isele, grad ce samo da zivi 3 mijeseca u godini ionako se veliki dio Kotorana poceo seliti. Sta vam smetaju cruzeri na rivu. Treba grad bez svih prihoda da ostane.

Prč
Gost
Prč

Neka boka,ko vam se sve doseli,bolje vam je da se isele.tamo sam dobar dio mladosti prove.i danasnji kotor nema bas nikakve veze sa tim od prije 25 godina.sad jako rijetko i dolazim i to je iz nostalgije.nije u pitanju to sto sam tada bio momcic .taj grad je zaista imao dusu,koju na zalost kotorani nisu uspjeli da sacuvaju i ako… Više »

Igor
Gost
Igor

Neće se to desiti za vrijeme naših života.

Bokelj
Gost
Bokelj

E koje gluposti megakruzeri da pristaju u Lipcima,pa da turisti putuju autobusom do Kotora dva sata in/out je nevjerovatna ideja mega gluposti!

Pjer
Gost
Pjer

Mogu tamo da uzivaju gledajuci u one ekoloske bombe od rezervara za naftu.

Tik Tak
Gost
Tik Tak

A turisticki autobusi na Benovo, naprave cep u saobracaju…..nek to za pocetak rijese…tu ne treba para samo malo pameti. Mi gradjani smo u totalnoj blokadi, samo da turisti ne bi dje pjeske isli…nego da im je sve ipred nosa odma. Ova rjesenja su dobra ali cini mi se da ce bit, lipsi magarce do zelene trave.

Kostanjica2
Gost
Kostanjica2

Haahhaah Kruzer na bovu i to u Lipce…Jeste vi ikada bili tamo? Pa vi ste zabranili da kruzeri idu oko ostrva hahaha, sta je sa Lukom Risan? Uzima vam Cupic pa ne moze a? Sto se puta tice no coment jer to nece bit ni za 10god.

Ime
Gost
Ime

Tako je, sa ostrvima se mogu pozdraviti za koju godinu ako svakodnevno pored njih budu prolazili kruzeri. Isto i sa pontama i Perastom, velike valove dizu kruzeri pa i kad idu malom brzinom

Mislim
Gost
Mislim

E kad bi se ovo sprovelo,ta zaobilaznica bi trebala,i čeka se

Strp
Gost
Strp

Lipci su u privatnom vlasništvu? To je nekome đede ostavio, blago njemu evo mu rabote i €, pa da živi bolje.

Globovanje
Gost
Globovanje

Bijela ce po meni dobiti jako dobar projekat , tu ce se rementovati jahte bogatasa , a mozda i proizvoditi , sto ce otvoriti mnogo radnih mjesta ! Ako uz to dobije i bar jedan vez za kruzere , Bijela ce postatit ‘ mini-grad ‘ za sebe , sto je vrh za bijeljane , nego treba prvo da se dogovore… Više »

Beti B.
Gost
Beti B.

Za sve ovo i mnogo više postoje rješenja u Bijeloj. U bivšem brodogradilištu imaju tri gata
Za tri mega kruzera i da se sprieči dalje ekološko devastiranje Zaliva., postoji i kompletna infrastruktura. U Lipcima je to đnogo siromašnije.
Pita li se ko zasto nije itabrana Bijela ili je odgovor jasan.

gaga
Gost
gaga

Beti B,dobar predlog,ali mogao si bez političke opaske “zna se zašto”misliš dobro za opštinu H.Novi.Beti,vrati mozak na fabrički podešavanje.

Beti. B
Gost
Beti. B

Mislim da je to kirisno za CG i eko sistem vise nego za HN. Ovako korist se gledala samo kratkorocno, za one koji su ukinuli brodogradiliste da bi ga dali u zakup.
Inace da bi se mozak vratio na fabricko podesavanje prvo ga treba imati.

ukradoše mi ime
Gost
ukradoše mi ime

kaKo bi se putnici sa kruzera transportovali do kotora a kao drugo pare od takse za kruzere bi odile u h novi a ne u kotor tako da je potpuno istootkazati kruzerima pristajanje u kotor ili ih poslati u bijelu sa tačke gledišta kotorske opštine

Beti. B
Gost
Beti. B

Za KO bi se islo brodicans, gliserima ko na Kapri….za CT, KO, DU…HN ili Trebunje moze Autobusima…razvija se privreda. KO se ivako s i Boka em zagadjuje em udavi.
A nivce beka dijele. Ne ulaze turisti ni u DU vec gruz i daleko od obale.

Kostanjica2
Gost
Kostanjica2

Bijela je privatna, daj ne lupaj

Beti. B
Gost
Beti. B

Bijela je bila privatna sada je Drzavna inace je ne bi ovako trsili.

Send this to a friend