Ekonomija

MERT: Više od tri miliona eura za nove programe podrške

Goran Đurović

Na prijedlog Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Vlada Crne Gore usvojila je Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2023. godinu vrijedan tri miliona eura, koji će kroz paket mjera finansijsko-nefinansijske podrške doprinijeti daljem jačanju i razvoju crnogorske privrede.

“Ovim programom targetira se dalji podsticaj investicija kroz nabavku opreme, digitalna transformacija biznisa, prelazak sa linearnog na cirkularni model poslovanja, jačanje izvoznih potencijala privrednih subjekata, jačanje marketinških aktivnosti, podrška početnicima u biznisu uz mentorsku podršku, sve to kako bi se na najbolji mogući način zadovoljile potrebe privrede. Pozivam crnogorsku privredu i sve koji su zainteresovani da se prijave za ove program”, kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović predstavljajući programe podrške.

Iz resora navode da je Programom za unapređenje konkurentnosti predviđeno devet programskih linija:

  • Programska linija za nabavku opreme velike vrijednosti;
  • Programska linija za podršku malim ulaganjima;
  • Programska linija za podršku digitalizaciji;
  • Programska linija za podsticaj cirkularne ekonomije;
  • Programska linija za podršku internacionalizaciji;
  • Programska linija za unapređenje marketinga;
  • Programska linija – Vaučeri za žene i mlade u biznisu;
  • Programska linija za početnike u biznisu;
  • Programska linija za pružanje mentoring usluga.

 

Pojedinačni iznosi, kako ističu, kao i način i dinamika dodjele podrške definisani su pojedinačnim programskim linijama.

Takođe, napominju, usvojen je i Program za razvoj i promociju zanatstva za 2023.godinu za koji je opredijeljeno 175.000 eura kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata namijenjenih za obavljanje zanatske djelatnosti kao i organizacije i učestvovanja na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama.

Program, kako su pojasnili, podrazumijeva finansijsku podršku na principu refundacije, i to na način da zanatlija finansira 100 odsto svih troškova do završetka aktivnosti za koju konkuriše, nakon čega mu se po podnošenju dokumentacije koja dokazuje utrošak sredstava za realizaciju aktivnosti, od strane Ministarstva odobrava povraćaj dijela troškova.

“Odobrena podrška može pokrivati do 70 odsto opravdanih troškova u okviru prve komponente, odnosno do 10.000 eura bez PDV-a po zanatliji za aktivnosti koje se odnose na vrijednost opreme i do 50 odsto opravdanih troškova, odnosno do 6.000 eura bez PDV-a po zanatliji, za učešće na međunarodnom sajmu, a iznos do 4.000 eura bez PDV se može dodijeliti za učešće na domaćem sajmu u okviru druge komponente Programa”, naglasili su iz resora Đurovića.

Dodatni procenat podrške od 10 odsto je obezbijeđen za zanatlije koji posluju u manje razvijenim opštinama Crne Gore.

“Takođe, ukoliko u osnivačkoj strukturi preduzeća u vlasništvu od minimum 50 odsto, učestvuju osobe ženskog pola ili je u pitanju preduzetnica kao i ukoliko je zanatlija osoba koja ima do 35 godina starosti odobrava se dodatnih 5% podrške. Maksimalni iznos odobrene podrške po zanatliji za obije komponente iznosi 12.000 eura”, ističu iz resora.

Javni pozivi za sve programe biće raspisani uskoro o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Send this to a friend