Ekonomija

MF: Porez nije razlog da kafa poskupi 50 odsto

Podsjećamo, proizvođači su najavili da će kafa u maloprodaji poskupiti 50 odsto, nakon što je u utorak počela primjena Zakona o porezu na kafu.

U Ministarstvu finansija ističu da su u Zakonu jasno propisane stope i vrste proizvoda na koje se plaća porez, ali napominju da je pogrešno protumačen porez od 2,50 eura i na osnovu toga izvršena procjena da će doći do povećanja cijene ovog proizvoda od 50 odsto.

“Poreski obveznici će porez na kafu plaćati u visini od jednog eura po kilogramu za sirovu kafu, 0,80 eura za prženu kafu, za ljuspice i opne od kafe jedan euro, na ekstrakte, esencije i koncentrate od kafe 1,30 eura. Takođe će se plaćati porez u visini od 2,50 eura na kilogram kafe u gotovom proizvodu, ali ne na osnovne vrste kafe već na zamjene kafe, na preparate na bazi ekstrakata, esencije i koncentrata kafe, kao i napitke i bezalkoholna pića koja sadrže kafu odnosno ekstrakte, esenciju i koncentrate od kafe“, objasnili su u tom Vladinom resoru.

Iznos poreza od 2,50 eura se, kako objašnjavaju u Ministarstvu finansija, ne odnosi ni na sirovu, ni na prženu kafu.

Stoga, imajući u vidu iznos poreza na ove dvije osnovne vrste kafe, uvođenje poreza ne može biti razlog za povećanje cijene kafe za 50 odsto. 

“Primjera radi, ako je prosječna cijena kilograma pržene kafe u maloprodaji sedam eura, obračunavanjem poreza od jednog eura po kilogramu, nova cijena bi iznosila osam eura, odnosno, došlo bi do povećanja cijene ovog proizvoda od 14 odsto“, objasnili su u Ministarstvu finansija.

Send this to a friend