Ekonomija

Mihailović: Očekuje nas kriza koja neće dugo trajati

Božo Mihailović

U narednoj godini možemo očekivati recesiju ali ona neće dugo trajati, kaže za Novu M profesor Ekonomskog fakulteta Božo Mihailović. Vjeruje da će doći do usporavanja ekonomije jer se isto to očekuje i u zemljama Evropske unije.

S druge strane predsjednik Skupštinskog odbora za ekonomiju Predrag Sekulić očekuje da će naš ekonomski rast biti veći od rasta u pojedinim zemljama Evropske unije.

Nakon 12 godina svijet bi se mogao susresti sa novom ekonomskom krizom. To je procjena Međunarodnih finansijskih institucija ali i svjetskih analitačara. Mihailović kaže da dileme nema, u narednoj godini očekuje nas usporavanje ekonomije.

“Ja pripadam toj grupi koja smatra da će biti određena recesija u idućoj godini ali da neće dugo trajati pod predpostavkom da se ne dese neki politički problemi što je uvijek realno moguće. Nije realno očekivati da će se ponoviti 2008. godina pogotovo ne tako brzo i ne tako snažno sa dejstvom ekonomske krize kao što je to tada bilo”, kazao je Mihailović.

Da bi se mogla ponoviti 2008. godina, ne očekuje ni predsjednik Skupštinskog odbora za ekonomiju Predrag Sekulić. Slabiji rast ekonomije očekuje ali ne i krizu.

“S obzirom da nas očekuje u narednoj godini niz teških izbora u Evropskoj uniji i SAD-u, vjerujem da će doći do usporavanja globalne ekonomije ali vjerujem i da se to neće značajnije odraziti na region i na Crnu Goru”, ocijenio je Sekulić.

Dešavanja na svjetskoj ekonomskoj sceni u mnogome diktiraju ekonomski ritam, smatra profesor Mihailović.

“Ja ću podsjetiti na jednu staru izreku “Kada Amerika kine Zapadna evropa dobije upalu pluća”. Tim hoću da kažem da zavisno od toga šta se sve bude dešavalo u Evropi i u Svijetu će djelovati na zemlje Zapadnog Balkana i naravno na Crnu Goru kao otvorenu ekonomiju, kao malu ekonomiju koja je osjetljiva ekonomija na sve te promjene”, kazao je profesor.

Sagovornici Nove M kažu da su procjene MMF-a i SB, da će sve zemlje ZB u narednoj godini imati nešto niže stope ekonomskog rasta, bazirane na dešavanjima u evropskim ekonomijama.

“Ja sam optimista i ja zaista vjerujem da ćemo nastaviti da rastemo po nekim stopama koje su iznad stopa EU. Mi smo i u ranijem periodu imali znatno veći rast nego što je to bilo u državama EU”, naveo je on.

U narednoj godini, kaže profesor Mihailović, moramo biti oprezni. Procjena je da ukoliko kriza bude veća na udaru će biti prvenstveno crnogorski turizam. Prognoze su i da nas oporavak ekonomija očekuje već u 2021. godini.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zakon
Gost
Zakon

Prvo napraviš krizu onda je ka liječiš. Pišeš scenario kako ti odgovara. Samim ti protok novca usmjeriš i kontrolišeš kako ti odgovara.

Gile
Gost
Gile

Božo i veso.dva velika znalca,koji mogu samo da pamete preko drzavne kase

murko
Gost
murko

Jos jedna rekordna turisticka sezona i da prodje koji brod i kriza je iza nas. Postoji tu izvesna diskriminacija, posto Edi Rama uspesno salje svoje pakete, a nas uhvatio maler za malerom. Nije to slucajno.Neko cinka.

Bnjj
Gost
Bnjj

Tipični Crnogorac kritičar sistema i režima dok mu ne daš dobro plaćeno radno mjesto u Upravnom odboru državne firme ili privatne povezane sa vlašću onda promjena intelektualnih stavova. Kod nas intelektualci se prodaju za novac

Cheese
Gost
Cheese

Svjetski analiticari smatraju da ce se desit slom finansijskog sistema zbog poljuljanog povjerenja u Petro Dolar, kao i zbog cinjenice da je SAD duzna 188 triliona dolara iliti 188.000 milijardi. Nije problem ni ta recesija, koliko je zebnje na zapadu zbog duga prema povjerenicima, a pogotovo zbog toga sto od 1-og Januara 2020-te Kina, Indija, Brazil, Juzna Afrika, Rusija pocinju… Više »

Pjer
Gost
Pjer

Za has nema zime

Dula
Gost
Dula

Nesto pozitivno recite.

Enigma
Gost
Enigma

Ako bude krize nadam se da će padnuti Vlada mislim da bi to bilo logično 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Eo 30 godina traje

Daky
Gost
Daky

Profesore ako nisi znao kriza nam je vec 30 godina. Ako mislis da se moze zivjeti za 300e mjesecno gadno se varas.

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Vava covjece.

Eminem
Gost
Eminem

Ja mislio nedeljni horoskop po naslovu..

Moralnista
Gost
Moralnista

Aoo profesoree…aj prosetaj malo. Stalno nesto pametujes, lako mi je za tebe kad primas 5000 mjesecno iz raznih odbora fondova bordova

Jasna
Gost
Jasna

Ne izludjujte vise ovaj narod, i ovako nam je pretesko…😑😑

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Kome kriza? Ajde čoče ne pričaj nebuloze.

Agnostik
Gost
Agnostik

Jeli ovo onaj ekonomski strucnjak koji je prije nekoliko upravo u emisiji “0kvir” izjavio da daje poen, cus teniseru iz Monaka Djokovicu a ne crnogorskoj usporenoj ekonomiji.

Aooooo
Gost
Aooooo

,,Stručnjaci” vazda nešto slute, pa ponekad i pogode. Ovako znam i ja svake godine kažem da će dogodine kriza, nekad će se poklopiti, a ja ću biti novi guru ekonomije.

Bnjj
Gost
Bnjj

Uvalio se u upravni odbor Plantaža

Roro
Gost
Roro

Toliko smo jaki,da ćemo krizu prezrijeti?Pala muva na međeda..odnosno Balkanskog tigra?E jada od nas..

bane
Gost
bane

Cus ocekuje nas aahhah..evo 30 god je od ja znam

P Pan
Gost
P Pan

Pozdrav s baustele, zemljaci…

Send this to a friend