Ekonomija

Mijač kupio dvije parcele za 8,5 miliona eura, kreće gradnja savremenog stambeno – poslovnog bloka

Veselin Mijac

Od pet parcela nekadašnje fabrike Radoje Dakić, koje se nalaze u City kvartu, juče su nakon sporovedenog postupka licitacije u Privrednom sudu dvije pripale kompaniji Savana Sambic AD, dvije KIPS gradnji, a jedna firmi Admiral Holding. Stečajni upravnik Mladen Marković pročitao je pristigle ponude šest firmi, a nakon toga je počela usmena licitacija.

Vlasnik kompanije Savana Sambic AD, uspješni crnogorski biznismen Veselin Mijač lično je u ime svoje kompanije licitirao i za 8.507.000 eura kupio dvije parcele, dajući za njih čak oko 1.800.000 više od početne cijene ponuđene na javnoj licitaciji.

Riječ je o parcelama broj 12 i 13, koje se nalaze jedna do druge i zajedno obuhvataju oko 25.000 metara kvadratnih. Početna cijena za parcelu broj 13, površine 13.965 kvadrata iznosila je 3.961.000 eura, a kada je ponuda dostigla 5.051.000 eura, punomoćnih KIPS-a je odustao od daljeg nadmetanja pa je parcela prodata kompaniji Savana Sambic.

Stečajni upravnik Marković nakon sprovedene licitacije i za parcelu 12 (9.782 kvadrata), konstatovao je da je Savana Sambic AD dala najbolju ponudu za kupovinu, u iznosu od 3.456.000 eura, što je za 700.000 eura više od početne cijene. Osim Savane za predmetnu parcelu licitirala je i nikšićka firma Roaming Montenegro.

Licitaciji je prisustvovao i dio bivših radnika Radoja Dakića, koji su otvoreno pokazivali da su zadovoljni prodajom navedenih parcela po znatno jačoj cijeni od početne, na čemu su zahvalni vlasniku Savane Sambic AD Veselinu Mijaču.

Predsjednik NVO “Radoje Dakić” i predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca Milan Vukčević kazao je za DN da su izuzetno zadovoljni cijenom koju je Mijač ponudio na prvoj javnoj licitaciji.

“Bio je izuzetno korektan, čak je rekao da će pomoći radnicima, što je na ovaj način i učinio”, kazao je Vukčević.

On ističe da je pozitivan iskorak to što je prvi put došlo do javne licitacije, a ne kao do sada, da se ponude pakuju u kovertama.

U izjavi za Dnevne novine crnogorski biznismen Mijač kaže da je postupak javne licitacije najbolje rješenje jer otklanja sumnju u eventualnu korupciju i da ga raduje reakcija radnika.
Na parcelama čiji je vlasnik postao gradiće, kako kaže, stambeno – poslovni blok, po sistemu “ključ u ruke”.

“Zgrade će biti građene na po najmodernijim standardima. U ovom biznisu za mene nema nikakvih tajni, jer se upravo time veoma uspješno bavim u Švedskoj punih četiri decenije. Dakle, Podgorica će dobiti jednu novu stambeno-poslovnu zonu, od 70.000 metara kvadratnih, tehnički veoma unaprijeđenu po uzoru na najsavremeniju gradnju u najrazvijenijim državama”, kaže Mijač.

Ostale tri parcele koje su bile na javnoj licitaciji, prodate su za 8.149.000 eura. Kompanija KIPS kupila je parcelu broj 9 (površine 7.923 kvadrata) za 2.291.000 eura (početna cijena je bila 2.241.000 eura), kao i parcelu broj 10, (10.143 kvadrata), za iznos od 2.920.000 eura, što je za 50.000 eura više od početne cijene.

Početna cijena parcele broj 11 (10.212 kvadrata) za koju se interesovalo pet firmi iznosila je 2.888.000 eura, a nakon prvog licitacionog koraka prodata je Admiral Holding-u za 2.938.000 eura.
Inače, ovo je prvi put da se imovina nekadašnje fabrike prodaje javnom licitacijom u kojoj su mogli da učestvuju sva fizička i pravna lica koja uplate 15 odsto vrijednosti imovine za koju su zainteresovani.

U četrnaestom oglasu za prodaju imovine Radoja Dakića navodi se da je licitacioni korak za imovinu preko dva miliona bio 50 hiljada eura, a za imovinu ispod 200 hiljada – pet hiljada eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PG zezanje
Gost
PG zezanje

Stomak me zaboli od termina stambeno poslovni objekat… Sto pedeseti takav u PG će biti. Investitori bez mašte…

Anubis
Gost
Anubis

Srećno ti bilo, dobri čovječe!

Bokelj i.
Gost
Bokelj i.

aj pušti gradnju po svjetskim standardima,da ne misle na usa tamo tornado nosi kuće,nego standarde svjecke za trusnapodručija,područija gdje je posebna visoka razina kvaliteta gradnje,kad vidom japanske inžinjere onda ću napisati bravo.

Mitar
Gost
Mitar

Gradite zgrade od toga cemo zivjet bravoo

Pikač
Gost
Pikač

Unutra se zivi…

Pjer
Gost
Pjer

Znamoli mi ista drugo osim kakve zgradurine napraviti I prodati kusome I repatome

Mister no
Gost
Mister no

Postojace Crna Gora …

Anonimni777
Gost
Anonimni777

Bolje da covjeku dadose da kupi MA

Titov pionir
Gost
Titov pionir

Što rec osim svaka čast svim kupcima i srećno im bilo

radio ,,M"
Gost
radio ,,M"

Bravo i čestitke za Mijača pravog patriotu a čestitke i za uporne radnike RD i Milana Vukčevića !

DexPg
Gost
DexPg

Svaka čast za Mijača…sad se i radnii RD mogu napokon podmiriti…

Mirza🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Gost
Mirza🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Ovo je pravi Crnogorac

Send this to a friend