Ekonomija

Mijović: Novi skandal Vlade, bez tendera za milionske projekte

Dejan Mijović (Foto: GP URA)

Na jučerašnjoj skupštini akcionara Elektroprivrede austrijska firma Ivicom izabrana je za partnera za gradnju vjetroelektrane od 60 miliona eura na šta su reagovali iz Abazovićevog Građanskog pokreta URA.

“Na postavljeno pitanje zašto biraju kao partnera austrijsku firmu Ivicom za gradnju vjetroelektrane od 60 miliona eura bez tendera, predsjedavajući jučerašnje Skupštine akcionara Elektroprivrede je odgovorio da su za to dobili saglasnost Vlade. Znajući da krše Ustav koji strogo zabranjuje gušenje slobodne konkurencije, menadžment i Odbor direktora EPCG su odluku o izboru partnera i pokretanju gradnje Vjetroelektrane Gvozd stavili na dnevni red Skupštine akcionara kako bi istu još jednom ovjerio predstavnik te iste Vlade koja kontroliše 76 odsto akcija EPCG. Odluku su prema Statutu društva mogli donijeti i sami, bez Skupštine akcionara, jer investicija od 60 miliona eura ne prelazi 10 odsto vrijednosti kapitala EPCG, ali im je vjerovatno bilo ugodnije da odgovornost za drastično kršenje Ustava i zakona podijele sa moćnicima vlasti čije naloge izvršavaju”, istakao je Dejan Mijović, član Predsjedništva URA.

Prošle godine, uprava EPCG je takođe bez prethodne konkurentne procedure izabrala finsku kompaniju Fortum i indijsku Sterling and Wilson za gradnju velike solarne elektrane na Briskoj gori kod Ulcinja od 178 miliona eura.

“Tada je po Statutu morala ali nije tražila prethodnu saglasnost Skupštine akcionara, jer je udio EPCG prelazio 10 odsto vrijednosti kapitala. Na naknadno održanom državnom tenderu za dobijanje gradnje, EPCG je izabrana za pobjednika, sto je žestoko posvađalo dva vodeća klana u državi. U međuvremenu, ovaj projekat nije odmakao od početka, potvrđući tako pravilo da ono sto se grbo rodi vrijeme ne ispravi. Biće da je upravo zbog pomenutog lošeg iskustva i da bi se izbjegli novi sukobi u familiji, ‘preskočen’ bilo kakav tender za izbor partnera i gradnju vjetroelektrana, za koje inače postoje i druge povoljne lokacije i zainteresovani investitori”, navodi Mijović.

Naglašava da bi slobodna konkurencija dovela do ozbora partnera koji najkonkurentnije posluje na tržištu.

“Da je bilo konkurencije, EPCG je mogla izabrati partnera koji bi sagradio najefikasniju moguću vjetroelektranu koja može najkonkurentnije poslovati na tržištu, jer za nju neće biti državnih subvencija. Bez konkurencije i uporedivih ponuda, postoji veliki rizik da ćemo dobiti vjetroelektranu čiji će proizvodni troškovi biti viši od cijena električne energije po kojima ih drugi proizvođaci nude potrošačima, pa ova neće opstati na tržištu. Ili će EPCG, kako je to dosad činila, nametnuti nove više cijene potrošačima da bi “pokrila” te više troškove”, kazao je Mijović.

Ističe da ovako skopljen posao izaziva dodatnu sumnju da je on zapravo sklopljen zarad nečijeg privatnog interesa.

“Ovako sklopljen posao bez tendera je vjerovatno bio u nečijem privatnom ali ne i javnom interesu. Zbog kršenja Ustava, zakona i dobre poslovne prakse podnijećemo prijavu protiv čelnika Vlade i EPCG za povredu javnog interesa Agenciji za sprjecavanje korupcije koju ova sadašnja neće razmatrati ali će to sigurno uraditi neka naredna u slobodnoj Crnoj Gori. Specijalni državni tužilac, da postoji, bi se po službenoj dužnosti odavno zainteresovao za dešavanja oko Elektroprivrede, ali ništa ne preduzima. Ili, kao u drugim slučajevima visoke korupcije, ispuni formu time što pokrene izviđaje za koje ne postoje rokovi, sto mu dođe na isto. Iako svjestan da ga nečinjenje jednog dana može skupo koštati, on je izgleda riješio da gine za vlast i partiju”, zaključuje Mijović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

uh kaki je ovo stručnjak…

velimir1966
Gost
velimir1966

kakve”patriote iz ure imamo” kukala nam majka!
Milka i njen muz su nam toliki prijatelji da nam neprijatelji ne trebaju!

Jeź
Gost
Jeź

Medo je suho zlato u odnosu na ove iz URE I DEMOKRATSKE.

Alan
Gost
Alan

Pojede li taj sendvič jutros? Daše li ti bar jogurt uz njega?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dobro se javio ovaj kapacitet da pojasni nešto.

Alan
Gost
Alan

E tvoji su kapaciteti takvi da možeš da objasniš bilo šta. Jedi sendvič i ne progovaraj!

Sova
Gost
Sova

Da pojasnim ljudima koji ne znaju detalje: Gvozd je u neposrednoj blizini vjetroelektrane Krnovo. Tamo Ivicom ima 110kV dalekovod do TS Brezna i ostalu infrastrukturu. Niko ne može biti povoljniji jer su oni ispitali terenske uslove i imaju svoju infrastrukturu. Ispitivanje terena traje bar 5 godina, a Ivicom je to uradio. Ima svoju trafostanicu na Krnovu. Neko drugi bi morao… Više »

Send this to a friend