Ekonomija

Mijović tvrdi da će nas parče autoputa još dugo godina voditi iz ničega u niđe

Demokratska partija socijalista, njen predsjednički kandidat Milo Đukanović i premijer Duško Marković su inovirali strategiju, pa sadašnju predizbornu kampanju ne zasnivaju samo na otvorenim lažima, već i na još gorim poluistinama, rekao je ekonomski analitičar i član Predsjedništva Građanskog pokreta URA, Dejan Mijović.

Prema njegovim riječima, tačno je da međunarodne finansijske institucije i Evropska unija insistiraju da se gradnja budućih dionica autoputa realizuje putem javno privatnog partnerstva, ali tek za desetak godina pošto se uspješno sprovedu dogovorene reforme, konsoliduju javne finansije i znatno smanje budžetski deficit i zaduženost u skladu sa mastriškim kriterijumima.

“I to, uz vrlo težak uslov koji vlade DPS nikad nisu uspjele ispuniti, da se znatno smanji administracija i ubrza ekonomski razvoj kako bi Crna Gora ujedno dostigla evropski standard za mnogo kraći period nego 200 godina koliko je Evropska banka za obnovu i razvoj izračunala da će biti potrebno prema dosadašnjim stopama rasta.  Da bi prevarili birače, DPS i Vlada insinuiraju da će budući partner iz privatnog sektora sopstvenim sredstvima, bez učešća i garancije države izgraditi autoput i povratiti ulog iz putarine, a kriju istinu da se ova investicija, zbog male gustine saobraćaja i skupe gradnje, u vrlo malom obimu može otplatiti iz putarine tj. da država mora podnijeti najveći teret u njenoj realizaciji. Prema tome, bez obzira na broj svečanih memoranduma o partnerstvu sa ‘potencijalnim’ investitorima koje će Vlada potpisati do izbora, parče autoputa će nas, nažalost, još dugo, dugo godina voditi iz ničega u niđe, a ako se pita DPS, još mnogo duže”, napominje on.

Mijović dodaje da je tačno i da je, iako veoma zakašnjelo, preuzimanje Rudnika uglja Pljevlja od strane EPCG opravdano jer omogućava da se smanje troškovi proizvodnje električne energije, ali ne po cijeni akcije od 6.4 eura zasnovanoj na lažnoj hipotezi, koju je na ‘molbu’ vlasti prihvatio procjenjivač Deloitte Touche, da će se izgraditi Drugi blok Pljevlja do 2022 godine i raditi punim kapacitetom narednih 40 godina.

“Istinu da je cijena previsoka a hipoteza lažna nedavno je potvrdila ministarka ekonomije Dragica Sekulić čuvenoj Pink televiziji izjavom: “mi nemamo jasnu izvjesnost kad će da krene izgradnja II Bloka, nemamo jasno definisanog finansijera, nemamo jasan dogovor o rokovima, o cijeni, o načinu realizacije projekta”. Dakle, istina je samo da će Aco Đukanović i A2A nezasluženo i nezakonito ostvariti ogroman ekstra-profit, a gola je i drska laž koju po Pljevljima širi potpredsjednik vlade Milutin Simović, da će preuzimanje Rudnika povećati zaposlenost u njemu, jer već i ptice znaju da će se postojećih 900 radnih mjesta vrlo brzo prepoloviti”, zaključio je Mijović.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Apsolut neutral
Gost
Apsolut neutral

Šta je stvorio svojim ekonomskim znanjem ovaj ekonomista? Ne računamo nasleđe. S druge strane, obrazovani glasač ne vjeruje predizbornim obećanjima o auto putu. Vjerovaćemo kad počnu radovi.

Brano
Gost
Brano

41 god..sam ekonomista završio Bg.Ekonomski Fak.radio u 7 renomiranih Jugoslovenskih,Srpskih,Crnogorskih firmi ovakvu glupost od ovog tz.ekonomskog analitičara.Škola gos.Rakčevića bravo stručnjaci

Ratko
Gost
Ratko

Da si završio fakultet,znao bi da se jugoslavenske,srpske,crnogorske firme pišu malim slovom.

cinik
Gost
cinik

Ovo je onaj Brano što ne radi, nemoj mu se čudit.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

We’re on a road to nowhere Come on inside Taking that ride to nowhere We’ll take that ride I’m feeling okay this morning And you know We’re on the road to paradise Here we go, here we go We’re on a ride to nowhere Come on inside Taking that ride to nowhere We’ll take that ride Maybe you wonder where… Više »

Darko
Gost
Darko

E moj analiticaru !!!! Zamisli ko si ti i sto zelis kad ovo pises
Ovo je tako podlo i nisko i ti i takvi bi voljeli slom ove zemlje zbog parceta vlasti srbijanske
Pali vise odavde ,,,, sa ove planete !!

Pozzz
Gost
Pozzz

Postovani gdine Mijovicu izgleda da odavno niste putovali kroz platije… Nebi bilo lose da vi i vama slicni dodjete da zivite malo na sjeveru… Ostavite se dnevnog politikanstva a malo sagledajte potrebe stanovnistva drzave u kojoj zivite… Pozdrav iz Bijelog Polja…

Send this to a friend