Ekonomija

Milatović: Evropa sad može biti ugrožena samo nečijom lošom namjerom

Jakov Milatović, Foto: screenshot/RTCG

Bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je za Portal RTCG da je program ‘Evropa sad’ kreiran tako da on može da bude ugrožen samo nečijom lošom namjerom, ili nekompetentnošću.

Kako je rekao Milatović, neke od posljednjih izjava predstavnika sadašnje Vlade idu u pravcu da se može zaključiti kako je ugrožen program “Evropa sad”.

“Važno je reći da je program ‘Evropa sad’ kreiran tako da on može da bude ugrožen samo nečijom lošom namjerom, ili nekompetentnošću”, rekao je Milatović.

On je naveo da imamo nikad bolje javne finansije, što znači da je i ekonomska aktivnost značajno ojačana i da su prihodi budžeta bolji.

“Za prva četiri mjeseca ove godine imamo najmanji, istorijski najmanji, defiticit budžeta, od 0,7 odsto BDP-a, što dodatno govori u prilog koliko je ‘Evropa sad’ sveukupno dala izvanredne rezultate”, naveo je Milatović.

On kaže da je ekonomija na početku godine i u dijelu ekonomskog rasta nastavila trend snažnog opravka, započet prošle godine.

Kako ističe, ekonomija je rasla 13 odsto, što je najveći rast u Evropi.

“Mislim da ćemo imati dvocifren rast i u prvom kvartalu ove godine, takođe, javne finansije su nikad bolje i nikad održivije. Deficit budžeta je u prošloj godini bio samo dva odsto, najmanji od 2008. godine”, rekao je Milatović.

On ukazuje da su u okviru socijalnog dijaloga između poslodavaca, sindikata i Vlade sve u cilju zaokruženja opšteg kolektivnog ugovora u prethodnih godinu dana poslodavci više puta otvarali pitanje radne nedjelje.

“Međutim, lideri sindikata su bili snažno protiv te ideje, mislim s pravom. Tako da u tom smislu ne vidim da se nešto promijenilo, jer posljednji njihov stav koji sam čuo bio je prije dva mjeseca. Mislim da i dalje stoji ona maksima koja je postojala početkom prošle godine, sve dok se značajano ne unaprijede prava radnika apsolutno ne treba ići u tom pravcu”, naveo je Milatović.

On je podvukao da su loše privatizacije obilježile crnogorsku ekonomiju u posljednje tri decenije.

“Mi smo kao Vlada dokumentovali jako puno tih stvari, podnosili prijave tužilaštvu. Pozivam oslobođeno Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da stave dodatno fokus kada je u pitanju otkrivanje loših, sasvim sigurno korupcionaških privatizacija”, rekao je Milatović.

On je podsjetio da je Ministarstvo ekonomskog razvoja podnijelo i krivičnu prijavu protiv uhapšenog bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, za koga se sada, kako se stvari odvijaju, vidi da je bio učesnik određenih radnji.

Milatović je apelovao na Vladu Crne Gore da primijeni zaključak koji je donijela ranija vlada prije oko mjesec i zaokruži radni staž bivših radnika KAP-a. On smatra da to rješenje mora da se implementira.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zetapg
Gost
Zetapg

Ko je ovaj?

freeMNE
Gost
freeMNE

Prijatno školarac, završio si svoje

Alber
Gost
Alber

U pravu si Milatovicu

Tash
Gost
Tash

Momak ne uliva povjerenje. Dokaz da se fakultet i vani može završuti bez puno pameti.

Loki
Gost
Loki

Hahaahhahacg je postala farma zivotinja i komedija od drzave..cujes ovog

Darija
Gost
Darija

Ovaj Milatović je drzak i nestručan.

Ssss
Gost
Ssss

Jedina svijetla tacka u zadnjih trideset godina… Uradili su bar nesto za gradjane a ne samo za sebe i svoje porodice…

Snjeg
Gost
Snjeg

Da ,da, posebno za one koji su ostali bez posla .

Zeus
Gost
Zeus

Tako je! Evropa sad je toliko dobro napravjen program da može da radi sam od sebe, a da ga uzme dijete od 7 godina može čak i da ga unaprijedi.

No kad će da nam skoče plate za još 200€? Ja sam od onih što kad im daš prst traže cijelu šaku!

RRRRRR
Gost
RRRRRR

Nemoj ti molim te ništa objašnjavati, no se sakrij neđe da te zaboravimo!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Bravo Milatovicu. Puna podrska 🇪🇺🇲🇪

Pedja
Gost
Pedja

Dje zivis ti legendo. Izadji u narod malo, pusti tabele strucnjace!

Maya
Gost
Maya

Kuci sad a jos malo spuz uskoro !!!

Rade
Gost
Rade

A sto sve ovo nijesu ucinjeli on i apostoli nego nas guraju u aranzman sa MMF od koga cemo imati manje plate i otpustanje zaposlenih!Na svaku a ne samo politicku odgovornost treba poslat ove ljude!

Kokot
Gost
Kokot

Bravo svaka riječ na mjestu

Send this to a friend