Ekonomija

Milović: Studenti Ekonomskog fakulteta se relativno brzo zapošljavaju

Principi na kojima funkcioniše rad Ekonomskog fakulteta omogućili su studentima da budu proaktivni učesnici, a ne pasivni posmatrači, saopštio je dekan Nikola Milović, navodeći da se studenti te univerzitetske jedinice relativno brzo izbore za svoje mjesto na tržištu rada.

Milović je rekao da se, u zavisnosti od privrednih kretanja, neki studenti Ekonomskog fakulteta za mjesto na tržištu rade izbore brže, a neki sporije.

On je dodao da neki studenti, na preporuku Fakulteta, počinju da rade još za vrijeme studija.

Kada govorimo o perspektivi ovog zanimanja, ekonomska nauka se stalno razvija, pa smo novi Nastavni plan nastojali da kreiramo po uzoru na svjetske standarde“, kazao je Milović u intervjuu za agenciju MINA.

Prema njegovim riječima, da crnogorski studenti ne zaostaju za kolegama iz inostranstva, potvrđuje i nedavno održano najveće evropsko takmičenje u vještinama Euroskills 2016, na kojem su studenti Ekonomskog fakulteta osvojili prvo mjesto iz oblasti preduzetništva.

Naši studenti su ostavili iza sebe zemlje poput Rusije, Austrije, Holandije iŠvedske, koje su znatno razvijenije ekonomije, odnosno države u kojima je visoko obrazovanje na izuzetnom nivou razvoja“, saopštio je Milović.

On je naveo da se studenti Ekonomskog fakulteta obrazuju da shvate vrijeme u kojem se živi, i ono koje dolazi, a u kojem se sve više prihvata potreba sopstvenog usavršavanja i obrazovanja.

Kao društvo treba da prihvatimo da je odlazak na razmjenu kao i povratak u svoju zemlju, sastavni dio života i profesionalnog razvoja svakog pojedinca. Upravo ovaj princip afirmišemo kroz aktivnu međunarodnu razmjenu i svakodnevnu komunikaciju sa studentima“, pojasnio je Milović.

Na pitanje da li je zadovoljan kako se Ekonomski fakultet pozicionirao u obrazovnom sistemu Crne Gore i na tržištu rada, Milović je naveo da se ta univerzitetska jedinica, zbog dugogodišnje tradicije u organizaciji nastave, kvaliteta nastavnog kadra, broja diplomiranih studenata i pozicija na kojima su zaposleni, s pravom, smatra liderom u obrazovanju ekonomista na tržištu visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

U prilog navedenom, činjenica je da tradicionalno najbolji srednjoškolci upisuju Ekonomski fakultet“, saopštio je Milović.

Kako je kazao, Fakultet je, kroz višedecenijsko iskustvo, u kontinuitetu usavršavao nastavne programe u skladu sa najboljom međunarodnom praksom i dostignućima ekonomske nauke.

Na Fakultetu smo, kroz proces akreditacije, reformisali sve studijske programe i usaglasili ih s praksom vodećih fakulteta u evropskom obrazovnom prostoru“, rekao je Milović.

On je kazao da novi nastavni plan i program, koji će početi da se primjenjuje od studijske 2017/2018 godine, uvodi nova rješenja, koja će doprinijeti kvalitetnijoj organizaciji studija i, u krajnjem, rezultiratipovećanjem konkurentnosti Ekonomskog fakulteta.

Puna implementacija nastavnog plana i programa glavni je izazov koji nas očekuje u narednom periodu, a krajnji cilj je da, kroz proces formalnog obrazovanja, diploma svršenih ekonomista bude usaglašena s potrebama tržišta rada“, rekao je Milović.

 

 

Send this to a friend