Ekonomija

Minimalac neće biti povećan, Socijalni savjet traži analizu

Minimalna zarada od 193 eura za sada neće biti povećana. Baš kao što je CdM nedavno objavio, minimalac od 250 eura i dalje je samo neostvarena želja. Ovim riječima se može opisati ishod današnje sjednice Socijalnog savjeta na kojoj je raspravljano o povećanju minimalca. Predstavnici sindikata, Unije poslodavaca i Ministarstva rada i socijalnog staranja nijesu jasno mogli da kažu kada bi, te hoće li minimalac uopšte biti povećan, jer je dogovoreno da se uradi analiza do kraja februara, kada bi trebalo da ponovo razmatraju ovo pitanje.

<<<Sljedeće godine minimalac neće biti povećan, 250 eura samo neostvarena želja?<<<

Sa današnjeg sastanka je poručeno da se do sljedeće sjednice uradi analiza koja bi dokazala da je neophodno povećanje minimalne zarade. Poslije prijedloga Socijalnog savjeta Vlada donosi konačnu odluku.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić rekao je da je do naredne sjednice dat rok da se pripremi analiza, od koje će zavisiti, kako je istakao, odluka da li se ići ka povećanju minimalca.

Da podsjetimo, apsolutna linija siromaštva u Crnoj Gori, prerma najnovijim podacima Monstata, iznosi 192 eura, što je za euro manje od minimalne zarade, pa je nejasno da se ovakva analiza do sada nije uradila, ako već ovi podaci i te kako upozoravaju.

Premijer Duško Marković nedavno je rekao da bi povećanje minimalne zarade moglo uticati na rast nezaposlenosti, jer najmanje produktivne radnike može dovesti do gubitka posla ili ih natjerati da pređu u neformalnu zonu, ukoliko se poslodavcu ne isplati da ih registruje.

Minimalna zarada u Crnoj Gori od 193 eura, utvrđena još 2013. godine, i najmanja je u regionu. Minimalac je nešto veći u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, iako su kod njih manje zvanične prosječne plate.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuma
Gost
Ljuma

Predstavnici sindikata, Unije poslodavaca da ste pravi radnicki zastupnici pozvali bi narod na proteste koji se organizuju u svim evropskim zemljama,zute prsluke i svi na proteste branite svoja prava.

Stari
Gost
Stari

Evo radi ski centar Vucje bice bolje koliko ce samo tamo raje dase zaposli

Pjer
Gost
Pjer

Koje povecanje smanjuj to mi smo izdrzljiv i ponosan narod za razliku od Francuza i slicnih.

Jovan
Gost
Jovan

Jadno I bijedno

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

Bitno je da u skupstini..povecavaju 20%…o tome pišite…i onako sunim male…pa presjednik skupstine i skupstinskih odbora svi 20% gore…bravo Skrelja…bravo Brajovicu..”kolaricu panicu…pletemo se sami..sami sebe rasplićemo…sami sebe zablićrmo” a ti narode glasaj…propali dabigda

Zbog naroda
Gost
Zbog naroda

Tako je ..Glasaj narode da ONI jedu sa ovakvim MINIMALCEM KOJI NA PICE POTROSE

Mladen
Gost
Mladen

Kako je ovo za ”najmanje produktivne radnike” nepravedno reći jer ti koji imaju tolike plate rade upravo u privatnom sektoru i ubijeđen sam da zarade svaki cent svojim rukama a sa druge strane oni tobože ”produktivni” koji mlate plate i preko 1000eur baš ne rade puno već im se daje nezarađeno jer su oportunisti, imaju veze i poznanstva. Mi nismo… Više »

Volim Tita@
Gost
Volim Tita@

Francuzi se bune na malo povećanje goriva a plate im pritom prosečno oko 2000€ a ovi naši balvani śede doma sa 193jadnih € i ćute.Ja da se pitam smanjio bi im još minimum 50€.Kad su tuke.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Da ali Francuzima ne dizu spomenike i ne ponistavaju godine i ne sprijecavaju Drzavne udare pa su oni nezadovoljni. Nama je dusa na mjestu pa nam nije bitno sto se slabo hranimo, sto nam je zdravstvo lose, a skolstvo uzasno. Mi se jos radujemo jer su nam djeca humana i idu u Francusku i druge zapadne zemlje da im pomognu… Više »

Jasan
Gost
Jasan

Sam se u laž hvataš Markovicu, sva istraživanja su pokaza drugačije.
Narod samo treba hvatati ove laži i porediti sa inostarani argumentima.
Ništa pameti ne treba ovodje naći rešenje samo im dajte dokaz statistike iz EU i naše onda nemaju kud.

Maki
Gost
Maki

Lipsi mago do zelene trave …sramota znaju li sta znaci 193 eura za cetvoroclanu porodicu .

Sasko
Gost
Sasko

Pomazu li ovako drps biznismene na racun sirotinje. Sramno.

Boris
Gost
Boris

Kad glupi i nepismeni narod Crne Gore shvati da su i vlast i opozicija ista g…. e tad ce mozda biti bolje! Do tada, cutite i trpite!

Ivan
Gost
Ivan

Kakva sprdnja od države

MilosUSA
Gost
MilosUSA

Taman ste vi Crnogorci za 2€ dnevno da imate, nista vise.

ooo
Gost
ooo

A šta ti Srbendo radiš u kapitalističkoj zloj Americi, što ne odeš kod Putina u pravoslavni Sibir?

Jorge
Gost
Jorge

Kakav udar, nije tačno da će se smanjiti nezaposlenost. Čak će zadovoljni biti i imati želju da rade ovdje i naravno drugi članovi će tražiti posao jer se nešto dešava u ovoj drzavi, ali kao što se nema od toga ništa i dalje će omladina imati drugi plan da bježi odavde. Kako vas nije sramota 10 puta vecu platu imate.… Više »

Duh
Gost
Duh

Najsiromašni smo u okruženju barem nas 75%

Meho
Gost
Meho

Ova vest 16 komentara, Srbi uzeli gusle 380, Albanci masu zastavama 220. Jedite supice iz kesica i mrzite sve oko sebe, brav je brav 😀

marius
Gost
marius

Ja predlazem da se uvede restrikcija u ishrani. Izaberemo 2 dana u nrdjelji da nista ne jedemo, i tako ustedimo i popravimo kucni budzet. Eno je i Medo nedavno strajkova gladju 10 dana, pa iako smo mu se bili prepali, pretece, Znaci, 2 dana bez hrane , i lagano .

Ljuma
Gost
Ljuma

Hahaha smrsao dosta,hahaha ko hoće dobru liniju evo vam recept.

Siniša
Gost
Siniša

I još nešto kada bi svi prijavljivali rad na crno i kada bi kazne bile oštre , onemogučili li bi “poslodavce” da zapošljavaju na crno.SA druge strane povećanje minimalca destimuliše uvoz radne snage u CG. Koliko je jeftinije uvesti siromašnog studenta iz Srbije i dati mu 200 eura plate i tri obroka, toliko je veća zarada poslodavcima,

Siniša
Gost
Siniša

Evo o čemu se radi. Taj minimalac nema bikakve veze sa porastom nezapolslenosti već sa raspodjelom profita kompanija koje ga zvanicno “isplaćuju” Povećanjem minimalca povećavaju se i doprinosi na platu, tako da poslodavac kada sve ukalkuliše ima manju zaradu. Kako je država na strani profita, a ne na strani socijalne zaštite građana povećavanja minimalca neće biti. Imamo drugačiji primjer u… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Da je vječna Titova bista i nikad više 2018. Vladaj Milo i nepravdo kucnuo je i tvoj čas!

2,06monstat
Gost
2,06monstat

Moja porodica cini tri clana jedemo tri puta dnevno,ja rucam i da primamo po 220e

NIKUDJ S MJESTA
Gost
NIKUDJ S MJESTA

Ako si podstanar rodjen u C.G.onda odvojis za stanarinu i preskocis rucak kao ja.Djeci kazes jeo si na posao da njima bude a ti pijes vodu.DETOKSIKACIJA ORGANIZMA.Da i ne jedu tri puta dnevno

Mirko
Gost
Mirko

To i zasluzujete kad ste toliko glup narod

Boris
Gost
Boris

tako je Mirko!!

Sefket
Gost
Sefket

Pun nam je frizider Nikad 1918,Da nam je vjecna i slicnih jeftinih fraza.Kome treba vise neka ide iz Crne Gore .

Pele
Gost
Pele

Eto tako radnička klaso, treba pitati znaju li inicijatori Titova biste da se on zalagao za radničku klasu i taj radnik s najmanjom platom da je imao zimnicu i povlastice za dosta rabota.A tolika pompa o velikom boljitku u turizmu u investicijama,s jednom nogom smo u EU lideri u regionu, a primanja sramotna Povećanje minimalnog dohotka je na obraz koalicije… Više »

Slatki snovi
Gost
Slatki snovi

Sto se bunite. Moja majka sa 127 e penzije taman kUPI 30 KESICA SUPICE I PONEKAD DODA KOKOSKE NA AKCIJU OD 1.50 e..Taman da preteknemo mjesec
SRAMOTA

Rajan
Gost
Rajan

Kako te nije sramota, kazes da ti majka prima 127 e I jos da te hrani, a ti….sto ne zaradis pa pognesmajci

Slatki snovi
Gost
Slatki snovi

Vjerovatno si pri DPS …i ovijema sto se slepaju pa imas posao…Pitas li se dal mi je firma pod stecaj i ko je doprinio tome
E BLAGO TEBE U MOZGIC

aki
Gost
aki

Ako ce se povecati rad na crno tu su razne inspekcije pa neka kontrolisu i pisu kazne,lako bi se sve dovelo u red nego ne odgovara drps biznismenima!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ne lipšite bravi do zelene trave

marko
Gost
marko

Vi derete direktorske plate od nasih para iz budzeta,a nama ne date ni mrvice! Ovu odluku donosite jer su vam naredili biznismeni,da ostane njima vise u dzep,SRAMOTA!

marko
Gost
marko

SRAM VAS BILO HOSTAPLERI!

Jasarko
Gost
Jasarko

Ova generacija nije svjesna sto je ceka, kada ode u penziju…Najbolje ce proc naravno poslanici oni su sebe obezbijedili od narodnih para sve uredno izglasali bez protesta i prepirki po 2000 e plate po 1000e peMzije. Zatim svi iz MUP-a koji imaju beneficirani..Zatim zaposleni kod drzave koji nista ne rade a primaju pune doprinose na plate u prosjeku ajde da… Više »

piko
Gost
piko

ja cu glasati dps pa da necu ljeba jes

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Što ne objavite moj jelovnik? Jedem .ovna svaki dan.

Rale
Gost
Rale

Ima li sindikata i zutih prsluka da se izbori za prava radnika koji se drzi u robovskom polozaju.
Kakve preporuke, sindikat strajkom ostvaruje prava.

Skobalj
Gost
Skobalj

Dje je ovdje logika. Ako se poveca minimalac onda ce poslodavci placati vise para u FOND PIO I ZDRAVSTVENI FOND. Jedino je logicno da su ti privatnici u stvari drpsovci pa im vlada nece da nametne nove obaveze. A oni u vlasti i onako se ne lijece ovdje pa ih za dravstveno nije briga, a za penzije ne mare jer… Više »

cinik
Gost
cinik

Je predlažem da se minimalac smanji na 30*2,06€=61,80€, što je sasvim dovoljno za normalan život.

Koka
Gost
Koka

Tacno tako, cak je i to mnogo jer se ne mora svaki dan jest vec moze i svaki drugi dan. A moglo bi se i uvest da poslanik i bilo koji drzavni funkcioner ne moze da prima vise od 3 minimalne zarade u drzavi, pa bi minimalna rasla ko kukuruz iz vode.

xyz
Gost
xyz

Mogao bi dekan Pravnog Rakočević da izračuna koliko je optimalni iznos kalorija dnevno, pošto objavljuje naučne radove o gojaznosti!

Slatki snovi
Gost
Slatki snovi

Taman za supice iz kesice …Kazu dobra je zamjena za infuziju..Bar necemo zdradstvo u trosak bacati.BANJA

Send this to a friend