Ekonomija

Minimalac od 1. jula 222 eura

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela odluku o utvrđivanju minimalne zarade u neto iznosu od 222 eura, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

“Iznos minimalne zarade usaglašen kroz pregovore Vlade i socijalnih partnera. Povećanje će se primjenjivati od 1. jula”, kazao je Purišić nakon sjednice Vlade.

Ministar je kazao da je ovaj iznos minimalne zarade usaglašen kroz pregovore Vlade i socijalnih partnera.

“Povećanje minimalne zarade, shodno dogovoru će se primjenjivati od 1. jula ove godine”, dodao je ministar.

Takođe, Vlada je, kako je istakao ministar, obavezala Ministarstvo finansija da u najkraćem roku pripremi i Vladi predloži izmjene zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim će se smanjiti stopa doprinosa na zarade za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva procentna poena.

“Na taj način će se obezbijediti da oba ova propisa stupe na snagu istovremeno ali i nadomjestiti povećani troškovi koje će imati poslodavci zbog povećanja minimalne zarade”, poručio je Purišić.

Ministar je rekao i da je analiza pokazala da povećanje minimalne zarade sa 193 na 222 eura u neto iznosu, uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca ima najmanje negativne efekte za poslodavce koji isplaćuju minimalne zarade, ali i najmanji negativni uticaj na zapošljavanje, budžetske prihode i sivo tržište.

“Novoutvrđeni iznos od 222 eura predstavlja 43 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori, a dosadašnji iznos od 193 eura iznosio je 38 odsto prosječne zarade. Na nivou članica Evropske unije, prosječni iznos minimalne zarada iznosi  oko 39 odsto prosječne zarade u Uniji”, kazao je  Purišić.

<<<Dobra vijest za zaposlene: Minimalac od 1. jula 222 eura<<<

Ministar je naveo i da je radi poređenja sa regionom, iznos minimalne zarade u Srbiji 231 euro, BiH 208 eura, Sjevernoj Makedoniji 196 eura, Albaniji 211 eura.

On je kazao i da je osnovni cilj ekonomske politike Vlade Crne Gore poboljšanje životnog standarda građana.

“Jedan od ključnih pokazatelja životnog standarda je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, koji u Crnoj Gori u kontinuitetu raste, usljed snažnog ekonomskog rasta posljednjih godina”, istakao je Purišić.

Dodao je i da s obzirom na to da su stope rasta BDP-a visoke u posljednje tri godine, Vlada i ovom mjerom  hoće da dio efekata rasta bruto domaćeg proizvoda usmjeri na dalje poboljšanje životnog standarda građana, uz napomenu da je i prosječna zarada u Crnoj Gori najveća u državama Zapadnog Balkana.

“Osim oko 12.000 zaposlenih koji su do sada primali minimalni iznos zarade, korist od povećanja minimalne zarade imaće i između 42.000 i 45.000 zaposlenih koji su primali zaradu između 193 eura i novog iznosa od 222 eura”, naglasio je ministar Purišić.

On je pojasnio i da će ova mjera uticati na rast prosječne bruto zarade u Crnoj Gori za šest eura, a prosječne neto zarade za oko četiri eura, što će kroz usklađivanje iznosa uticati na visinu penzija i socijalnih davanja građana.

“Vlada i socijalni partneri će pratiti efekte ove mjere na socijalni standard zaposlenih, troškove poslodavaca za zarade, uticaj na investicije i nova zapošljavanja, rizik od ukidanja nekih radnih mjesta, uticaj na sivo tržište rada, uticaj na budžetskše prihode i nakon toga, u postupku pripreme budžeta za narednu godinu pokrenuti nove pregovore o eventualnom povećanju minimalne zarade”, zaključio je ministar.

39

avatar
1000
24
15
0
 
29
bibaAjaVOJOLimuzinaHehe
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
biba
Gost
biba

misli li ko na nas penzionere

VOJO
Gost
VOJO

Sve istočnoevropske zemlje imaju neuporedivo niže stope opterećenja (poreze i doprinose ) na zarade . Makedonija od 35 do 37, Mađarska od 42 do 43, Bugarska 20, BiH od 20 do 25 – …. A Crna Gora ima oko 66% opterećenja na zarade… E sada vidite gdje živimo i ko je kriv za male ZARADE…

VOJO
Gost
VOJO

ZAŠTO još NE SMANJITE doprinose kao sto su smanjili u Makedoniji i Bugarskoj pa će poslodavci podići minimalne zarade… KLJUČ JE U SMANJENJU DOPRINOSA a ne u povećanju minimalnih zarada…

Limuzina
Gost
Limuzina

Malo je to para. Radim u njemacku i 200 eura primam nedeljno a radim samo za vikend.

Hehe
Gost
Hehe

Dosta je i 50c po satu ko voli

Ne zamjerite
Gost
Ne zamjerite

Nadam se da mi niko neće zamjeriti ali moram podijeliti sa vama da je meni dnevnica minimalna oko $250( USA). A radim posao koji ne zahtijeva diplomu univerziteta. Ne zadovoljavajte se ovom brukom od plata! Ili zahtijevajte minimum duplo vece plate ili bježte iz te nemaštine! Medju najljepšim državama svijeta Crna Gora zaista jeste, ali da bi bio slobodan u… Više »

djuradj
Gost
djuradj

…hoce li mi neko reci koliko je sad veca plata…ako je 15% povecan minimalac, da li je to i na platu povecanje, plata se racuna koeficijent puta minimalac…mnogo je to povecanje, treba vodu zaseceriti…:)))

B. D
Gost
B. D

Pokusao sam naci da saznam i nisam uspio ali sam nasao clanak CDM iz Jula 2018 gdje pise da ce 2019 godinevbiti minimalac 250 e!

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Sa tolikom platom možeš i kuću da praviš.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ovako bogata zemlja da ima minimalac 222e sa ovako malim brojem Stanovnika to je tragedija pa da je okupator vladao ovom zemljom viši bi minimalac bio tragedija

Cheese
Gost
Cheese

Pozdravljam vijest, ali smatram da je sistem ipak dosao do nekog krova. Te se stoga taj krov mora malo izdici. Mislim da bi dobro bilo kad bi na ovako skup zivot u CG, minimalna zarada bila barem blizu 300e. To bi bilo jako dobro i za nasu ekonomiju koja je u solidnom rastu. Recimo da se minimalac podigne na 300e,… Više »

Meho
Gost
Meho

U soldnom rastu a posle povecanja minimalac je i dalje medju najnizim …

B. D
Gost
B. D

Svako povecanje ce znaciti nekom sa 193 na 222 ali ovo nije za hvaljenje niti je neki uspjeh zapravo nije uspjeh nego sramota da za 13 godina napravimo mali korak i to samo zato sto je Afera koverta izasla!

REALNO
Gost
REALNO

Ministre sto poredite minimalnu cijenu rada sa država regiona kad smo mi tobože lideri u regionu dalako iznad svih. hahahahahahahaha

Zmago
Gost
Zmago

Ovo samo znaci d aovi privatnici sot osiguravaju na minmalac, sad ce morat koji euro vise da plate poreza, a radnicima ista plata. I kod privatnika i u drzavne organe…..strasna vijest.

Prc CG
Gost
Prc CG

222 jada vas i muke snašlo sto radite od ovoga naroda,sprdate se sa nama i još se hvalite sa time…..a nema naroda čim ovako kolo igrate.

ene gi bre
Gost
ene gi bre

Za 80% to će biti i maximalac

Send this to a friend