Ekonomija

Minimalna potrošačka korpa u avgustu iznosila 659,20 eura, za hranu trebalo 285,40

Ilustracija

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za avgust 2021. godine iznosila je 659,20 eura, od čega su izdaci za hranu i bezalkoholna pića iznosili 285,4o eura, a za neprehrambene proizvode i usluge 373,80 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u avgustu u odnosu na jul zabilježila je rast od 0,3 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u avgustu u odnosu na jul zabilježili su rast od jedan odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge zabilježili pad od 0,3 odsto”, navode iz MONSTAT-a.

Kako se izračunava vrijednost mininalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emanon
Gost
Emanon

Hocete li jednom za 20 godina objaviti stvarnu vrednost potrosacke korpe??? Po ovoj “statistici” mi smo Svajcarska

Bnjj
Gost
Bnjj

Minimalac u Cg podići na 350e neto za 180h rada. Do toga iznosa mora da bude neoprezovani iznos, sve preko 350e oporezovati.

Štreber
Gost
Štreber

Kilo junećeg buta 6€ ako iźedeš za jedan dan dođe ti 1.5€ mesa po članu porodice,kužiš

Eviva
Gost
Eviva

Koje su ovo gluposti 3,8 za ribu za 4 clanu porodicu za mjesec dana ??? Sto da uzmemo tri konzetve tunjevine ?

Olly
Gost
Olly

Riba za 4članu porodicu za mjesec dana 3.8 eura. A ko radi ovu statistiku, koji je to šampion! Ovo je brukA!

Vera
Gost
Vera

Vidite li nikoga nije briga za narod ni proslu ni ovu vlast

Dalibor_CG
Gost
Dalibor_CG

Ja ne znam što se narod žali.Meni je plata 320€, ali ja kod odem u prodavnicu ne uzimam kolica,već korpu i uvijek je napunim,tako da MONSTAT treba da koriguje ovu korpu i sve će biti u redu…😂😂😂
Usput hvala bivšoj i sadašnjoj vlasti!!!
Da je vječan majbah!

Tako mi Vas
Gost
Tako mi Vas

A penzija 138 e A plata 300 e A racuni za mjesec : odrzav.zgrade 12 e Struja : 45 e Voda : 8 e Tv i: tel= 13 e Internet : 11 e Porez , tablete , = 56 e Hranis se nakon svega bitnog da drzavi ne dugujes I onda kazu korona virus Virus je nama davno u familije… Više »

Send this to a friend