Ekonomija

Ministar Spajić nakon pisanja CdM-a počeo sa sklapanjem Maršalovog plana: Očekuje li se povećanje poreza, akciza i novo zaduženje?

Milojko Spajić

Miraš Dušević

Nakon pisanja CdM-a da pompezno najavljeni Maršalov plan ministra finansija i socijalnog stranja Milojka Spajića kao gotov dokument, sa preciznim ciframa o tome kako će se poreskom kombinatorikom omogućiti povećanje minimalne zarade na 450 eura, a prosječne na 700, ne postoji, u Ministarstvu finansija su, prema saznanjima CdM-a, intenzivirali rad na ovom dokumentu.

Podaci koji su dostupni javnosti na osnovu prezentacije Ministarstva poredviđaju ukidanje doprinosa na zdravstveno osiguranje i smanjenje poreskog opterećenja na zarade sa sadašnjih 39 na 21 odsto. Ono što, međutim, nedostaje, su precizni pokazatelji kako će država nadomjesti minuse u budžetu, pokriti sredstva za zdravstveno osiguranje, osigurati usklađivanje koeficienata na zarade u javnom sektoru, usklađivanje penzija…

Minusi na prihodnoj, ali i rashodnoj strani budžeta, sve su prilike, Ministarstvo će pokušati da nadomjesti progresivnim oporezivanjem, povećanjem akciza na određene proizvode kao i povećanjem dividendi. Stručnjaci sumnjaju da će sve ove mjere biti dovoljne da se nadomjeste nedostajuća sredstva, pa se sve češće spominje i novo zaduživanje.

Osim toga, nema garancija da veće akcize znače i više prihoda u budžetu, osim na naftu i naftne derivate, ali je sigurno da mogu da dovedu do povećanja sive ekonomije.

Stručna javnost je skeptična prema planu ministra Spajića, a svojevrsno upozorenje je stiglo i iz Međunarodnog monetarnog fonda koji je smanjijo projekcije rasta crnogorske ekonomije sa devet na sedam odsto.

Ukoliko se uzme u obzir pad ekonomije u 2020. od 15 odsto, izazavn pandemijom koronavirusa, to znači da nismo ni na pola puta u odnosu na 2019. godinu. Može li se u takvom ambijentu očekivati povećanje zarada, minimalne i prosječne, pokazaće vrijeme.

Ono što je još važnije pitanje je šta su to ministar Spajić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović prezentovali na Socijalnom savjetu?

Ukoliko ne postoji detaljan plan koji će pokazati koliko će država popustiti na “ćupriji“ a naplatiti na “mostu“, sa čim su se saglasili i sindikati i privreda?

Još veći problem je to što još uvijek aktulena Vlada nema podršku u parlamentu, a sjednice Skupštine se ne zakazuju. Planirano poresko pretumbavanje ne može proći bez parlamenta, a podrška u najvećem zakonodavnom organu je više nego upitna.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mico
Gost
Mico

Pustite se politike.
Ni jedan covjek,a da je pri zdravoj pameti,ne moze reci da je protiv povecanja zarade.

Darija
Gost
Darija

Gre o te

Snajperista 34
Gost
Snajperista 34

Haha to ti je drži vodu dok majstori odu dritana i kompanija

Snajperista 34
Gost
Snajperista 34

Ova vlada je puna ideja,svako gleda ko će sto više da ponese u džepove kad ode,

Valter
Gost
Valter

Haha..ekspert! Prvo objavio, pa radi plan.

Thor
Gost
Thor

Spajic sigurno ima podrsku Sjedinjenih Americki Drzava a cak je i taj naziv “Marsalov plan” simbolican i odnosi se upravo na tu podrsku SAD-a. Siguran sam da ce morat drzava ponovo da se zaduzi kod Americkih banaka da bi ovako nesto proslo, a pitanje je pod kojim i kakvim uslovima i da li je to od benefita za gradjane Crne… Više »

Nikat vise 1918
Gost
Nikat vise 1918

Podrška Mickeju

,,,
Gost
,,,

Malo se zabrojao.

Bnjj
Gost
Bnjj

Cg treba povećanje plata i to hitno inače neće imati ko da radi. Spaiću podrška

Dusko
Gost
Dusko

Povecanje plata vodi ka otpustanju radnika.

Što je ovo
Gost
Što je ovo

Ovo nije moja Vlada!!

Djuro 🇲🇪❤️
Gost
Djuro 🇲🇪❤️

Spajicu,dobar ti je i onaj novi Dzip “LAND ROVER “sto vozis…Jesi li i njega zaduzio?Ima se, moze se….

Irma
Gost
Irma

Ovakve neodgovornosti i igranja sa tako teskim temama kao sto su epidemija, umiranje ljudi, demografski pad, kao i ekonomski izazovi i bizarna rjesenja sa “carobnim stapicem” poput Dafine, Jezde i “Marsalovog plana” (koji je inace bio investicioni plan podsticaja biznisa koji kreira vrijednost za cijelo drustvo, a ne plan gusenja biznis ambijenta sa populistickim ambicijama za kratkorocnu izbornu upotrebu) ,… Više »

Anonimus
Gost
Anonimus

Prazne predizborne price mladjanog ministra

@lexa
Gost
@lexa

Ovpj Vladi ne treba parlament. Ono šta naume sprovode pa makar bilo i nakaradno, što je u ogromnom broju slučaja, samo da ostanu u foteljama. Opsednuti su time da dps ne dođe na vlast pa lažu narod na sve strane.
Džabe trud. Dani su im odbrojani.

Gojko
Gost
Gojko

Bajke za naivnu djecu. Uspjeh je ako budu redovno davali penzije i plate i to ako nam daju novo zaduzenje. Ostalo su price za malu djecu.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Mickey je apostol i maršal tako da plan mora uspjeti. Ako slučajno ne uspije, Krivi mesija će snagom volje prebaciti federalne rezerve u Crnu Goru.

Raki
Gost
Raki

Nema promjene u koeficijentima …samo dio poreza i doprinosa se prerasporedjuje na neto primanje

Emil
Gost
Emil

Ima. Koeficijenti se usklađuju sa minimalnom zaradom.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ovaj će nas zadužiti do bankrota!

ivana
Gost
ivana

A što smo mi to mogli očekivati? Zbog toga su i došli na vlast. Da unište državu.

Terra nova
Gost
Terra nova

Milojko je ministar finansija i socijalnog stradanja !!!

Send this to a friend