Ekonomija

Ministarstvo: Crnogorsko udruženje poslodavaca upisano u Knjigu evidencije, nije podnijelo zahtjev za utvrđivanje statusa reprezentativnosti

Ministarstvo rada i socijalnog staranja/ foto: Arhiva

Prema podacima Ministarstva rada i socijalnog staranja Crnogorsko udruženje poslodavaca upisano je u Knjigu evidencije udruženja poslodavaca i još nije podnijelo zahtjev za utvrđivanje statusa reprezentativnosti. To znači da ovo udruženje nema još uvjek status reprezentativnog socijalnog partnera, kazali su iz tog resora, povodom poziva iz Unije poslodavaca.

Iz Unije su juče zatražili od Ministarstva rada i socijalnog staranja da se izjasni o ” pozadini ocjena” predsjednika Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP) Vasilija Kostića.

“Ministarstvo rada i socijalnog rada je posvećeno jačanju i osnaživanju nacionalnog tripatitnog socijalnog dijaloga u cilju postizanja i promovisanja dostojanstvenog rada za sve, rada koji je produktivan, kojim se ostvaruje dostojanstveni prihod, zaštita na radu, socijalno osiguranje za članove porodice, jednake mogućnosti i jednak tretman, veće šanse za lični razvoj i socijalnu integraciju, sloboda organizovanja i učestvovanje u donošenju odluka”, poručili su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

<<<Unija poslodavaca: Pozivamo Ministarstvo rada i socijalnog staranja da se što hitnije izjasni o pozadini opasnih ocjena Kostića<<<

Socijalni dijalog na nacionalnom nivou u Crnoj Gori, kako su naveli iz tog resora, predstavlja ustavnu kategoriju koja se bliže definiše Zakonom o socijalnom savjetu.

“Socijalni savjet Crne Gore osnovan je u skladu sa ovim zakonom i rad obavlja u punom legitimitetu, budući da su njegovi članovi ravnopravni socijalni partneri Vlade Crne Gore u socijalnom dijalogu, a to su dvije reprezentativne organizacije sindikata i to Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Savez sindikata Crne Gore i jedno reprezentativno udruženje poslodavaca, Unija poslodavaca Crne Gore”, dodaju iz resora.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kako su naglasili,  sarađuje sa reprezentativnim udruženjima i organizacijama ne miješajući se u njihovu strukturu, način rada i organizovanja, uvažavajući međunarodne radne standarde i pravnu tekovinu Evropske unije.

Prema podacima Ministarstva rada i socijalnog staranja Crnogorsko udruženje poslodavaca upisano je u Knjigu evidencije udruženja poslodavaca i još nije podnijelo zahtjev za utvrđivanje statusa reprezentativnosti. To znači, kako konstatuju, da ovo udruženje nema još uvjek status reprezentativnog socijalnog partnera.

“Nadalje, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je u obavezi da donose Pravilnik o načinu i postupku upisa udruženja poslodavaca u Registar i bližim kriterijumima za utvrđivanje reprezentativnosti udruženja poslodavaca koji će biti usklađen sa Zakonom o radu iz 2020. godine. U toku je formiranje radne grupe koju će činiti predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja i gore pomenuti socijalni partneri, kao i predstavnici NVO sektora”, dodaju iz resora.

U eventualnim postupcima za utvrđivanje reprezentativnosti sindikalne, odnosno poslodavačke organizacije, Ministarstvo rada i socijalnog staranja će postupati u skladu sa propisima, što isključuje mogućnost favorizovanja bilo koje sindikalne ili poslodavačke organizacije.

“Naglašavamo da Ministarstvo rada i socijalnog staranja radi transparentno, uz javno dostupne informacije i podatke relevantne za vršenje propisanih nadležnosti. U tom smislu ističemo da neće biti daljih javnih oglašavanja ovim povodom već će se sve dalje procedure obavljati u skladu sa normativnim okvirom u ovoj oblasti, pri čemu će Ministarstvo rada i socijalnog staranja biti uvijek na strani osnaženog i konstruktivnog socijalnog dijaloga čija je vrijednost prepoznata i od strane naših partnera u Evropskoj uniji i Međunarodnoj organizaciji rada”, zaključili su iz resora.

Send this to a friend