Ekonomija

Ministarstvo dodjeljuje novac poljoprivrednicima za kupovinu pogonskih mašina 

Poljoprivredni proizvođači i ove godine imaju mogućnost da dobiju bespovratnu podršku za nabavku mehanizacije.

Zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu ostvariti bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto vrijednosti investicije, maksimalno do 2.500 eura po podnesenom zahtjevu.

Korisnici podrške kroz ovaj javni poziv mogu biti fizička ili pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, iz sektora stočarstva, krmnog bilja, vinogradarstva, voćarstva, maslinarstva, zatim ratarstva, povrtarstva i ljekovitog bilja.

Podržava se kupovina jednoosovinskih pogonskih mašina, kao što su motokultivatori, motokosačice i priključci za ove mašine, nabavka priključaka za dvoosovinske mašine, kao što su traktorske kosačice, plugovi, freze, tanjirače, drljače, sjetvospremači, sijačice, sadilice, rasipači mineralnog đubriva, rasturači stajnjaka, prskalice, berači, vadilice, prikolice i slično.

Ovogodišnjim javnim pozivom za dodjelu podrške za nabavku mehanizacije definisano je da proizvođači mogu dostavljati zahtjeve do 20. aprila.

Poziv će biti zaključen u slučaju da ukupna visina podrške, na osnovu pristiglih zahtjeva poljoprivrednika, pređe budžetom planirani iznos.

O načinu realizacije poziva i detaljnijim uslovima za dobijanje ove vrste podrške zainteresovani se mogu informisati na sajtu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, regionalnim centrima odjeljenja za savjetodavne poslove, kao i direktno putem telefona: 020/482-176.

Podrška proizvođačima prilikom nabavke mehanizacije uvedena je prije dvije godine kao posebna mjera u agrobudžetu, sa ciljem da im se omogući da pod značajno povoljnim uslovima nabave mehanizaciju.

Send this to a friend