Ekonomija

Ministarstvo ekonomije podržava strateško planiranje razvoja opština

Foto: Portal analitika

Generalni direktor Direktorata za razvoj Miloš Čelanović, kazao je da će Ministarstvo ekonomije i u narednoj godini nastaviti sa tehničkom podrškom jedinicama lokalnih samouprava u Crnoj Gori u izradi novih strateških planova razvoja.

On je danas učestvovao na devetom sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona Evropske unije i Crne Gore, koji je održan u Danilovgradu, u okviru kojeg je govorio na temu Ekonomski razvoj zasnovan na lokalnim resursima.

Čelanović je rekao da taj Vladin resor, u okviru projekta Unaprijeđenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori koji finansira i sprovodi u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, u ovoj godini tehnički podržava izradu strateških planova razvoja za deset crnogorskih opština, saopšteno je iz Ministarstva.

“Procesi izrade planova su u različitim fazama, tako da će za jedinice lokalne samouprave, koje ne finalizuju svoje planove, podrška biti nastavljena i u narednoj godini, kao i za one opštine koje iskažu potrebu za podrškom u izradi ovog strateškog dokumenta“, kazao je Čelanović.

Strateško planiranje lokalnog ekonomskog razvoja, kako je dodao, nezaobilazan je mehanizam pomoću kojeg jedinice lokalnih samouprava mogu identifikovati postojeće stanje u zajednici, odrediti pravac kretanja ekonomskog razvoja i način i sredstva ostvarivanja postavljene vizije.

“Politika regionalnog razvoja uspostavljena je po principu ‘odozdo na gore’, čime smo definisali da lokalne samouprave imaju veliki značaj u kreiranju naših strateških dokumenata i mjera u pravcu ostvarivanja ciljeva politike regionalnog razvoja“, naveo je Čelanović.

Taj princip, kako je objasnio, sa jedne strane znači da lokalne samouprave samostalno kreiraju politike na svom nivou, dok se, sa druge strane, integrisanjem lokalnih definišu državne politike.

“Dakle, ovaj odnos i njihova saradnja je dvosmjerna, jer država stvara okvire i uređuje odnose kojima je lokalnim samoupravama data samostalnost, a istovremeno lokalne samouprave šalju signale državnom nivou o potencijalima, potrebama i problemima na osnovu kojih se grade politike države“, saopštio je Čelanović.

Lokalni ekonomski razvoj, kako je dodao, neophodno je planirati.

“Međutim, samo planiranje razvoja kao skiciranje željenog stanja i budućeg razvoja nije dovoljno, već je planove potrebno i realizovati. Na taj način strateško planiranje nalazi se u funkciji lokalnog ekonomskog razvoja, jer predstavlja ne samo planiranje ekonomskog rasta, već i kreiranje načina kako ekonomski rast ostvariti“, zaključio je Čelanović.

Ža.B.

Send this to a friend