Ekonomija

Ministarstvo finansija još ne razmišlja o novom rebalansu

Ministarstvo finansija ne razmišlja o rebalansu budžeta u ovom trenutku, saopšteno je Pobjedi juče iz ovog resora u odgovoru na pitanje da li se analizira novo pregrupisavanje državne kase.

Nedavno je Vlada kroz rebalans ubacila osam miliona eura viška prihoda u budžetsku rezervu.

Prije desetak dana su saopštili da su zadovoljni rezultatima prvog kvartala ove godine.

BDP je iznosio 747,5 miliona eura i realno je 3,2 odsto veći u odnosu na isti kvartal prošle godine.

U periodu januar-jun 2017. naplaćeno je 682,8 miliona eura prihoda što je nominalno 48,7 miliona, odnosno 7,7 odsto više nego u istom razdoblju 2016. i istovremeno na nivou plana za ovu godinu.

Vladina analiza je pokazala da je nakon prošlogodišnje rekordne turističke sezone došlo do dodatnog rasta broja noćenja turista u i kvartalu 2017. za 8,3 odsto, a broj dolazaka stranih turista za 10,3 odsto.

Prije dvadesetak dana, kada je skupštinski odbor za ekonomiju razmatrao predlog rebalansa od osam miliona eura, ocijenjeno da će tokom godine biti još rebalansa.

Predstavnici Vlade tada nijesu negirali da će biti još rebalansa, ali je direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija Nikola Vukićević kazao da ih možda i neće biti.

Rekao je da je procijenjeno da do kraja godine može doći do određenih potreba kod nekih potrošačkih jedinica koji se plaćaju iz tekuće budžetske rezerve, koja je posebna potrošačka jedinica za namjene koje se unaprijed ne mogu planirati.

Vukićević je tada objasnio da ne znači da će do kraja godine biti potrošeni svih osam miliona, ali da na jesen ponovo ne bi otvarali pitanje rebalansa, ukoliko dođe do potreba, najbolje je sad obezbijediti novac.

Predsjednik Odbora za ekonomiju dr Vujica Lazović je tada rekao da pretpostavlja da ćemo u narednom periodu biti u prilici da razgovaramo o nečemu što će imati obrise pravog rebalansa.

Send this to a friend