Ekonomija Nastavljaju sa pružanjem mjera podrške građanima i privredi

Ministarstvo finansija: Odluke o umanjenju akciza na gorivo, u korist građana i privrede, državu koštale 37 miliona eura

Ministarstvo finansija

Vlada nastavlja sa pružanjem mjera podrške građanima i privredi, između ostalog kroz namjeru o produženju smanjenja akciza na gorivo, koje je predviđeno da, u periodu od 6. decembra 2022. godine do 3. januara 2023. godine, iznosi 25 odsto, saopštilo je Ministarstvo finansija.

“Dosadašnja, sedmomjesečna umanjenja akciza na goriva u interesu građana i privrede, državni budžet koštala su 37 miliona eura, koliko je po ovom osnovu prihodovano manje u odnosu na uporedni period prošle godine. Dakle, od 9. maja, kada je prvi put donešena Odluka o umanjenju iznosa akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, državni budžet prihodovao je desetine miliona eura manje u odnosu i na projekcije za ovu godinu”, istakli su u saopštenju.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je, kako su naveli, u kontinuitetu predlagao niže akcize, pa je tako Odluka o umanjenju donošena šest puta, za nepunih sedam mjeseci.

“Sve sa ciljem da bi građani i privreda imali jeftinije gorivo u Crnoj Gori, odnosno da bi lakše podnijeli posljedice globalnih tržišnih šokova. Dakle, Ministarstvo finansija pokazalo je punu odgovornost, pravovremeno reagujući kako bi se značajno doprinijelo pojeftinjenju goriva, iako se smanjenje akcize, evidentno negativno reflektovalo na državne prihode”, naglasili su iz Ministarstva finansja.

Konstantna, višemjesečna odluka Vlade, na predlog Ministarstva finansija, koja je, ističu, prva takve vrste donesena u Crnoj Gori, u maju ove godine, a koja ima sedemomjesečni kontinuitet, omogućila je da građani Crne Gore i privreda imaju najniže cijene u regionu.

“S obzirom na trenutni, povoljniji trend kretanja cijena goriva na berzi, kao i na detaljnu analizu o uticaju ovih promjena na prihode budžeta, ocijenili smo da je moguća postepena korekcija akcize do nivoa od 25 odsto za kratkoročni period, a da ta razlika istovremeno neće biti osjetna za budžete građana, odnosno da neće negativno uticati na cijenu goriva koju plaćaju. Iako su cijene goriva bile izuztno visoke, podsjetimo, prethodne Vlade nijesu posezale za mjerom obuzdavanje rasta cijena goriva”, navode iz resora Damjanovića.

Podsjetili su da je prvi pravni osnov u cilju obezbjeđenja stabilnosti cijena naftnih derivata kao i zaštite životnog standarda građana usljed njihovog povećanja na svjetskom tržištu, bio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je Skupština Crne Gore donijela 5. maja 2022. godine, a kojim je, data mogućnost Vladi Crne Gore da, u slučaju značajnijeg povećanja cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu, može donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize do 50 odsto, za bezolovni benzin i gasna ulja, za period do tri mjeseca. Nakon toga, dodaju, Vlada je na predlog Ministarstva finansija šest puta donijela odluku o umanjenju.

“I to: 9. maja 2022. godine, donijela Odluku o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja („Službeni list CG“, broj 50/22), za 40 odsto . Prema navedenoj odluci, visina akcize je iznosila: za bezolovni benzin-329 eura za 1000 litara (0,329 eura po litru),  za gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo -264 eura za 1000 litara (0,329 eura po litru).

Nova Odluka o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja („Službeni list CG“, broj 59/22), kojom je predviđeno umanjenje akcize za 50 odsto, u periodu od 7. juna do 5. jula 2022. godine, i to za: za bezolovni benzin-275 eura za 1000 litara (0,275 eura po litru),  za gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo -220 eura za 1000 litara (0,220 eura po litru).

Produženo je važenje umanjenja akcize za 50 odsto do 30. avgusta 2022. godine, za bezolovni benzin i gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo, kada je donijeta Odluka o izmjeni odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja(„Službeni list CG“, broj 70/22).

25. avgusta 2022. godine Odluku o izmjeni odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja („Službeni list CG“, broj 95/22), kojom je produženo važenje umanjenja akcize za 50 odsto do 30. septembra 2022. godine, za bezolovni benzin i gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo.

29. septembra 2022. godine Odluka o izmjeni odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja („Službeni list CG“, broj 107/22), kojom je produženo važenje umanjenja akcize za 50 odsto do 1. novembra 2022. godine, za bezolovni benzin i gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo.

27. oktobra 2022. godine, donijela Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja („Službeni list CG“, broj 120/22), kojom je propisano umanjenje visine akcize za 40 odsto, u periodu od 8. novembra do 6. decembra 2022. godine, dok je istom odlukom propisano umanjenje od 25 odsto, koje će važiti od 6. decembra 2022. godine do 3. januara 2023. godine”, pobrojali su iz Ministarstva finansija.

Prema njihovim riječima, namjera ove Vlade je da i ubuduće, iskazujući punu solidarnost u odnosu na građane i privredu, “djeluje u maksimalnoj mogućoj mjeri, shodno kretanjima cijena naftnih derivata na svjetskoj berzi, odnosno u zavisnosti od poremaćaja na tržištu i eventualnog povećanja cijena naftnih derivata, kao i uticaja tih promjena na Budžet Države”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jako
Gost
Jako

Kuku nama, pravda se tamo gdje mora da čuva stabilnost javnih finansija.

Profesionalno
Gost
Profesionalno

Pomoci ce nam tako sto ce nam poskupiti gorivo hahahaha

Simontije
Gost
Simontije

Pa drzavu i treba da kosta da mi manje putujete i manje vozite tiru- riru kolone i avione i otpremnine posle 3 mjeseca a ne sve na grbacu gradjana …

Send this to a friend