Ekonomija

Ministarstvo finansija planira emitovanje državnih obveznica

Ministarstvo finansija planira za ovu godinu da emituje državne obveznice na domaćem tržištu.

Kako je saopšteno, obveznice će biti emitovane na period od pet i sedam godina, sa otplatom glavnice na kraju perioda, dok će se kamata otplaćivati polugodišnje ili godišnje.

Takođe, obveznice će biti dostupne svim zainteresovanim stranim i domaćim fizičkim i pravnim licima, tako da će biti dovoljno prostora za sve zainteresovane subjekte da učestvuju u pomenutim transkacijama.

“Imajući u vidu da će iznos obveznice biti 1.000 eura, mišljenja smo da će pomenuta emisija značajnije zainteresovati i fizička lica koja sve više i više uzimaju učešća u ovim transakcijama. U pogledu iznosa sredstava koje će se plasirati sa različitim periodom otplate, za sedmogodišnju obveznicu biće emitovan iznos između 30-50 miliona eura, dok će iznos od 100 do 140 miliona eura, biti emitovan na period od pet godina. Neka očekivana cijena sedmogodišnje obveznice biće definisana u rasponu od 3.25 odstodo 3.75 odsto, dok bi za petogodišnju obveznicu, ta cijena bila utvrđena u rasponu od 2.75 odsto do 3.25 odsto. Konačna kamata obveznica biće utvrđena kao fiksna, prije izdavanja obveznice, u skladu sa kretanjem cijena na međunarodnom tržištu”, dodaju iz resora.

Iz Ministarstva su nadalje saopštili da što se tiče same emisije, početna izdanja biće realizovana tokom aprila, a i postojaće mogućnost da se realizuje kroz više emisija tokom godine, do prikupljanja potrebnih sredstava.

“Na ovaj način, mislimo da će obveznica biti interesantna svim licima i predstavljaće jedan vid ulaganja u hartije od vrijednosti, kao i određeni vid štednje sa prinosom, koji u ovom trenutku predstavlja dobar plasman sredstava. Istovremeno, biće omogućeno da se sa obveznicama trguje na sekundarnom tržištu što će unaprijediti i samo tržište kapitala. Takođe, treba napomenuti da, bez obzira na trenutnu cijenu obveznice na tržištu, imaocu obveznice biće, na dan njenog dospijeća, vraćen ukupan iznos glavnice. Eventualno kretanje cijena na sekundarnom tržištu neće uticati na vrijednost obveznice, kada dođe vrijeme otplate njene glavnice, čime će i sami kupci biti zaštićeni, i ne postoji mogućnost gubitka uloga”, zaključuju iz resora.

Send this to a friend