Ekonomija

Ministarstvo finansija pregovara o kreditu za finansiranje budžeta

Ministarstvo finansija nastaviće razgovore sa predstavnicima Deutsche, Erste, Societe Generale, OTP i Unicredit banke o zaduženju za finansiranje budžeta u ovoj godini, koji su početi na konferenciji Eurominey prethodne sedmice u Beču.

“Cilj je da se kreditni aranžman postigne do kraja marta i dogovore što bolji uslovi”, saopštili su Pobjedi predstavnici Ministarstva finansija.

Oni su kazali da je većina banaka pokazala interesovanje za kreditiraje budžeta Crne Gore za ovu godinu, koje bi bilo podržano garancijom Svjetske banke od 80 miliona eura, podsjetivši da je cilj obezbjeđenje dijela sredstava za refinansiranje obaveza po što povoljnijim uslovima.

Na osnovu te garancije u Vladi očekuju da se zaduže između 200 i 240 miliona eura.

Crnogorsku delegaciju na konferenciji u Beču, koja je održana 16. i 17. januara i koja tradicionalno okuplja preko 1,1 hiljadu investitora, emitenata i finansijskih posrednika, predvodio je ministar finansija Darko Radunović. Iz tog Vladinog resora kazali su da će pokušati da obezbijede zajam po što povoljnijim uslovima.

“Predviđeno je da se aranžmani zaključuju na period sa dužim dospijećem, odnosno na otplatu od deset godina. Obezbjeđivanje kreditnog aranžmana, podržanog garancijom SB, trebalo bi da bude okončano do kraja marta. U narednom periodu predstoje pregovori sa bankama prilikom kojih će se definisati i konačni uslovi aranžmana”, objasnili su iz Ministarstva.

SB je Crnoj Gori odobrila garanciju od 80 miliona eura 21. decembra, kao podršku državnom budžetu. Iz Vlade su tada saopštili da postoji mogućnost da se sredstva SB iskoriste za refinansiranje dijela obaveza po osnovu euroobveznica, koje dospijevaju u periodu od naredne do 2021.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
apsurd
Gost
apsurd

Jedino što Vlada zna da radi. Uzima nove kredite da bi vratila stare. Kamate se množe, dugovi uvećavaju. A onda nagradjuju sebe, dijele bonuse i povišice.

Pyer
Gost
Pyer

.ebiga vlada od naroda ima legimitet pa neka rade staim volja.Inace odakle da poune rupe u budzetu mada jabi to drugacije.Svima smanjijo zarade za 20 procenata i eto para.Malo ko i zivi samo od plate.

Send this to a friend