Ekonomija PRIJEDLOG: POVEĆANJE 9+3 odsto

Ministarstvo i Sindikat se dogovorili o povećanju plata u prosvjeti, Vlada daje konačnu riječ

Damir Šehović - Sindikat prosvjete - kadrovi

Predstavnici Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete usaglasili su danas prijedlog o povećanju zarada zaposlenima u prosvjeti, na koji će Vlada dati konačnu riječ. Predloženo je povećanje 2020. godine devet odsto, a 2021. godine tri posto na već uvećanu zaradu iz 2020. godine, odnosno preko 13 odsto kumulativno do početka 2021.

Takođe, predložiće se povećanje izdvajanja Vlade za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti kroz zadrugu “Solidarno“, kako bi od naredne godine ona bila ne manja od 700.000 eura godišnje.

To je zaključak današnjih razgovora na Glavnom odboru Sindikata prosvjete na čelu sa predsjednikom Zvonkom Pavićevićem i ministra prosvjete Damira Šehovića.

Premijer Duško Marković nedavno je najavio povećanje zarada prosvjetnim radnicima.

Kao što je poznato, inicijalni zahtjev Sindikata u vezi sa povećanjem zarada bio je na nivou od 10 odsto, te je današnji usaglašeni predlog, koji će biti upućen u Vladinu proceduru, praktično veći od tog zahtjeva.

Fiskalni uticaj takvog predloga Ministarstvo procjenjuje na oko 13 miliona eura godišnje. To bi, kazali su u resoru Damira Šehovića, ujedno bilo najveće povećanje od 2007. godine i jedno od većih povećanja u regionu. Posljednji rast zarada zaposlenima u prosvjeti bio je 2016. godine i to 5,5 odsto.

Takođe, razgovarano je o izdvajanjima Vlade za stambeni fond zadruge “Solidarno“. Ta izdvajanja su ranijih godina bila 450.000 eura godišnje, da bi 2017. godine bila povećana na 600.000 eura godišnje.

Kako je najavljeno tokom današnjih razgovora, od naredne godine može se očekivati povećanje za još minimum 100.000 eura na godišnjem nivou, odnosno da od naredne godine Vlada za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti izdvaja minimum 700.000 eura godišnje.

Dogovoreno je i da se razmotri mogućnost da se izađe u susret Sindikatu prosvjete, a u vezi sa pokrivanjem dijela troškova onih zaposlenih koji imaju povećane putne troškove, poput onih koji putuju iz grada u grad, dopunjavaju norme u izuzetno udaljenim školama.

Dodatno, nastaviće se sa isplaćivanjem jubilarnih nagrada prosvjetnim radnicima, i to za 2018. i 2019. godinu.

“Zadovoljan sam što smo danas usaglasili stavove i postigli predlog koji će sada ući u Vladinu proceduru. Zadovoljan sam, jer je on potvrda jasne politike Vlade da potrebe prosvjetnih radnika postavi kao prioritet, a o čemu je u više navrata govorio i Marković. Naravno, konstruktivan odnos Sindikata prosvjete, sa predlaganjem rješenja koja jesu zahtjevna, ali istovremeno i argumentovana, te samim tim i prihvatljiva, omogućio je da zajedno načinimo pomak više”, kazao je Šehović.

Kako je naglasio, nijesu zanemarili ni stambene potrebe prosvjetnih radnika, te će raditi na tome da i sredstva za stambeni fond dalje povećavaju.

“Da sumiram, načinili smo značajan korak, ali nema sumnje da ćemo i u periodu pred nama nastaviti da zajedno radimo na povećanju standarda prosvjetnih radnika. Jedino tako, oni će moći da daju i svoj maksimum tamo gje treba: u učionici”, navodi Šehović.

Postignutim dogovorom zadovoljan je i Zvonko Pavićević, predsjednik Sindikata prosvjete.

“On je rezultat rada svih u Sindikatu i naravno postavljanja zahtjeva koji su realni, ali koji istovremeno znače suštinsku promjenu odnosa Vlade prema zaposlenima u prosvjeti. Svakako, nema sumnje da ćemo i dalje nastaviti da radimo na povećanju standarda prosvjetnih radnika”, istakao je Pavićević.

Naglašava da je osim plata, bilo riječi i o jubilarnim nagradama, te troškovima prevoza za prosvjetne radnike kojima je neophodna ta vrsta podrške.

“Upravo tako, radom na više ključnih pitanja koja su od krucijalnog značaja za standard prosvjetnog radnika, ćemo nastaviti da poboljšavamo njihov status u društvu i najavljujemo neke nove, dobre promjene“, kazao je Pavićević.

S.Đ.

31

avatar
1000
19
12
0
 
25
BolePROSJECNO RADIMMala MoAloaloRasko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bole
Gost
Bole

Podrzavam. Samo treba i osnovati kakvu komisiju koja ce biti nadlezna da ispituje rad svih ljudi u prosvjeti. Da li unaprijedjuju program i nacin predavanja, da li se trude da prenesu znanje, zainteresuju djecu ili izdeklamuju napamet naucenu lekciju? Da li dolaze pijani na posao? Velika je odgovornost na njima, treba im dati sve povlastice, ali im treba i oduzeti… Više »

Aloalo
Gost
Aloalo

Ne crkni magarce do zelene trave.

Rasko
Gost
Rasko

Ima li iko zivi da vise nije shvatio namjere providne od ministra Sehovica. Nije mu dug vijek na tom.mjestu.

Ivan
Gost
Ivan

Je li osta ko u pleme da nije za celo sio?!

dzavid
Gost
dzavid

Borba je u SD za pozicije. Sehovic zeli poziciju.

ReljaK
Gost
ReljaK

Svima nam je jasno da se Sehovic bori sa status u svojoj stranci SD. Pokusava da se odrzi.

jusuf
Gost
jusuf

Ne radi Sehovic. Rade prosvjetni radnici. I rade za mizerne plate. Jasno je da je predizborna igra a plate ce se povecati za 1 kg mesa i 1kg sira nepuno.

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Nije to za kilo mesa i kilo sira.Plate prosvjetarim su do sada bile iznad 500 eura.Povećanje 9% će biti u prosjeku 50 eura ili više.To je u ovim okolnostima korektno.Kada bi u svim sektorima bilo povećanje oko 50 eura,prosječne zarade u Crnoj Gori bi se približile na 600 eura. Ovo povećanje je i korektno i očekivano.Predsjednik sindikata Pavićević je potpuno… Više »

Seka
Gost
Seka

Blago i Crnoj Gori i premijeru s njim. E propalo se sve.

Dejan
Gost
Dejan

Šehović još jednom potvrđuje da je najozbiljniji ministar u Vladi i da ima mjerljive i konkretne rezultate. Zato i ima podršku premijera. I treba. Svaka cast njima dvojici.

Mss
Gost
Mss

Tako je

PROSJECNO RADIM
Gost
PROSJECNO RADIM

Aferim, realno u granicama moguceg sad cekamo kako ce da se dogovore sa zdravstvom.
Ako nastavnici mogu imati 600,00 eura onda lljekar specijalista treba da ima minimum 1000,00eura, jer bar vise nego duplo ima skole od prodesora….ppr

Mala Mo
Gost
Mala Mo

Pa, Prosjecni, malo si pretjerao u poredjenju profesora sa ljekarom, barem sto se tice skolovanja. Sjedi pa izracunaj.

PROSJECNO RADIM
Gost
PROSJECNO RADIM

Pa mala moja ako znas da racunas evo ti dokaza Ljekar specijalista 6 god. osn. studije + 5 god. speijalizacija = 11god. A nastavnicima 4.god.
E sad sto pojedini nastavnici provedu po desetak god. na studijama jer su to obicno najlosiji djaci njihov je probl.

Mirko
Gost
Mirko

Bolje ista nego nista iako ja licno ne vjerujem nista ministru prosvjete

Duda
Gost
Duda

Jedino za zaposlene na Univerzitetu Crne Gore nece biti povecanja zarada

Seka
Gost
Seka

Sehovic se zabavlja sa prosvetarima

Didi
Gost
Didi

E sramota kakav komentar. Na svaku dobru vijest nadje se neko da tako komentariuse

brkoo
Gost
brkoo

Lijepa priča ali ne mogu da se otmem utisku da je počela predizborna kampanja.
Povećanje 10% a sve poskupilo minimalno 30% i dalje će se nastaviti urušavanje standarda prosvetara i ostalih građana CG.

Mala Mo
Gost
Mala Mo

Evo nemamo kad od ovih sto nam rasturaju drzavu, mislim kad bismo ih pustili da je rasture.

Milomir
Gost
Milomir

Povećanje je manje od 9% jer se ovo odnosi na koeficijente a ne na platu!!!!!Ništa se drugo nije moglo ni očekivati od ovakvog sindikata!!!!!!

Mala Mo
Gost
Mala Mo

A ti bi i na honorar ?

Send this to a friend