Ekonomija

Ministarstvo javne uprave: Formiramo radnu grupu za PayPal, ispunili smo sve uslove za prijem novca

Bojana Bajić

Građani Crne Gore ni nakon skoro pet godina od kako je uveden PayPal sistem plaćanja, na svoj onlajn račun ne mogu da primaju novac. Međutim, kako za CdM tvrde u Ministarstvu javne uprave, čine sve da se situacija promijeni. Napominju da će formirati radnu grupu koja će se baviti ovim pitanjem, ali i da su ispunjeni svi uslovi za prijem novca, te da je na potezu kompanija PayPal.

“Sa ciljem daljeg intenziviranja pomenutih aktivnosti i postizanja dogovora sa Pay Pal-om o ulasku ove kompanije na crnogorsko tržište, dogovoreno je da se formira radna grupa koja će okupiti predstavnike javnog, poslovnog i civilnog sektora i biti angažovana na rješavanju pitanja elektronske naplate iz inostranstva za proizvode i usluge iz Crne Gore”, tvrdi za CdM Bojana Bajić, načelnica Direkcije za interoperabilnost registara i normativne poslove u MJU.

Kako napominje, u prethodnom periodu, u komunikaciji sa kompanijom PayPal, analizirane su zakonske i druge pretpostavke koje država treba da obezbijedi da bi pristupila PayPala sistemu. U tom smislu, od Centralne banke Crne Gore, dobijene su formalne potvrde vezano za mogućnost korišćenja usluga PayPal sistema u Crnoj Gori, koje ovaj globalni elektronski servis pruža.

“Politika kompanije PayPal je da u prvom periodu korišćenja njihovog servisa isključivo omogući korišćenje funkcije “slanja novca”, što je Crnoj Gori omogućeno 18. juna 2014. godine, dok je odluka na proširenju usluga našoj zemlji na toj kompaniji. Upravo postojanje funkcije “slanja novca” znači da je Crna Gora ispunila uslove koje propisuje ta kompanija, te da postoje svi uslovi da se opcija “prijema novca” obezbijedi i građanima Crne Gore”, smatra ona.

Međutim, kako dodaje, odluka o proširenju usluga PayPal-a, konkretno opcije “prijema novca”, ne zavisi od crnogorskih internih faktora, već od kompanije PayPa koja sprovodi svoje analize tržišta. Kaže da treba imati u vidu da se radi o privatnoj kompaniji koja svoju politiku kreira isključivo na bazi komercijalnih interesa.

“Ministarstvo javne uprave, je u komunikaciji sa tom kompanijom, u cilju realizacije aktiviranja ove funkcije dobijalo zvanične odgovore kompanije PayPal, kojim ta kompanija ukazuje da shvataju značaj i potrebe Crne Gore, te da Crnu Goru smatraju zemljom velikih mogućnosti, ali, da, na žalost, za sada nemaju novina u vezi sa mogućim proširenjem usluga te kompanije u Crnoj Gori”, naglašava Bajić.

Prema njenim rjječima, Vlada Crne Gore je posvećena stvaranju povoljnog okruženja za razvoj privrednog sektora i u tom cilju je usvojila Program za podsticanje inovativnih startapova u cilju stvaranja povoljnog okruženja koje će stimulisati razvoj inicijativa privrednog sektora i transformaciju privrede ka inovativnoj, preduzetničkoj i tehnološki orijentisanoj.

“Vlada Crne Gore i Centralna banka Crne Gore su, takođe, inicirale određene aktivnosti usmjerene ka obezbjeđivanju povoljnih uslova za privredne subjekte iz Crne Gore da posluju putem interneta i, u tom segmentu, pokazali punu otvorenost za poslovanje kompanije PayPal u Crnoj Gori. Predstavnici Ministarstva javne uprave, Ministarstva nauke, Centralne banke i Udruženja banaka Crne Gore su pokrenuli aktivnosti definisane akcionim planom Programa za podsticanje inovativnih startapova (2019 – 2021), koji je Vlada usvojila krajem prethodne godine. Komunikacija sa kompanijom PayPal će se nastaviti i o svim pomjenama koje u narednom periodu nastanu javnost će biti blagovremeno obavještena”, zaključila je Bajić u izjavi za CdM.

Od zemalja Zapadnog Balkana, Srbija, Bosna i Hercegovina i Albanija imaju omogućene obje funkcije, dok Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo imaju samo opciju slanja novca.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dhdh
Gost
Dhdh

Hm.. znaci nije do rada drzavnih organa, vec do toga sto je paypal procijenio da mu cg nije interesantna… a albanija je interesantna, pa tamo ima… I mi smo interesantni ali samo u jednom pravcu… kako je sve to čudno

Upućeni
Gost
Upućeni

Ovo je takva laž da je do PayPal-a, a ne do CBCG i banaka sto ne moze da se podize novac. Bas zato sto bi banke uzimale mnogo manju proviziju za prijem i podizanje novca iz inostranstva od na primjer transfera novca na devizni racun (IBAN, swift), zbog toga se ne mogu dogovorit jer CBCG i nasim bankama te manje… Više »

zlatni.Iphone
Gost
zlatni.Iphone

Upucen si strasno. CBCG ne moze nacerati bilo koga da saradjuje sa paypal-om, a drugo ne postoji nikakav ali bas nikakv crnogorski propis koji sprecava da ovo bude uspostavljeno tj da ti ili bilo ko drugi jednako (ne)upucen, primi novac od bilo koga na devizni racun.

Upućeni
Gost
Upućeni

Procitaj tekst, ‘Vlada i CBCG su inicirale odredjene aktivnosti…i pokazale punu otvorenost za saradnju sa PayPalom… Ovo je floskula koja se koristi u drzavnoj upravi kad treba da se opravda to da pet godina nista konkretno nije uradjeno. Koje aktivnosti su inicirale, sta znaci puna otvorenost? Bankama treba dobar dil da bi poslovale sa drugim kompanijama za svoj interes, a… Više »

Sara
Gost
Sara

Nato zemlja, a nemamo Pay Pal???

Bnjj
Gost
Bnjj

Rijesite da se postuje zakon o radu pa onda radite tehnologiju

Internet
Gost
Internet

Nadam se da ce rijesiti ovo. Nedostatak paypala je velika biznis barijera za CG ekonomiju. Koliko sam cuo, lokalne banke su bile protiv. Valjda ne moze da se pere novac preko paypala kao preko eCommerca lokalnih banaka. Izgubljeno je mnogo vremena i profita koji je cisti “izvoz” za CG…

dzonatan
Gost
dzonatan

lideri u regionu

🌴NIKŠIĆKO 🍺
Gost
🌴NIKŠIĆKO 🍺

ponovi….srece ti…

Bbc
Gost
Bbc

Koga briga za paypal

Wilkins
Gost
Wilkins

Bbc ??? Koga briga za paypal ??? A koga briga za facebook, internet ??? Ma koga briga za sve čovječe ??? SAMO ćemo brinut o takvima poput TEBE.

Livada
Gost
Livada

Ne obaziri se na njega. Tip vjerovatno radi dobar drzavni posao i ne brine mnogo. Ne kapira da ima mnogi nas koji se mučimo da zaradimo

dzonatan
Gost
dzonatan

istina je da postoje alternative danas. Ja koristim payoneer npr

Vojo
Gost
Vojo

Kolko novca za članove radne grupe? Jos jedna puna plata ili…?

Slavko
Gost
Slavko

Kako smo mi zaostala zemlja, nije ni cudo ko nas vodi 30 god…

Vuk
Gost
Vuk

Pogrešno. Gradjani mogu na svoje online račune da primaju novac, ne možemo da ga podignemo na bankomatu tj pretvorimo u kes ali možemo da vršimo online plaćanja. Kad dobijem pare PayPal-om onda ih potrošim na Ebay ili Aliexpress.
“Ispunili smo sve uslove”… a sto za sve ove godine znaci ipak niste ispunjavali uslove ..?

Jovanka
Gost
Jovanka

Dje ja zivim…

Jovanka
Gost
Jovanka

Cudi me nije niko napisa jos Preseli se u Srbiju…Ahaha

Milann
Gost
Milann

Čim formirate radnu grupu ili komisiju ima da se načekamo, makar još 5 godina.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Svima će biti bolje od toga osim bankama, naviknutim na velike provizije.
Ima li koga da nauči ove protestante da viču “hoćemo PayPal” umjesto što bi da oburdaju Kralja i vladu? 😁

Avro
Gost
Avro

Odakle nama pare za sve ove načelnike, direktore direktorijata, ambasadore, pomoćnike i savjetnike,kad niko živi nema pojma šta ti ljudi rade!

Livada
Gost
Livada

Ne boj se smjestili su se. Svako ko podje do lokalne opstine svog grada nacice mnogo kancalarija u kojima su sekretari, pomocnici i raznorazni izmisljeni kadrovi. Sjede, piju kafu a klijenata nidje. Naravno svaki mjesec kapne platica od 500 evrića.

Pjer
Gost
Pjer

A i kad se pojavi klijent samo sto ga ne mrsnu.Gledaju ga mrko i poprijeko.Nas narod ne zna sta znaci ljubazan biti.

Send this to a friend