Ekonomija

Ministarstvo još ne otkriva detalje izmjene PDV-a

Ilustracija

Ministarstvo finansija privodi kraju izmjene i dopune Zakona o PDV-u, ali su Pobjedi kazali da do okončanja nacrta ne mogu saopštiti šta će biti promijenjeno.

Od januara stopa ovog poreza u Crnoj Gori sa 19 povećana je na 21 odsto. Niža stopa od sedam odsto nije povećavana.

“Ministarstvo finansija radi na izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, čija je izrada u završnoj fazi. U ovom momentu ne možemo informisati o pojedinostima koje su obuhvaćene ovim izmjenama, dok se ne okonča kompletan postupak oko nacrta zakona”, naveli su iz Ministarstva.

Pojasnili su da su programom rada Vlade za IV kvartal, zbog daljeg usklađivanja s pravnom tekovinom EU, predviđene izmjene ovog zakona.

“Ministarstvu finansija ekspertsku pomoć u ovim izmjenama pruža Poreska uprava Španije, shodno dobijenoj podršci kroz projekat koji se finansira iz pretpristupnih sredstava (IPA) EK”, dodali su iz Ministarstva.

Na pitanje da li je među izmjenama i ukidanje izuzeća od plaćanja ovog poreza, za izgradnju auto-puta, investicije u hotelske objekte, kapacitete za prehrambenu industriju i proizvodnju električne energije, kako je nagoviješteno u informaciji o Planu ispunjenja završnih mjerila za zatvaranje pregovora u poglavlju 16 Porezi, ili će to biti ostavljeno za narednu i 2020. iz Ministarstva finansija su kratko odgovorili da će se one analizirati.

“Poreska izuzeća koja su propisana zakonom biće predmet analize Ministarstva finansija”, saopštili su iz Ministarstva. Pojasnili su da su, shodno pregovaračkoj poziciji, naredne izmjene ovog zakona planirane za IV kvartal 2019. i 2020.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
brkoo
Gost
brkoo

Ja nisam ekspert ali nije mi logično da svi plaćamo PDV 21% dok pojedinci(obično bogati) plaćaju 7% dok su privilegovani oslobođeni plaćanja.
Postavljam logično pitanje zašto PDV nije za sve isti

Send this to a friend