Ekonomija

Ministarstvo podržava izradu strateškog plana Petnjice

Kroz angažovanje konsultanta za izradu Strateškog plana, Ministarstvo ekonomije podržava opštinu Petnjica da kvalitetno isplanira svoj dalji razvoj.

Predstavnici Ministarstva ekonomije juče su posjetili opštinu Petnjica u cilju sagladavanja procesa izrade Strateškog plana razvoja i definisanja dalje dinamike rada.

“U okviru politike regionalnog razvoja, posebno je važna koordinacija strateškog planiranja razvoja lokalnih samouprava u Crnoj Gori. Stoga, Ministarstvo ekonomije kontinuirano prati, kako realizaciju važećih Strateških planova razvoja, tako i izradu novih. Imajući u vidu da je u pitanju zahtjevan proces, Ministarstvo se opredijelilo da obezbijedi tehničku podršku u strateškom planiranju lokalnim upravama koje iskažu porebu za istom”,  navodi Milena Jovetić, savjetnica u Direktoratu za razvoj, koja je juče posjetila opštinu Petnjica.

Pored angažovanog konsultanta Mihaila Zečevića i tima lokalne uprave, sastanku je prisustvovao i predsjednik opštine, Samir Agović, koji je ujedno i član Konsultativne grupe za izradu Plana, što što ukazuje na važnost izrade ovog dokumenta, koji bi trebalo da integriše razvojne potencijale opštine i usmjeri finasijska sredstva prema realizaciji prioritetnih projekata u periodu do 2025. godine.

Tehnička podrška za strateško planiranje lokalnog razvoja obezbijeđena je kroz projekat Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori, koji Ministarstvo ekonomije zajednički finansira i implementira sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj.

“Tokom 2017. i 2018. godine uspješno je finalizovana izrada Strateških planova razvoja u 5 jedinice lokalne samouprave, a trenutno je pored saradnje sa opštinom Petnjica, aktuelna ili ugovorena podrška za još sedam opština među kojima su Glavni grad Podgorica, prijestonica Cetinje, Berane, Herceg Novi, Plav, Plužine, Šavnik i  Bar”, navela je Jovetić i najavila posjetu ostalim lokalnim upravama.

Send this to a friend