Ekonomija

Ministarstvo: Sačuvaćemo kapitalne projekte od naručenih i netačnih analiza

foto: Radio Tivat

Sačuvaćemo kapitalne projekte od naručenih i netačnih analiza, poručuju iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, nakon što je objavljena analiza firme Fidelity konstalting, koja je navodno pokazala da su Međunarodna Međunarodna finansijska korporacija i ministarstvo angažovali kompaniju Dean Capital Strategies GmbH da radi ekonomsku analizu za valorizaciju Aerodroma Crne Gore, a koja je osnovana prije nepune tri godine i ima jednog stalnog zaposlenog.

<<<Da li je polemika oko Aerodroma uvod u vanredne izbore?<<<

“Nakon što je objavljeno da je na osnovu samozvane analize, stručnoj javnosti nepoznate firme Fidelity consulting,  koja je posvećena Aerodromima Crne Gore, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva dužno je da informiše građane i cjelokupnu javnost da su netačne i zlonamjerne tvrdnje koje se odnose na kredibilitet konsultanta kojeg je angažovao IFC (Specijalizovano odjeljenje Svjetske Banke) za izradu sveobuhvatne analize valorizacije aerodroma”, obrazložili su iz Ministarstva.

Kako objašnjavaju, analizu troškova i koristi, i analizu isplativosti za aerodrome, po nalogu IFC-a koji je prilikom rada na ekspertizi detaljno sarađivao sa Aerodromima Crne Gore, izradio je Daniel Dean, bivši direktor u Raiffeisen banci, i bivši potpredsjednik Bank of Americ Merrill Lynch.

“Dakle, radi se o ekspertu sa preko 20 godina iskustva u finansiranju infrastrukture širom svijeta, oslonjenog na projektima putem privatno-javnih partnerstava, uključujući i nekoliko transakcija u oblasti aerodroma (kao što su Istanbul, Chicago Midway itd.). Takođe, Dean je bio specijalni savjetnik IFC-a u više transakcija u regionu u proteklih nekoliko godina. A Ministarstvu saobraćaja i pomorstva potvrđeno je da iza njegovog rada stoje IFC i Svjetska Banka kao globalno priznati autoritet”, jasni su oni.

Ministarstvo registruje namjeru da se ovo ekonomsko i razvojno pitanje izmješta na teren političkih interesa, a ne činjenica i razvojnih prioriteta.

“Zbog toga, u nastavku, Ministarstvo će se baviti samo argumentima, jer ovom procesu nijesu potrebna politička saopštenja, već konkretni predlozi i inicijative. Ministarstvo se drži javnog i transparentnog procesa koji uključuje više faza prije konačne odluke. Crnoj Gori, bez kilometra autoputa i brze ceste, potreban je dinamičan razvoj aerodroma, ali ne na način kako je to bilo tokom proteklih dvije decenije, već domaćinski i odgovorno”, poručuju iz ministarstva.

4 Komentara na "Ministarstvo: Sačuvaćemo kapitalne projekte od naručenih i netačnih analiza"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend