Ekonomija

Ministarstvo: Sačuvaćemo kapitalne projekte od naručenih i netačnih analiza

foto: Radio Tivat

Sačuvaćemo kapitalne projekte od naručenih i netačnih analiza, poručuju iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, nakon što je objavljena analiza firme Fidelity konstalting, koja je navodno pokazala da su Međunarodna Međunarodna finansijska korporacija i ministarstvo angažovali kompaniju Dean Capital Strategies GmbH da radi ekonomsku analizu za valorizaciju Aerodroma Crne Gore, a koja je osnovana prije nepune tri godine i ima jednog stalnog zaposlenog.

<<<Da li je polemika oko Aerodroma uvod u vanredne izbore?<<<

“Nakon što je objavljeno da je na osnovu samozvane analize, stručnoj javnosti nepoznate firme Fidelity consulting,  koja je posvećena Aerodromima Crne Gore, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva dužno je da informiše građane i cjelokupnu javnost da su netačne i zlonamjerne tvrdnje koje se odnose na kredibilitet konsultanta kojeg je angažovao IFC (Specijalizovano odjeljenje Svjetske Banke) za izradu sveobuhvatne analize valorizacije aerodroma”, obrazložili su iz Ministarstva.

Kako objašnjavaju, analizu troškova i koristi, i analizu isplativosti za aerodrome, po nalogu IFC-a koji je prilikom rada na ekspertizi detaljno sarađivao sa Aerodromima Crne Gore, izradio je Daniel Dean, bivši direktor u Raiffeisen banci, i bivši potpredsjednik Bank of Americ Merrill Lynch.

“Dakle, radi se o ekspertu sa preko 20 godina iskustva u finansiranju infrastrukture širom svijeta, oslonjenog na projektima putem privatno-javnih partnerstava, uključujući i nekoliko transakcija u oblasti aerodroma (kao što su Istanbul, Chicago Midway itd.). Takođe, Dean je bio specijalni savjetnik IFC-a u više transakcija u regionu u proteklih nekoliko godina. A Ministarstvu saobraćaja i pomorstva potvrđeno je da iza njegovog rada stoje IFC i Svjetska Banka kao globalno priznati autoritet”, jasni su oni.

Ministarstvo registruje namjeru da se ovo ekonomsko i razvojno pitanje izmješta na teren političkih interesa, a ne činjenica i razvojnih prioriteta.

“Zbog toga, u nastavku, Ministarstvo će se baviti samo argumentima, jer ovom procesu nijesu potrebna politička saopštenja, već konkretni predlozi i inicijative. Ministarstvo se drži javnog i transparentnog procesa koji uključuje više faza prije konačne odluke. Crnoj Gori, bez kilometra autoputa i brze ceste, potreban je dinamičan razvoj aerodroma, ali ne na način kako je to bilo tokom proteklih dvije decenije, već domaćinski i odgovorno”, poručuju iz ministarstva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sales
Gost
Sales

A ne mlatite 50 mil treba da se ulozi u aerodrome to je suma kao za bulevar i zaobilaznicu kroz donju goricu a kao nema se para za to nego koncesije se daju. Koliko je para uzeo taj steucnjak za analizu ispod zita ? Nurkovic nije preko milion sigrno 🙂

Popaj
Gost
Popaj

A javne nabavke ministre ne postoje?
Zasto nijeste objavili tender da ozbiljna konsultantska kuca radi analizu na osnovu koje treba da dajemo nase blago a ne pojedinci dobre pivopije sto se vidi iz samog teksta kojeg je mucenik naskrabao.

Pravda
Gost
Pravda

Ako je to tacno zasto ministre u ugovoru pise da koncesionar treba da ga plati za te usluge? Zar stvarno mislis da niko nista ne cita da smo svi ludi? Dobro bi bilo da se informises ksko prolaze oni koji vrijedjaju inteligenciju naroda.

Darlington
Gost
Darlington

Dajte Šusteru da to izanalizira, pa da sve ode dodjavola. 🙂

Send this to a friend