Ekonomija

Ministarstvo turizma kreće u vanredne kontrole smještaja

Budva

Ministarstvo održivog razvoja i turizma MORiT će u narednim danima pokrenuti vanredne kontrole svih objekata kolektivnog smještaja za koje se utvrdi da postoji sumnja u bilo koji oblik nelegalnog poslovanja, zaključeno je na sjednici Komisije za suzbijanje sive ekonomije.

Ministarstvo poziva vlasnike, operatere i uprave objekata kolektivnog smještaja da odmah izvrše registraciju svih zaposlenih i usklade svoje poslovanje sa propisima kako bi izbjegli zakonom propisane kazne.

Državni sekretar za turizam u MORiT-u Damir Davidović istakao je da je od svih privrednih društava koja su registrovana za pružanje usluga kolektivnog i sličnog smještaja u 2017.godini, za 174 objekta Poreskoj upravi prijavljen samo jedan zaposleni.

Kako bi se obračunala sa nelegalnim poslovanjem, Vlada je formirala Komisiju za suzbijanje sive ekonomije kojom predsjedava potpredsjednik Vlade Milutin Simović, a akcenat je juče bio na zapošljavanju u turizmu.

Suzbijanje svih pojavnih oblika sive ekonomije u turizmu, kada su u pitanju kolektivni ili privatni smještaj, agencijsko poslovanje, pružanje drugih usluga u ovom sektoru biće kontinuiran prioritet MORiT-a nezavisno od turističke sezone.

“Na osnovu prikupljenih podataka i analiza u periodu predsezone biće pokrenute i druge edukativne, informativne ali i represivne aktivnosti u saradnji sa drugim nadležnim organima dok će se napori na stvaranju jednakih uslova na tržištu nastaviti da hudu sastavni dio politike turizma”, poručuju iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

B.M.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cetinje
Gost
Cetinje

Nadam se da će komisija osim kontrole smještaja , kontrolisati i stati na kraj dilerima (soba) jer to je prvi korak!

LSCG
Gost
LSCG

Evo docekali sezonu da nesto rade ,napune kasa,podjele plate.Opet je problem”siva ekonomija”Sto je sa stvarnom ekonomijom,sa suficitom,poziitivnim poslolovanjem…nista od toga,nema.Nepismebi ljudi idu po primorni da naplate kazne,da se izivljavaju,a nijesu sposobni ni potpos na licnon karti da napisu

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Malo ce da strajkuju, pa im te kontrole odgodite za sledecu godinu.

anoniman
Gost
anoniman

prvo bi trebali prijavati ove privatnike i poslodavce sto im radnici rade na crno bez radne dozvole bez skole pa onda prijavljujte ove sto nelegalno izdaju smjestaj ako iko ne unisti turizam vice te iz morta vec ste sve unistili

Balša
Gost
Balša

>A sto tebe briga za njihovu školu ? Ako je nema i ne zna raditi , stradaće onaj koji ga je angažovao jer neć imati zadovoljnog gosta. Lako je znati ko ima prijavljene radnike a ko ne. Može li 5 osoba sve obaviti u hotelu koji ima 1590 gostiju?

mojsilović
Gost
mojsilović

Može i troje ako su naši radnici, ako su stranci nema šanse.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bolje da ste napisali prijave ovim što puteve rade godinama, pa je u sezoni sve raskopano. Takođe bi morali konačno da riješite problem buke i prosjačenja po turističkim centrima.

RofZ
Gost
RofZ

MORT, što bi s diskotekama ? prpaaa a?

Vanjica
Gost
Vanjica

A nije prpa no su održive 😁🔫

Send this to a friend