Ekonomija

Ministarstvo vanjskih poslova za CdM: Činimo sve da naše pomorce vratimo u domovinu

Ministarstvo vanjskih poslova čini sve da crnogorske pomorce vrati u domovinu. Kako kažu u resoru Srđana Darmanovića za CdM, vodi se računa o bezbjednom povratku crnogorskih pomoraca kući, kao jednom od najvažnijih Vladinih prioriteta u pogledu repatrijacije.

“Do sada je preko 140 crnogorskih pomoraca zatražilo pomoć od Ministarstva ili diplomatsko-konzularne mreže za povratak u domovinu, dok su se preostala lica posredno interesovala, preko kolega sa broda ili posredstvom brodskih vlasti za eventualni povratak. Do ovog momenta ukupno je vraćeno preko 125 lica/pomoraca (iz SAD, Brazila, Kanarskih ostrva, Turske, Japana, Velike Britanije, Španije, Portugala, Italije, Francuske, Njemačke, Nizozemske …) avionskim ili drumskim saobraćajem, i u okviru trenutnog otvorenog koridora u Sofiji, Amsterdamu, Frankfurtu, Zagrebu, njihov povratak još uvijek traje, saopšteno je CdM-u u Ministarstvu vanjskih poslova.

510 pomoraca i članova posade u inostranstvu

Prema informacijama kojima Ministarstvo vanjskih poslova (izvor diplomatsko-konzularna mreža) trenutno raspolaže, ukupan broj pomoraca i članova posade koji se nalazi u inostranstvu je oko 510.

Najveći broj naših državljana – preko 250 plovi kruzerima Royal Caribbean, a značajan broj i kruzerima Norwegian Cruise Line, Carnival Cruise Line, MSC i drugim manjim kompanijama.

Kako navode u MVP-u, službenici Ministarstva, crnogorske ambasade kao i počasni konzuli su u direktnoj komunikaciji sa velikim brojem crnogorskih pomoraca, reaguju na pojedinačne sugestije/informacije koje se odnose na mogućnost njihovog povratka, u toku su sa njihovim zdravstvenim stanjem i prilikama na brodu, kao i svim ostalim relevantnim aspektima njihovog boravka i povratka.

“Direktnu komunikaciju imamo i sa brojnim evropskim ambasadama sa kojima pokušavamo da iznađemo najoptimalnije mogućnosti za njihovu repatrijaciju. S tim u vezi, pitanje njihovog povratka, pored ograničene avio konekcije i unutrašnjih propisa zemlje u kojoj se brod nalazi, zavisi u prvom redu od pravnih regulativa koje kompanije moraju ispoštovati, pa i u pogledu osiguranja najviših zdravstvenih i karantinskih standarda, testiranja, kao i bezbjednosnih standarda za iskrcavanje pomoraca u uslovima epidemije COVID-19”, ističu u Ministarstvu vanjskih poslova u izjavi za CdM.


Evakuacioni planovi

U pogledu Royal Caribbean, kao i Greg Mortimer, Meinn Schiff 3, ali i svih drugih kompanija, crnogorske ambasade su u svakodnevnoj komunikaciji sa pomorcima, kompanijama, kao i nadležnim organima zemlje u kojoj se brod nalazi.

“Očekujemo da će se uskoro realizovati evakuacioni planovi svih kompanija da se pomorci vrate kući, uključujući plan Royal Caribbean i MSC koji još nisu počeli sa iskrcavanjem, već to planiraju narednih dana. Ministarstvo vanjskih poslova i u ovom zahtjevnom i kompleksnom procesu vodi računa o bezbjednom povratku crnogorskih pomoraca kući, kao jednom od najvažnijih Vladinih prioriteta u pogledu repatrijacije”, navode u MVP-u u izjavi za CdM.

Kako ističu, od početka izbijanja pandemije Ministarstvo vanjskih poslova je u saradnji sa svim relevantnim subjektima u Crnoj Gori pristupilo objedinjavanju informacija o crnogorskim državljanima koji su bili zainteresovani za povratak u Crnu Goru.

Isti slučaj je bio i sa pomorcima.

Pored pojedinačnog interesovanja pomoraca za povratak u Crnu Goru, Ministarstvo i naša diplomatska mreža su pristupili prikupljanju podataka o svim našim pomorcima koji su trenutno angažovani, nezavisno od izražene želje za organizovanim povratkom.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Morski
Gost
Morski

Samo ih na MSC cargo imate preko 1400 . Odlična im je računica .

Mirno more
Gost
Mirno more

Dva mjeseca sve redom molim da mi pomognu da vratim supruga. Isti je dijabeticar, na brodu kompanije Royal Caribien, a vec deveti mjesec lako djeca nijesu vidjela tatu. A evo dobro ste se i sjetili da ih barem pomenete jer oni ipak postoje, s tim da niko nista nije uradio za njih. Nista !!!

Dejo kopač zlat
Gost
Dejo kopač zlat

Treba proispitati ima li u bar u planinu lisinj dijamanata pogledajte odsjaj planine kad je sunčano.

Aleksandar
Gost
Aleksandar

a sto ne otvore strucnjaci neku liniju iz titograda i tivta kad misle toliko na pomorce, suplja prica

Dejo kopač zlat
Gost
Dejo kopač zlat

250 metara pod morem.

Bnjj
Gost
Bnjj

Koje je siromaštvo u Cg kad ima ovoliko pomoraca, država bez ekonomije

Cma
Gost
Cma

A sto je sa Mudrim?

Cma
Gost
Cma

A sto je sa Mudrim?

Rimtutituki
Gost
Rimtutituki

A sad su se svi sjetili pomoraca kad je prazan džep. Kad njima nešto zatreba sve što se čuje od ministarstva je da to nije njihov problem.

Marvo
Gost
Marvo

Stvarno je potrebno pomoci tim ljudima.Izuzetno tezak posao.

Dejo kopač zlat
Gost
Dejo kopač zlat

Obrade kupio sam ti stan.

Dejo kopač zlat
Gost
Dejo kopač zlat

Zeleno more od benzina.

Dejo kopač zlat
Gost
Dejo kopač zlat

Crno more od nafte.

Pjer
Gost
Pjer

Nemate vi veze 510 pomoraca
Ne nego 51

Neno_
Gost
Neno_

Vazda kasnimo sto se pomoraca i pomorstva tice u svemu… Dajte dase uradi nesto po pitanju nas postenih pomoraca,stavili ste nas u isti kos sa pomorcima kupljenih breveta i diploma…daj, uvedite kontrole…provjerite sve brevete i diplome, onemogucite ljude da se ukrcavaju sa laznim diplomama i rijesili ste za 80% pitanje umjesanosti u sverc nasih pomoraca…

Animus
Gost
Animus

Zasto bi oni provjeravali, kad oni naplacuju brevete preko veze?

Tutankhamon
Gost
Tutankhamon

Tačno tako Neno. Svaka bagra se ukrcava na brod i pravi štetu vama vas im pomorcima , a i državi Crnoj Gori. Treba malo i preispitati ove agencije što ih ukrcavaju.

Todor
Gost
Todor

Zdrogom?

Janko
Gost
Janko

Da li neko zna kada planiraju da se otvore aerodromi?

Hope
Gost
Hope

Sad ispade da vlada spasava pomorce 😂

Gaga
Gost
Gaga

Bas ih strasno spasava.moja djeca od 13marta kopno nisu nagazila a puni mjesec provela u .strogi karantin u kabinu.A nasa ambasada i vlada bas vode racuna o njihovom povratku kucu.Sram ih bilo i pomorci su nasi gradjani,nisu posli na brod jer im se islo nego da rade jer ovdje nemaju gdje

Sto je ovo
Gost
Sto je ovo

I druge kompanije ocekuju da se UKRCAVAJU I iskrcavaju pomorci
Zar samo ove kompanije?

Nick
Gost
Nick

Jos nijeste organizovali Covid 19 test za pomorce! Test je postao obavezan kod velikog broja firmi.

vesko nk
Gost
vesko nk

Ukrcaj na brodove tesko

Gaga
Gost
Gaga

Na te kompanije im.a najvise nasih gradjana

Send this to a friend