Ekonomija

Ministarstvo poljoprivrede zadovoljno izvještajem DRI-a

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja se, poručuju u ovom vladinom resoru, sa posebnom pažnjom i odgovornošću odnosi prema Izvještaju o reviziji uspjeha “Efikasnosti obračuna i naplate prihoda od korišćenja šuma“, koji je uradila Državna revizorska institucija.

“Izvještaj odražava realno stanje i daje objektivan prikaz obračuna i naplate prihoda od korišćenja šuma”, kazali su u Ministarstvu.

Kako su dodali, dobijene preporuke važan su putokaz za dalje aktivnosti i prema njima će se nadležne institucije odgovorno odnijeti.

“Ohrabreni smo navodima Izvještaja DRI u kojima se konstatuje ostvareni napredak u sistemu gazdovanja našim šumama”, ističu oni.

Podsjećaju da Ministarstvo u kontinuitetu radi na kreiranju mjera za unapređenje procedura za upotrebu šumskih resursa, kao i na reorganizaciji gazdovanja šumama u Crnoj Gori, čiji je koncept Vlada, na predlog Ministarstva, usvojila u septembru 2017. godine.

U Izvještaju DRI je konstatovano da je u aprilu prošle godine, donešena odluka o privremenom ograničenju izvoza drvnih sortimenata, čiji je rezultat potpuno zaustavljanje izvoza trupaca i ogrijevnog drveta, odnosno značajno povećanje izvoza rezane građe i drvnog peleta.

“Rezultat ove mjere je i stabilizovana ponuda industrijskog drveta domaćoj drvnoj industriji, kao i ponuda i cijena ogrijevnog drveta namijenjenog stanovništvu”, navode u Ministarstvu.

DRI je istakla da su pojačane kontrole praćenja realizacije koncesionih ugovora i kontrole bespravnih sječa.

“Formirana je međuresorska radna grupa za kontrolu prometa drvnih sortimenata, sa ciljem bolje koordinacije nadležnih institucija u pravcu uređenja ove oblasti”, podsjećaju u Ministarstvu.

Ovaj vladin resor je unaprijedio evidencija praćenja, obračuna i naplate naknada po osnovu korišćenja šuma i obezbijeđene su garancije za dobro izvršenje ugovora o korišćenju šuma.

U 2017. godini povećani su prihodi po osnovu korišćenja šuma za 800.000 eura.

“Kada su u pitanju dugovanja po osnovu koncesionih naknada konstatuje se da je dug na kraju prošle godine iznosio 5,1 milion eura, a da je na kraju 2016. iznosio osam miliona eura”, ističu oni.

Naglašavaju da se 3,3 miliona eura tog duga odnosi na dugovanja preduzeća koja su likvidirana, nalaze se u stečaju ili su sa njima raskinuti koncesioni ugovori, kao “Gornji Ibar“ koji je prestao sa radom prije 15 godina.

“Preostali dio naplativog duga će se naplatiti i za to su obezbijeđeni instrumenti za izvršenje”, kazali su u Ministarstvu.

U okviru nastavka reformi, na bazi studija pripremljenih uz podršku Svjetske Banke, u toku je međunarodni tender za izbor konsultantske kuće, odnosno tima eksperata koji će u saradnji sa Ministarstvom uraditi reorganizaciji koncepta dosadašnjeg načina korišćenja šuma, uključujući organizacioni i zakonodavni okvir, procjene fiskalnog uticaja na privredu i građane i definisanje finansiranja sektora šumarstva.

Send this to a friend