Ekonomija

Mintarstvo poljoprivrede predstavlja mjere podrške iz Agrobudžeta po opštinama

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja predstaviće opštinama mjere Agrobudžeta i upoznati zainteresovane proizvođače sa uslovima za ostvarivanje podrške i procedurama prijavljivanja, u dijelu ostvarivanja prava na direktnu podršku (subvencije, premije), kao i kroz javne pozive za bespovratnu podršku investicijama, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Crnogorskom sektoru poljoprivrede kroz Agrobudžet za ovu godinu biće na raspolaganju 52,4 miliona eura, što je 12,4 miliona eura ili 31 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

“U strukturi Agrobudžeta definisane su tri oblasti podrške: poljoprivreda, ribarstvo i operativni programi. Ukupno je definisano 58 mjera. U sektoru poljoprivrede, najveći broj mjera se odnosi na ruralni razvoj i to 24, u iznosu od 32,7 miliona eura, što je rast sredstava za podršku ruralnom razvoju od preko devet miliona eura ili 39 odsto. Za mjere tržišno cjenovne politike definisano je 10 mjera i opredijeljeno oko osam miliona eura, što je povećanje za 1,4 miliona eura ili 21odsto u odnosu na prošlu godinu. Za sektor ribarstva obezbijeđena je podrška u iznosu od 1,5 miliona eura, što je povećanje oko 500 hiljada eura ili 49 odsto”, navodi se u saopštenju.

Kako bi se značajna obezbijeđena sredstva podrške iskoristila maksimalno i na najbolji način, u cilju daljeg unapređenja sektora poljoprivrede i razvoja ruralnih područja, rasta konkuretnosti domaće proizvodnje, otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja kvaliteta života naših građana, kako je i najavljeno, Agrobudžet će biti predstavljen potencijalnim korisnicima na terenu u neposrednoj komunikaciji sa domaćinima, preduzetnicima i lokalnim zajednicama.

“U tom cilju je i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović prvo predstavljanje Agrobudžeta održao na terenu, u Rvašima, u Riječkoj nahiji. Od ponedjeljka, tokom narednih mjesec dana, detaljnije prezentacije mjera podrške biće održane po opštinama širom Crne Gore”, navode iz ministarstva.

U ponedjeljak, 11. februara, Agrobudžet će biti predstavljen poljoprivrednim proizvođačima i svim zainteresovanima u Nikšiću i Danilovgradu.

Za Opštinu Nikšić prezentacija će se održati u IPC Tehnopolis, sa početkom u 10:00h. Prezentacija u Opštini Danilovgrad održaće se zgradi opštine, sa početkom u 13:00h.

Takođe, od ponedjeljka, Ministarstvo će krenuti sa objavljivanjem javnih poziva za dodjelu bespovratne podrške za ovu godinu.

Napominju da će posebne prezentacije biti posvećene informisanju ribara o mjerama podrške koje su im na raspolaganju.

O terminima održavanja prezentacija ribari će biti pravovremeno informisani.

Send this to a friend