Ekonomija

Mjere CBCG na planu ublažavanja posljedica koronavirusa pravovremene i adekvatne

Radoje Žugić

Održan je završni sastanak tima Centralne banke Crne Gore (CBCG), na čelu sa guvernerom Radojem Žugićem i misije Međunarodnog monetarnog fonda, koju je predvodio, Srikant Seshadri.

Misija MMF-a je tokom prethodna četiri dana, kroz više video sastanaka, obavila tehničke konsultacije sa CBCG i ostalim nadležnim institucijama o najnovijim ekonomskim kretanjima i izgledima za naredni period, saopšteno je iz CBCG.

“Mjere koje je CBCG donijela sa ciljem ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa po stanovništvo i privredu bile su pravovremene, adekvatne i u skladu sa dobrom praksom ostalih centralnih banaka”, istakao je Seshadri.

Kako dodaju u saopštenju, neophodno je da CBCG, kao institucija odgovorna za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema, i dalje pomno prati situaciju na bankarskom tržištu, posebno u dijelu eventualnog rasta nekvalitetnih kredita nakon postepenog povlačenja mjera, a u svijetlu povećane nezaposlenosti i slabljenja likvidnosti i solventnosti realnog sektora, kako bi mogla proaktivno i anticipativno djelovati i reagovati u slučaju materijalizacije poremećaja.

Guverner Žugić je naglasio da CBCG na dnevnom nivou prati kvalitet bilansa banaka i da trenutne mjere CBCG preveniraju brzo prelivanje nesolventnosti realnog sektora na bilanse banaka, te da bankarski sistem sa visokim koeficijentom solventnosti na agregatnom nivou ima potencijal da apsorbuje eventualni rast NPL-a, koji će, prije svega, zavisiti od dinamike u realnoj ekonomiji.

U tom pravcu, guverner Žugić je naglasio važnost ostvarenja dobrih rezultata u predstojećoj turističkoj sezoni.

“MMF očekuje implementaciju projekta procjene kvaliteta aktive od strane CBCG, čiji će rezultati pokazati da li je i u kom obimu potrebna dokapitalizacija pojedinih banaka. MMF je ukazao na potrebu pravovremenog kreiranja planova za eventualnu dokapitalizaciju banaka, na čemu CBCG upravo i radi”, navode.

Razgovarajući o aktivnostima na imunizaciji stanovništva u Crnoj Gori, sagovornici su se saglasili u ocjeni da bi brža i masovnija vakcinacija doprinijela bržem oporavku ekonomije.

Predstavnici CBCG su se zahvalili osoblju MMF-a na prijedlogu za izmjene Zakona o Centralnoj banci Crne Gore i na pružanju tehničke pomoći za ovu aktivnost, koja je u toku.

Seshadri se zahvalio osoblju CBCG na saradnji i iskazao spremnost za nastavak tehničke podrške Crnoj Gori i u ostalim oblastima.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emanon
Gost
Emanon

Mjere su vam toliko dobre da sam se neprijatno iznenadio pre neki dan za salterom u banci kada sam za uplatu 50e na svoj racun platio proviziju.

Send this to a friend