Ekonomija POSLODAVCI TRAŽE OD VLADE DA ŠTO HITNIJE POMOGNE EKONOMIJU

Mjere podrške privredi neće imati efekta ako ne budu pravovremene

Predrag Mitrović

Ako Vlada ne donese paket mjera podrške privredi pravovremeno, one neće imati skoro nikakav efekat, poručio je predsjednik upravnog odbora Unije poslodavaca (UPCG) Predrag Mitrović.

“Najveći problem je kad se nešto ne uradi pravovoremeno. Nemoj da mi daješ kišobran sjutra kad dođe sunce, nego mi ga daj danas kad je kiša i kad mi treba. Tako je i kada su u pitanju mjere, ako ne budu pravovremene i ne budu imale svoju dinamiku i brzinu, neće imati efekat koji bi imale da su usvojene pravovremeno”, rekao je Mitrović za Dan i dodao da Unija poslodavaca nije uključena u rad radne grupe koja treba da donese drugi paket mjera.

On je istakao da zbog aktuelne situacije koju je izazvao virus korona može doći do otkaza.

“Ali to ne iz razloga što bi poslodavci tako željeli, jer su zaposleni neophodni poslodavcu, već iz nužde. Jednostavno, poslodavci neće moći da održavaju likvidnost”, kazao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, podrška bankarskog sektora je veoma loša.

“Šta znači da ti odgađa za tri mjeseca, ako ti to onda natovari kada se završi moratorijum”, naveo je Mitrović.

Vlada bi drugi paket mjera trebalo da donese do kraja ove sedmice, dok je Slovenija još prije deset dana izdala državne obveznice u vrijednosti od 850 miliona eura, usvojila paket mjera težak tri milijarde eura i počela isplate onima koje je kriza pogodila, Crna Gora još čeka na konkretne mjere Vlade, kazali su iz konsultantske kuće Fideliti konsalting.

“Čak i ako se mjere predstave sada, do njihovog stupanja na snagu proći će nekoliko sedmica, dok će do prvih isplata proći i čitav april. Ovakva tromostu trenucima kada se socio-ekonomska situacija eksponencijalno usložnjava predstavlja veliki razlog za brigu o tome da li donosioci odluka zapravo imaju mehanizme da spriječe teške posledice koje prijete svim građanima”, naveli su iz Fidelitija.

Prvi paket mjera Vlada je donijela 19. marta, ali su mnoge mjere tek kasnije počele da se primjenjuju. Na primjer, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na plate čekalo je uredbu Ministarstva finansija o odlaganju poreza, koja je donesena početkom aprila. Tek tada je stvoren pravni osnov za odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, pa je Poreska uprava dala instrukcije kako se odlaže, a pravna lica počela da se prijavljuju.

Takođe, mjera koja se tiče odlaganja naplate kredita počela je da se primjenjuje 23. marta. Banke su morale da se pripreme za elektronsko primanje zahtjeva. Ova mjera je naišla na veliku osudu u javnosti iz razloga što građanima nije pojašnjena činjenica da će im se na ukupan dug dodati kamata koja će se obračunavati tokom moratorijuma. Takođe, nakon što je objavljena ta infromacija, guverner je kazao da se uslovi kredita neće pogoršavati, da bi dan nakon njegove izjave, CBCG objavila reprezentativne primjere kredita, koji su pokazali da se dodatna kamata naknadno dodaje na ukupan dug za kredit.

Spremaju mjere iz poljoprivrede

Premijer Duško Marković je prošle sedmice formirao radnu grupu koja treba da predloži drugi paket mjera. Prema informacijama Dana, trenutno resori Vlade ocjenjuju fiskalni efekat određenih mjera, poput otpisa poreza za najranjivije grupe preduzeća. Nakon toga bi trebalo da imaju još jedan sastanak, i da izađu pred Vladu sa predlogom mjera.

Vlada mjere može da prihvati, odbije i modifikuje. Sve ovo bi trebalo da se završi do kraja ove sedmice.

Narednih dana bi, prema saznanjima Dana, trebalo da budu donesene i mjere iz poljoprivrede.

Moguće je da one budu u sklopu drugog paketa mjera, ali postoji i mogućnost da se posebno pripreme i predstave.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ne znam
Gost
Ne znam

Mislim da je ovo peavi trenutak da se pogasi sve sto je i malo časno radilo,bice dobar alibi,

Bnjj
Gost
Bnjj

Vlast se hvali mijardama projekata a narod teško živi, to je taj lider u regionu

Nenad
Gost
Nenad

Nema sanse da se moze kredit zavrsit..damo sto m i djecu ne traze u zalog…cg zivi od malih radnji koje vlast godinama izrabljuje sa velikim kaznama a forsiranjen trznih centara…oce da ih ugase pa oce..e ovo je konacan udarac uspjeli su uz pomoc korone

Rimtutituki
Gost
Rimtutituki

Daće svojima. To je sigurno.

Bnjj
Gost
Bnjj

Godinama su besomučno eksplatisali radnike za bijedne plate i osiguravali na minimalac uz pomoć političke elite

Schumi
Gost
Schumi

Pomoc?! Brze bolje mi blokirali racun zbog pdv! I sto sad , kad budem posao da trazim kredit, nikad ga necu dobiti! Nevjerovatno! Čisto da podsjetim u kratko kako funkcionise turisticka grana 90% , zimi se zaduzujemo a ljeti to odradjuuemo… !!!

Kome kako
Gost
Kome kako

Zakasnili smo drugovi moji
Sada kada virus prolazi proci ce I pomoc
Pozdrav

Talijan
Gost
Talijan

Polako bice para eno brod Budva vozi iz Brazila za Maroko, a brod Bar ide za Venecuelu.. Bice para hahahababaha

ZDS
Gost
ZDS

Svakome pomoći shodno iznosu poreza koji je plaćao, vrlo jednostavno! A sve te naloge šanku, te plate u kovertama, sav taj novac koji ste decenijama krali državi i njenim bolnicama, školama i putevima, trošeći ga na polovne vile, ljubavnice i brabuse i landrovere sad iskoristite pa platite te mučenike što su prinuđeni kod vas da rade. Čast izuzecima, a manje… Više »

Darun
Gost
Darun

Bas ovako kako rece Mitrovic.A cini se da su mjere vec zakasnile.U samoj Podgorici vec ima zatvorenih prodavnica u kojima je radilo dosta radnika a koliko je ono sto se ne vidi. Neke mjere su inace cudne.U mega marketima moze biti po 50 ljudi,naravno potrebna je hrana,a frizer ne moze za 5 minuta da osisa covjeka.Prodavnice auto djelova ne rade… Više »

Mhz
Gost
Mhz

Nema od ovoga nista, nemaju sredstava a i da imaju nece, tako parola snadji se, a nazalost, mnogi nece moci da prehrane porodicu, bice gladnih…

cetinje
Gost
cetinje

Mhz,nije vazno za “mnoge”vazno je da ti ne gladujes, i bit ce stredstava kako znaju i umiju budi siguran sto ce biti dobro,nego je muka sto jedan dio tih zajmotrazioca nije prijavljen kod institucija nego rade NA DIVLJE,zatvori ziro racun,odbaci dug prema radnicima i drzavi i dodadne samo na bivsu firmu PLUS,i jos nesto Crna Gora ne moze stampati novac… Više »

Čoda
Gost
Čoda

Pa što i Crna Gora ne uvede svoju valutu, pa nek se štampa koliko treba? Kad bi to tako funkcionisalo, svi bili guverneri. Vučić može izdvojiti značajna sredstva u okviru mjera, jer je odavno uradio ono što naši tek planiraju. A to su mjere štednje i obaranje javnog duga. Uloženo je u fabrike i industriju koja će se prva oporaviti… Više »

ZDS
Gost
ZDS

Pa dobro, tebi je svakako milija Srbija od Crne Gore pa vidi mozes li se tamo kako prebacit nije daleko. Ali tamo neces moci zivjeti od srbovanja kao odje, to je muka

Čoda
Gost
Čoda

Ta vaša priča nas je i dovjela odje dje smo sad. A da se može nekako i Korona proglasit za srbijansko-ruski udar na našu nezavisnost, bilo bi nam svima lakše. No nas 15 godina plaše avetima iz Srbije i Rusije, prikrivajući sopstvenu nesposobnost. E sad me ne interesuje što radi Vučić i odakle njemu pare. Dako naš neko izadje pred… Više »

Send this to a friend