Ekonomija

Mještanima preko dva miliona eura zbog izgradnje bulevara u Donjoj Gorici

Glavni grad treba da isplati mještanima Donje Gorice 2.214.186 eura zbog eksproprijacije privatnog zemljišta za izgradnju bulevara kroz ovo naselje, kazali su za CdM iz Glavnog grada.

Foto: CDM

Radovi kroz Donju Goricu su već počeli, a obuhvataju izgradnju bulevara od raskrsnice sa Ulicom Miloja Pavlovića do početka treće trake u Kokotima u dužini od 3,3 kilometra, vrijednosti preko 10 miliona eura.

Foto: CdM

“Neophodno je eksproprisati 16.324 metara kvadratnih zemljišta, od 115 vlasnika ili suvlasnika zemljišta, što po procjeni nadležne komisije Uprave za nekretnine predstavlja iznos od 2.214.186 eura, u šta se ubrajaju i pripadnosti imanja, odnosno zasadi, ograde i slično”, objasnili su iz Glavnog grada.

Mještani Donje Gorice kazali su da se cijene po kvadratu kreću od 120 do 135 eura u zavisnosti od toga kojoj fazi imanje pripada, dok se cijena voćke ili drugog zasada ocjenjuje prema starosti.

“Za dvije košćele dobio sam 50 eura”, kazao je jedan od mještana.

Kako napominju, postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa teče planiranom dinamikom, a prva i  četvrta faza budućeg bulevara imovinski su riješena, sporazumom ili saglasnošću vlasnika parcele (u manjem broju slučajeva), dok se za drugu i treču fazu imovinski odnosi  rješavaju u skladu sa postupkom eksproprijacije i rokovima koji su predviđeni.

Bulevar kroz Donju Goricu predstavlja prirodnu vezu sa sistemom za prečišćavanje otpadnih voda, a projekat se realizuje u saradnji sa Direkcijom za saobraćaj Vlade Crne Gore.

“Dobro osmišljenim planiranjem nove gradske saobraćajnice neće imati samo značaj u saobraćajnom povezivanju, nego predstavljaju i nerazdvojnu cjelinu sa sistemom za prečišćavanje otpadnih voda, jer će se u trupu tih saobraćajnica nalaziti i nova kolektorska mreža”, kažu iz Glavnog grada.

Foto: CdM

Re­kon­struk­ci­ju ma­gi­stral­nog pu­ta Pod­go­ri­ca-Ce­ti­nje po­če­la je od mo­sta na Sit­ni­ci. Rad­ni­ci su sredinom februara po­če­li sa ukla­nja­njem ogra­da i tro­to­a­ra zbog pri­pre­me­ te­rena za izgradnju fe­kal­ne ka­na­li­za­ci­je.

Na pitanje upućeno Ministarstvu saobraćaja, kako će se regulisati vožnja kroz ovo naselje dok glavni radovi budu u toku, CdM nije dobio odgovor, ali mještani kažu da postoje dvije zaobilaznice.

Rok za za­vr­še­tak ra­do­va je de­vet mje­se­ci.

Bojana Marković

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Komsho
Gost
Komsho

Ma kakva Vojislavljevica, bolje da se uradi od Voli-ja prema Tuzima. Na taj nacin uspjesno ne resavamo probleme, kao i uvijek.
Pravi se bulevar da neko iz Bara pored Voli-ja brze dodje do Budve, hehehe cemu to i kome sluzi, osim za prodaju zemlje Kap-a.

amo
Gost
amo

A bulevar Vojislavljevica tek kad most naprave na kruzni NK-CT

KRALJ NIKOLA
Gost
KRALJ NIKOLA

napravise VOLI-ju da moze bolje da prebaca robu iz distributivnog centra za cetinje budvu i dalje da ne ulazi u grad.. i to zadovoljstvo kosta grad preko 25 mil.. za nepotrebnu saobracajnicu i most od distributivnog do donje gorice.. bolje da ste napravili taj bulevar od cetinjskih semafora sad kruznog toka pa do te trece trake i dvije pasarele i… Više »

Jasarko
Gost
Jasarko

Ne talasaj prazne glave

paradoks
Gost
paradoks

to je nekoo TRAŽIO

Racko
Gost
Racko

Mostovi vezu ljude. Vjerujte ja sam isao camcem kod tetka u Botun.

bakardi
Gost
bakardi

a sta je sa bulevarom od zabjela put kruznog toka put niksica. . . . . .

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Srećno im bilo.. Da ga zdravo troše……

Hello
Gost
Hello

Centa im ne bih dao. Sve su to livade bile, pa je ogradjivao kako je ko htio.

blabla
Gost
blabla

nidje da kažu oće li se širiti most na Sitnici?

Shade
Gost
Shade

Negdje prije sam procitao da hoce, a bilo bi strasno glupo da to ne odrade.

Shade
Gost
Shade

Kad bi ovaj iznos ovih 115 vlasnika podijelili na jednake djelove, svi bi dobili skoro 19 i po hiljada eura. Fina parica, časti mi 🙂

Blavor
Gost
Blavor

Bravo, i da se rijesi sistem prelaska ulice, tipa pasarele, podvoznjaci, ide to na bolje…

neko iz mase
Gost
neko iz mase

džaba sve kad je na početku bulevara onaj pakao od kružnog

Mima
Gost
Mima

Tacno tako, valjda glavni problem treba da se rijesi pa ostale stvari…ima da naprave jos veci problem sa ovim, ne znam na osnovu cega se svode ideje tog projektanta ??

Astoo je ovo
Gost
Astoo je ovo

Srecan rad, vrijeme je bilo… samo da ga ne oslanjaju da bude onaj neravni asfalt treskavac dje god se nadje sahta

Abaz Dzafic
Gost
Abaz Dzafic

Mislis kao onaj bulevar na Stari Aerodrom sto je pravljen?

Send this to a friend