Ekonomija

Mladi preduzetnici imaju podršku Ministarstva ekonomije

Sekulić sa mladim preduzetnicima

Mladi ljudi koji žele da se bave privatnim poslom imaju punu podršku Vlade Crne Gore i Ministarstva ekonomije, kako bi što lakše i povoljnije pokrenuli svoje ideje, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je, sa generalnim direktorom za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima Radosavom Babićem, razgovarala sa mladim preduzetnicima i studentima o programima podrške i mogućnostima koje Ministarstvo ekonomije u ovom domenu nudi.

Prezentaciju programa podrške Ministarstva, s akcentom na aktuelne javne pozive, organizovala je M:tel Digitalna fabrika zbog velikog interesovanja koji je izazvala nedavno održana prezentacija na ovu temu.

“Cilj nam je da sa što većim brojem studenata razgovaramo o razvoju preduzetništva i pokretanju sopstvenog biznisa, da našim studentima, budućim preduzetnicima, objasnimo šta je to što ih očekuje u razvoju preduzetničke ideje. Ministarstvo ekonomije im je na raspolaganju
da dođu kod nas kako bismo im pomogli oko pisanja biznis planova, aplikacija za kredite i bespovratna sredstva“, naglasila je Sekulić.

Ona je podsjetila da Ministarstvo ekonomije ove godine ima na raspolaganju 1,8 miliona eura za realizaciju 10 programa podrške koji se odnose na sufinansiranje, tj. davanje pojedinačnih grantova za različite programe.

“Imamo dvije vrste podrške: jedna je savjetodavna i tehnička, a druga je direktna, finansijska bespovratna pomoć. Interesovanje privrede za naše programe podrške je veoma veliko. Cilj nam je da utrošimo svih 1,8 miliona i uključimo što veći broj mladih ljudi“, rekla je Sekulić, uz podsjećanje da je kroz kriterijume većine programa data prednost mladima do 35 godina.

Generalni direktor Radosav Babić kazao je da od ove godine u Ministarstvu ekonomije funkcioniše novi Direktorat za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima.

“Taj Direktorat predstavlja jednošalterski pristup kada su u pitanju sve aktivnosti koje Ministarstvo ekonomije realizuje, a tiče se direktne pomoći i podrške predstavnicima privatnog sektora, mikro, malih i srednjih preduzeća. Direktorat ima 5 direkcija, od čega se jedna bavi
komunikacijom sa biznis zajednicom, sa idejom da se svako ko se odluči da se bavi privatnim biznisom uvijek može obratiti Ministarstvu kako bi dobio neophodnu podršku“, istakao je Babić.

Takođe, kako je dodao, veoma su značajna iskustva koja čujemo od domaćih i stranih kompanija.

“Njihove potrebe i izazovi, sa jedne strane, i korišćenje pretpristupnih EU fondova, sa druge strane, iskoristićemo kako bismo dodatno ojačali postojeće programe koje nudimo, ali i osmislili nove, sve sa ciljem da pružimo još bolju i jaču podršku privrednicima u Crnoj Gori“, naveo je Babić i dodao da je uvjeren da će sredstva opredijeljena za ovu godinu privrednici za svoje aktivnosti utrošiti na pravi način.

Trenutno su aktuelna dva javna poziva Ministarstva ekonomije, i to za Program podsticanja razvoja klastera i Program podrške za modernizaciju prerađivačke industrije, dok su javni pozivi za dva programa podrške nedavno završeni, uz mogućnost raspisivanja novih u cilju utroška svih raspoloživih sredstava. Uskoro će biti raspisani javni pozivi i za ostale programe podrške koje Ministarstvo ekonomije nudi.

Send this to a friend