Ekonomija

Mladi preduzetnik za CdM: Hrabrima i univerzum izađe u susret

Shvativši da se ne uklapa u korporativni život gdje u startu predstavlja jedan mali šraf čitavog sistema kojem robuje, mladi preduzetnik Mišo Savović napustio je posao u jednoj revizorskoj kući i zaputio se u nepoznatno. U intervjuu za CdM kaže da je sa timom oko sebe stvorio savremenu platformu za oglašavanje nekretnina u Crnoj Gori koja teži da objedini cjelokupno tržište.

CdM: Tek ti je 24. godine, kako si se odlučio za ovako prilično hrabar iskorak u životu?

Mišo: Kao i tokom cjelokupnog odrastanja kada sam se trudio da iskočim iz šablona i kalupa prosječnosti i jednoličnosti, tako sam se i sada odlučio za (ne)očekivanu stvar. Očekivanu naravno za one koji me poznaju. Rad u velikoj svjetskoj kompaniji pomogao mi je da do spoznaje dođem na vrijeme, shvativši da se ne uklapam u korporativni život gdje u startu predstavljaš jedan mali šraf čitavog sistema i robuješ istom.

Crv sumnje, želja za konstantnim usavršavanjem i pomisao da mogu više od gore navedenog me je podsticala da konstantno tražim prostor, istražujem i upoređujem crnogorsko i ex-Yu tržište sa američkim ili EU tržištem. A ogromna disproporcija u kvalitetu na tržištu nekretnina je nešto što je upalilo lampicu da postoji šansa za mojim ulaskom.

CdM: Šta konkretno predstavlja Studio za Nekretnine – NaMapi?

Mišo: NaMapi, kao što i sama igra riječi kaže, možete pronaći savremenu platformu za oglašavanje nekretnina. Na interaktivnoj mapi i u real time vremenu, na tačnoj geolokaciji možete pronaći ono što zapravo želite. Da li su to stanovi, kuće, poslovni prostori, zemljišta za prodaju ili izdavanje, stan na dan, turistički smještaj, na korisnicima je. Pokrivamo teritoriju svih gradova Crne Gore.

NaMapi nije moguće pronaći zastarjele oglase, zbog naše politike konstantne sinhronizovanosti kako sa agencijama za nekretnine tako i sa investitorima i fizičkim licima.

Ovdje, osim oglašavanja nekretnina i smještaja, moguće je pronaći usluge profesionalnog fotografisanja i snimanja nekretnina, stambeno kreditnog savjetovanja, pravnih i administrativnih usluga u prometu nekretnina, procjene tržišne vrijednosti nekretnina, dizajna enterijera, energetskog sertifikovanja i slično. Dakle, trudimo se da objedinimo čitavo tržište na jednom mjestu. Trenutno je lansirana 1.0 verzija sajta, a dodatno savremenije komponente, na kojima već temeljno radimo, očekuju se tokom proljeća naredne godine.

CdM: Ko su vaše glavne ciljne grupe?

Mišo: Naši primarni biznis klijenti su agencije za nekretnine, investitori, banke i factoring kompanije koje prodaju ili izdaju nekretnine. Sa druge strane, što se direktno rada sa fizičkim licima tiče, važe ista pravila uz dodatak da su dodatno ciljna grupa oni koji rentiraju stan na dan ili turistički smještaj tokom ljetnje i zimske turističke sezone.

U jako kratkom periodu od kako postojimo smo prepoznati od velikog broja agencija za nekrentine koje su ili već napravile profile NaMapi i dodale svoj portfolio, ili će to uraditi u skorijem vremenskom periodu.

Zauzeli smo takvu politiku firme da korisnici mogu besplatno da pothrane oglas pod određenim uslovima i kao takvi ostanu NaMapi, a da u slučaju težnje za većem (i marketinški efikasnijem) isticanju, postoji način da se isti kupi na Online i Offline način. Što se online kupovine tiče, integrisali smo tkzv. Payment processor koji korisnicima omogućava da preko Visa ili Master kartice brzo i lako ostvare kupovinu, idemo u korak sa vremenom. Naravno, i tradicionalni način uplatnicom u banku je nešto što je omogućeno korisnicima.

Što se pravnih lica tiče, politika je drugačija i zaključuju se Ugovori o saradnji na period od najmanje šest mjeseci gdje se istima otključavaju određeni paketi u zavisnosti od potreba partnera.

CdM: Da li ćete biti inovativni i što se marketinške strane tiče?

Mišo: Naš marketing plan baziran je pristupom kako na digitalni tako i konvencionalni marketing. Kada kažemo digitalni marketing podrazumijevamo sve one savremene alate i metode koji se uveliko koriste na Zapadu a ovdje tek stidljivo kucaju na vrata crnogorskih kompanija. Gerila marketing je nešto što će takođe biti zastupljeno, pogotovo u periodu nakon prvog prstena kampanje na digitalnoj mreži. Video marketing je nešto do čega ćemo držati, i u prilog tome Vam predstavljam prvi video spot koji smo lansirali i koji možete pogledati i na našem Youtube kanalu.

Takođe, video ali i sav ostali sadržaj možete pratiti na našoj zvaničnoj FB stranici, kao i Instagram nalogu i Linkedin poslovnoj stranici.

Baš u ovom trenutku radimo na podizanju FB grupe Berza nekretnina Crna Gora – NaMapi, koja je za svega tri dana već prebacila brojku od 5,000 članova pri čemu težimo da postane najveća i najposjećenija grupa tog tipa u Crnoj Gori. Naravno, svi su dobrodošli da se u nju i učlane i dodaju svoje nekretnine ili oglase tražnju za istom. Naš tim stoji na raspolaganju za svu stručnu pomoć, a u svega par sekundi korisnike povezujemo sa našim partnerima iz agencija za nekretnine, zavisno od njihove potrebe i naše procjene šta je konkretno korisnicima potrebno.

CdM: Da li ste do sada nailazili na određene barijere ili sa druge strane ruku pomoći kako od fizičkih i pravnih lica tako i od institucija?

Mišo: Moram da priznam da sam prijatno iznenađen na svu pomoć na koju smo tim oko mene i ja nailazili u prethodnom periodu. Od Glavnog grada smo u startu dobili godinu dana besplatne računovodstvene usluge i pomoć prilikom osnivanja preduzeća.  Glavni grad nam je refundirao 100 eura troškova osnivanja firme. Nedugo zatim, takođe u izvedbi Glavnog grada, pobijedili smo na takmičenju i dobili na korišćenje kancelarije u centru grada dvije godine. U jako kratkom periodu prepoznati smo od strane Unije Poslodavaca iz sredstava EU za mlade preduzetnike pri čemu smo dobili i bespovratni grant od istih.

I poslednje, u završnoj smo fazi dobijanja beskamatnog kredita od strane Investiciono-razvojnog fonda koji bi baš u radnoj nedelji koja je pred nama trebao da bude odobren. Čitava procedura je potrajala malo duže nego što smo planirali i očekivali, ali najbitnije je da je isti pred našim vratima.

CdM: Šta možemo očekivati od vas u narednom vremenskom periodu?

Mišo: Ono što mogu otkriti u ovom trenutku jeste da će tokom proljeća biti lansirane izuzetno moderne i savremene Android i iOS aplikacije, kao i nadograđen postojeći website sa dodatno modernijim sadržajem i novim opcijama koje u ovom trenutku stidljivo krijemo i čekamo dolazak. Takođe višejezičnost je nešto čemu će težite kako website tako i aplikacije, čime će iste biti dostupne na korišćenje kako korisnicima sa našeg govornog područja, tako i korisnicima iz inostranstva. Neki dugoročni cilj će predstavljati i proboj na ex-Yu tržište, ali je to u ovom trenutku daleka budućnost o kojoj u slobodno vrijeme stidljivo razmišljamo.

CdM: Šta bi poručili svojim vršnjacima ukoliko bi se opredijelili za ovakav projekat?

Mišo: Što se lično mog iskustva tiče, slagao bih kad bih rekao da novac nije potreban. Međutim, kao što je gore navedeno, ko hoće i sam Univerzum se “slomi” da ti izađe u susret i pomogne u otvaranju različita vrata, koja ranije ne biste vjerovali ni da postoje.

Da napomenemo, Savović je diplomirani ekonomista, a kao odličan student bio je stipendista i intern revizorske kuće EY, a zatim zaposleni u drugoj revizorskoj kući Deloitte. Za vrijeme studija mu nisu bili strani sezonski poslovi na našem primorju, gdje je bio pomoćni radnik, pomoćni konoboar. Dobitnik je brojnih nagrada zbog čega je između ostalog Crnu Goru predstavljao u Briselu u Belgiji 2016.godine, kao i u Rusiji u dva navrata na svjetskim događajima, 2014. i 2017. godine.

Takođe, Mišo je član Mensa Crne Gore – udruženja koje okuplja najinteligentije osobe u Crnoj Gori.

“Ko hoće nađe načina, ko neće nađe razlog”, poručuje Mišo na kraju.

Bojana Marković

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vartolomej
Gost
Vartolomej

Odličan student i sezonski radnik, sposoban covjek i ne stidi se da radi, svaka čast

Dragutin
Gost
Dragutin

Svaka čast momku, svaku sreću i uspjeh mu želim u daljem radu. Ali kad čujem nenormalne matrice, tipa “otvaranja univerzuma” i sličnih “brain wash” neoliberalnih metoda prevrne mi se želudac.

Misko CT
Gost
Misko CT

Volim kad CDM podrzava mlade Srbe pravoslavce poput Misa Savovica. Svaka cast!

kako da ne
Gost
kako da ne

Misko CT, okle ti na CT? mošda potomak Sime Sarajlije, pošto Sveti Petar reče da je on “jedini Srbin u Crnoj Gori”. Tako, pusti ti Savoviće, oni mogu biti samo Crnogorci.

Insajder
Gost
Insajder

Sve je tu osim političkog pedigrea. To nema na mapi 🙂

Lav
Gost
Lav

Miso je deklarisani opozicionar. Nije uvijek sve vezano za politiku. Posten momak, radio je dosta poslova koje danasnja omladina ne bi ni u ludilu jer im je ispod casti. Posten, sposoban, zasluzio je uspjeh.

Kaput
Gost
Kaput

“Shvativši da se ne uklapa u korporativni život gdje u startu predstavlja jedan mali šraf čitavog sistema kojem robuje, mladi preduzetnik Mišo Savović napustio je posao u jednoj revizorskoj kući i zaputio se u nepoznatno. ” Ovako počinje i Ilijada.

Srdjan
Gost
Srdjan

Sjajno…velika podrška dobrim idejama

Send this to a friend