Ekonomija

Mladi u Crnoj Gori čine 17,4 odsto ukupnog broja preduzetnika

Zavod za zapošljavanje

U Crnoj Gori je nezaposleno ukupno 4.924 visokoškolca, od čega je oko 43 odsto mlađe od 30 godina, pokazuju posljednji podaci Zavoda za zapošljavanje. Međutim, činjenica da je 2017. godine registrovano 1.632 preduzetnika koji imaju ispod 35 godina pokazuje da sve više mladih spas od nezaposlenosti traži u osnivanju sopstvenog preduzeća, pišu Dnevne novine.

“Na evidenciji nezaposlenih ZZZCG na dan 9. april nalazilo se ukupno 38.254 nezaposlenih, od čega je 22.026 ili 57,58 odsto žena. Među nezaposlenim građanima nalazilo se 4.924 visokoškolca, što je 12,87 odsto od ukupnog broja nezaposlenih. Od toga, 2.125 (43,2 odsto) ih je do 30 godina starosti, 2.418 (49,1 odsto) od 30 do 50 godina starostii, 381 (7,7 odsto) visokoškolac je starosti preko 50 godina”, kazao je za Dnevne novine savjetnik za statistiku u Zavodu Darko Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, najviše nezaposlenih visokoškolaca je u Podgorici 1.206 ili 24,49 odsto od ukupnog broja visokoškolaca (4.924), zatim u Nikšiću 893 ili 18,14 odsto i Bijelom Polju 402 ili 8,16 odsto.

“Na evidenciji nezaposlenih nalaze se 244 magistra i mastera i 19 doktora nauka. Među nezaposlenim visokoškolcima nalazi se 3.154 ili 64,05 odsto žena i 1.770 ili 35,95 muškaraca”, predočio je Kuzmanović.

S druge strane, prema podacima Poreske uprave, u 2017. godini je bilo registrovano 1.632 preduzetnika koji imaju ispod 35 godina starosti, 1.067 muškaraca i 565 žena.

Istovremeno, kako za Dnevne novine navode iz stručne službe Privredne komore, broj malih i srednjih preduzeća (MSP) u 2017. godini, gdje je bar jedan od vlasnika ispod 35 godina starosti, bio je 4.795, i zapošljavali su 19.372 radnika.

“Mladi čine 17,4 osto ukupnog broja preduzetnika, a u ukupnom broju mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), participiraju u vlasničkoj strukturi sa 24,7 odsto”, napominju iz Privredne komore.

Kako ističu, upravo aktuelna ekonomska situacija prepoznaje preduzetništvo mladih kao jedan od osnova rješavanja pitanja nezaposlenosti u Crnoj Gori. Oni vjeruju da će razvoj preduzetničkih vještina kod mladih doprinijeti povećanju njihove zapošljivosti.

“Rezultati istraživanja pokazuju da je preduzetnički poziv popularan među mladima u Crnoj Gori. Više od 60 odsto mladih bi prije radilo za sebe nego za poslodavca, 75 odsto njih smatra da je pokretanje sopstvenog biznisa rizično, ali da preduzetnici uživaju društveni ugled, dok trećina razmišlja o ulasku u preduzetničke vode. Samozaposleni čine 9,9 odsto ukupno zaposlenih mladih, od čega su 1,5 odsto poslodavci. Mladi preduzetnici najčešće biraju sektore u koje je lako ući (gdje nema značajnih barijera), što najčešće znači i veliku konkurenciju i djelatnosti za koje nije potreban značajan osnivački kapital”, tvrde u Komori. Što se odabira sektora tiče, uglavnom se opredjeljuju za IT, turizam (agenti), te neke druge vrste usluga.

Da mladi svoju šansu sve više vide u pokretanju sopstvenog biznisa, primjećuju i u Uniji mladih preduzetnika. Međutim, napominju da resursi po pitanju preduzetništva nijesu dovoljno iskorišćeni.

“Mladi u Crnoj Gori sve više uviđaju prilike za bavljenje sopstvenim biznisom. Naši resursi po pitanju preduzetništva definitivno da nisu iskorišteni, što ostavlja prostora za sve nas mlade na kojima je da prepoznamo prostor za realizaciju svojih ideja. Ideja ne mora uvijek ni da bude posebna, inovativna i neviđena. Dovoljno je da je realna i održiva” predočili su iz Unije.

Prema njihovim riječima, kvalitetnih biznis ideja je među mladima mnogo. Ipak, u njihovoj realizaciji nailaze na brojne prepreke.

“Moralna podrška i pristup finansijama prvi su izazov mladih koji pokreću biznis. A oni koji su već pokrenuli biznise suočavaju se sa raznim izazovima. Ti izazovi variraju od biznisa do biznisa, često je problem u administrativnim barijerama i nametima koj e vas čekaju po osnivanju preduzeća. To sve treba imati u vidu pri samom pokretanju biznsa i konsultovati se na koji način se suočiti sa svim izazovima koje biznis nosi”, navode iz Unije.

U Privrednoj komori podsjećaju da je, u svrhu podrške razvoju biznisa, te povećanju zapošljivosti mladih, Ministarstvo ekonomije kroz svoj Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2019. godinu predvidjelo posebnu programsku liniju za razvoj preduzetništva, koja obuhvata nefinansijsku i finansijsku podršku.

Osim toga, napominju da Privredna komora kroz veliki broj edukativnih aktivnosti omogućava mladima koji su tek otpočeli biznis besplatne obuke na teme koje su za njih od posebnog značaja.

“Uz to, na raspolaganju im je i Evropska mreža preduzeća, čiji je Komora član, a koju finansira Evropska agencija za MSP. Posredstvom ove mreže, nudi se mogućnost povezivanja sa partnerima iz inostranstva, informacije o izazovima sa kojima se srijeću mladi širom Evrope i kako ih prevazilaze. Komora realizuje brojne projekte koji podstiču uključivanje u klastere kao dobar model saradnje zarad ostvarenja boljih poslovnih rezultata i ukrupnjavanja biznisa”, ističu iz Privredne komore Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ipsis
Gost
Ipsis

Pa jes..sinovi ovih 17 posto sto su im majke i tate na vlast.odlicno istrazivanje..ostatak duva ispred zgrade lijepak

Jovanka
Gost
Jovanka

A koji mladi, u Crnu Goru mladi godinama imaju po 60 godina, takva im je prica i ponasanje…Zamisli mladi coek a san mu je da radi u drzavnu upravu, u Cedis, u Ministarstvo neko, da ima sigurne te par stotina i da stalno iste glasa…Uf, tako mi te mladosti…

Send this to a friend